• Bērns naktīs čurā gultā. Ko iesākt?

    Bērns piečurā gultu
    Indra Ozoliņa
    2. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mammas jautājumam par nakts enurēzi atbild Natālija Bozotova, uroloģe P. Stradiņa Klīniskajā slimnīcā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un Capital Clinic Riga.

    «Manam dēlam ir 7 gadi, un viņš joprojām nespēj izgulēt naktis bez pačurāšanas. Ja viņu nepamodinām (dēlam ir ļoti ciešs miegs) divas stundas pēc aizmigšanas, tad gulta ir slapja. Pirms došanās gulēt vienmēr aiziet uz tualeti, šķidruma daudzumu vakarā ierobežojam, pa dienu nav problēmu, čurā regulāri un noplūdes nav. Reizēm (bet ļoti reti) puika arī pats pamostas un aiziet pačurāt. Vai tas ar laiku pāries pats no sevis (arī lielā meita līdz apmēram 10 gadu vecumam cēlās naktīs, lai ietu uz tualeti), vai tomēr ir jāveic kādi izmeklējumi?»

    Atbild daktere Natālija Bozotova:

    – Šķiet, abos gadījumos ir tā dēvētā primārā nakts enurēze, kura raksturīga bērniem un ar laiku pāriet, tikai nav zināms, kad tas notiks. Pēc literatūras datiem, 1–2 procenti bērnu turpina slapināt gultā, arī sasniedzot 18 gadu vecumu.

    Jā, iemesls, kāpēc bērns ar pārpildītu urīnpūsli naktī nevar pamosties, ir dziļais miegs. Šo situāciju atzīst par fizioloģisku nepietiekamas centrālās nervu sistēmas attīstības dēļ līdz sešu gadu vecumam. Pēc tam tiek noteikta diagnoze «nakts enurēze». Tā nekaitē veselībai, bet bojā dzīves komfortu un kvalitāti, kā arī reizēm izraisa bērnam psiholoģiskas problēmas.

    Iespējams, jūsu dēlam hipotalāms nepietiekami izdala hormonu desmopresīnu, kas atbild par nakts urīna koncentrāciju. Ja šīs vielas izstrādāšana kavējas, samazinās urīna daudzums, ko urīnpūslis naktī spēj saturēt. Arī urīnpūšļa tilpums varētu būt mazināts. To var precizēt, veicot speciālu izmeklējumu – uroflaumetriju.

    Gundega, bērns, kurš sasniedzis sešu gadu vecumu un joprojām slapina gultā, būtu jāved pie ģimenes ārsta, lai nosūta uz urīna analīzēm un ultrasonoskopiju. Pēc tam ieteicams konsultēties ar urologu, kurš noteiks diagnozi un ārstēšanas taktiku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē