• 12 lietas, ko bērnu audzināšanā var tieši tētis!

    Tēva loma
    Didzis Stāvausis
    8. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Statistika ir nepielūdzama – pamatā rūpes par bērniem joprojām gulstas uz sieviešu pleciem. To apliecina arī 2020. gada augustā Snapshots veiktais pētījums par tēva lomu ģimenē. Tomēr pozitīvi, ka kopumā sabiedrība atzīst – tēvam ir neatņemama un nozīmīga loma bērna personības veidošanās procesā.

    Kamēr tiek spriests, kā veicināt tēvu iesaisti ģimenes dzīvē, esam pārliecināti, ka pārmaiņas vispirms sākas ar katru no mums. Lūk, neliels špikeris, kā jau šodien tu, tēti, vari kļūt par pārmaiņu nesēju savā ģimenē! 

    1. Nekopēt savu bērnības pieredzi

    Lai kāda bijusi tava bērnības pieredze, tikai tevis paša spēkos ir ietekmēt to, kādu bērnību tu palīdzēsi veidot saviem bērniem. Pasaule ir mainījusies, mainies tai līdzi! Ja tev bērnībā pietrūka tēta klātbūtnes, tad apņemies nepieļaut, ka ar šādu izjūtu uzaug tavs bērns. Ja redzēji, ka tava mamma nevarēja sevi realizēt profesionāli, jo viņai bija jāuzņemas rūpes par tevi, tagad vari atbalstīt savu partneri, lai dotu viņai iespēju sasniegt profesionālās virsotnes, neliedzot bērnam iespēju sajust un saņemt uzmanību un rūpes. Savus dzīves pamatus mainīt ir grūti, bet tu vari palīdzēt tos radīt stabilākus un drošākus saviem bērniem.

    2. Būt klātesošs no pirmās dienas

    Jau dienā, kad saņem priecīgo vēsti, ka drīzumā gaidāms ģimenes pieaugums, uzdod sev jautājumu – vai gribi būt klātesošs, kad pirmo reizi ieraudzīsi mazuli sonogrāfijā, sadzirdēsi viņa sirdspukstus vai uzzināsi bērniņa dzimumu? Ja vēlies būt klāt, bet joprojām šaubies, pajautā sev, vai tas, ka uz mirkli atstāsi darbu, lai būtu kopā ar bērna mammu vizītē pie ārsta, padarīs tevi par sliktāku darbinieku? Vai varbūt ieiešana ārsta kabinetā mazina tavu vīrišķību? Lielas lietas sākas ar mazām izvēlēm.

    3. Palīdzēt sagatavoties dzemdībām

    Protams, tētim pašam jādzemdē nebūs, bet tētis var būt lielisks atbalsts dzemdībās. Kopīgi apmeklējot pirmsdzemdību kursus, uzzināsi ne tikai to, kam gatavoties dzemdību laikā, bet arī, iespējams, kaut ko jaunu par to, kā bērnam un sev draudzīgi nodrošināt ikdienas aprūpi.

    Tuvojoties dzemdību datumam, palīdzi sakārtot dzemdību somu vai vismaz pārzini tās saturu, lai lielajā dienā vari būt atbalsts, nevis papildu slogs.

    Pats galvenais, atceries, ka tētis var būt klāt dzemdībās, ja to vēlas! Un, ja reiz esi izlēmis par labu tam, tad zini, ka telefonu un internetu ir iespējams uz mirkli izslēgt, kaprīzes apslāpēt un komentārus pietaupīt, jo galveno lomu te spēlē mamma un bērns. Atļauj to!

    4. Doties bērna kopšanas atvaļinājumā

    Vecākiem ir dota izvēles iespēja, lai lemtu, kurš no abiem un uz cik ilgu laiku dosies bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot tiesības atgriezties iepriekšējā darbavietā un saņemot vecāku pabalstu. Turklāt kopējo atvaļinājuma periodu (gadu vai pusotra) var dalīt daļās, lai vienam no vecākiem nebūtu ilgstoši jāizkrīt no darba tirgus. Neaizmirsti, ka tētis var saņemt arī paternitātes pabalstu, ko piešķir un izmaksā par 10 kalendāro dienu atvaļinājumu saistībā ar bērna piedzimšanu. Esi informēts par savām tiesībām un iespējām, sazinoties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru!

    5. Apdarīt mājas soli

    Ģimenes ir dažādas: vienās vīrieši vienlīdz aktīvi iesaistās mājas uzkopšanā vai ēst gatavošanā, citās – mazāk, atstājot to sievietes pārziņā. Lai kādi būtu tavi priekšstati par dzimumu lomu sadalījumu ģimenē, atceries, ka bērna aprūpe aizņems pietiekami daudz laika un resursu, ko iepriekš varēja veltīt citām lietām un nodarbēm. Un būšana kopā ar mazu bērnu nebūt nav vieglāka kā darbs birojā! Netici? Apmainies lomām, un pārbaudi pats! Fakts paliek nemainīgs – tētis var gan gludekli pacelt, gan pannu noturēt. Ja nemāki gatavot ēst, varbūt šis ir īstais laiks sākt to apgūt? Turklāt arvien populārāka kļūst iespēja saņemt ēdienu ar piegādi mājās vai līdzņemšanai. Ja iespējas un rocība to ļauj, šī var būt lieliska alternatīva, lai ieekonomētu laiku uz gatavošanu un veltītu to atpūtai un kopā būšanai.

    6. Parūpēties par bērnu

    Snapshots veiktā aptauja liecina: 51% iedzīvotāju uzskata, ka tēvi bērna aprūpes pienākumus spēj veikt tikpat labi vai pat labāk nekā māte, bet 22% ir pārliecināti, ka par bērniem labāk spēj parūpēties māte. Jau atkal jāsaka – cik ģimeņu, tik uzskatu. Lai gan ir lietas, kuras nudien spēj paveikt tikai mamma, piemēram, barot bērnu ar krūti, nav liecību, ka tētis nebūtu spējīgs nomazgāt bērnu, nomainīt pamperus vai pārģērbt mazo. Tētis to itin labi var paveikt, ja vien pats vēlas iesaistīties un mamma viņam uzticas. Bez šiem diviem faktoriem neiztikt. Turklāt, jo lielāka savstarpējā uzticība un tēta aktīvāka praktiska iesaiste bērna aprūpē būs jau no pirmajām dzīves dienām, jo vairāk un labāk abi vecāki spēs to paveikt vēlāk.

    7. Palīdzēt attīstīt bērna autonomiju

    Mammas raizes un vēlme pasargāt bērnu no visiem iespējamiem riskiem var kavēt bērnā attīstīties autonomijas izjūtai. Taču vēlme rāpties, kāpt, lēkt un pārbaudīt savas spējas bērnam ir absolūti dabiska.

    Tēti nereti ir drosmīgāki, ļaujot bērnam pamēģināt to, ko mammas neļauj.

    Protams, tas neatbrīvo tēti no pienākuma izvērtēt katras rīcības iespējamās sekas, nepieļaujot rīcību, kas var apdraudēt bērna veselību vai pat dzīvību.

    8. Nolikt bērnu gulēt

    Nav vienas universālās formulas, kā labāk un veiksmīgāk bērnu nolikt gulēt, – vecākiem jāmeklē viņu atvasei piemērotākais un pašu pārliecībai pieņemamākais risinājums. Taču vēlākajos posmos itin labi strādā pārdienu princips, t. i., katru otro dienu bērnu liek gulēt mamma vai tētis. Tādējādi otram vecākam katrs otrais vakars sanāk daļēji brīvs. Tāpat tētis var iesaistīties pirmsmiega rituālos, jo varbūt ir kāda lieta vai process, kuru tētis var paveikt vieglāk. Piemēram, mūsmājās zobu tīrīšana ir nonākusi gandrīz tikai tēta kompetencē. Ne tāpēc, ka mamma nezinātu, kā pareizi iztīrīt zobus, bet pieredze rāda, ka daudz labāk un vieglāk tas izdodas tētim. Kāpēc? Nezinām, bet tas strādā. Eksperimentējiet, un arī jūs, iespējams, atklāsiet, ka tētim kādā jomā piemīt brīnumspēja.

    9. Būt viņš pats

    Līdz ar bērna piedzimšanu mūsu dzīvē parādās vēl viena loma, kas jāuzņemas, – vecāka loma. Taču paralēli tam joprojām paliekam vīri, brāļi, dēli, draugi un vienkārši mēs paši. Dažādos dzīves posmos katrai no šīm lomām ir cita nozīme un ietekme, taču tās visas pastāv paralēli un ir svarīgas gan mūsu fiziskajai, gan emocionālajai labsajūtai. Tāpēc neliedz sev iespēju reizēm satikties ar draugiem vai veltīt laiku sev un savām interesēm, darot jebko, kas sagādās tev prieku un sniegs atslodzi no ikdienas rūpēm. Vienlaikus neaizmirsti piedāvāt šādu iespēju arī bērna mammai, kura to nešaubīgi novērtēs!

    10. Lūgt palīdzību

    Sabiedrībā joprojām dziļi ir iesakņojušies stereotipos balstīti uzskati, ka vīrietim ir jābūt kā mūrim, aiz kura patverties, ka vīrieši neraud un nesūdzas, un pavisam noteikti nelūdz palīdzību, jo ir spējīgi ar visu tikt galā paši.

    Bērna ienākšana ģimenē rada jaunu pieredzi, kas ir emocionāli piesātināta arī bērna tēvam, nereti radot stresu, nedrošību un pārdzīvojumus.

    Spert pirmo soli un atzīt, ka ir nepieciešama palīdzība, iespējams, ir visgrūtāk. Iespējas, kur meklēt atbalstu, ir ļoti dažādas, un katrs pats labāk sapratīs, kas viņam ir vispiemērotākais: psihoterapeits vai psihologs, vīru vai tēvu grupas ir tikai daži iespējamie varianti. Atrodi sev piemērotāko un izmēģini!

    11. Palikt attiecībās ar bērnu pēc šķiršanās

    2017. gadā nodibinājuma Tēvi veiktajā pētījumā tika secināts, ka vairāk nekā pusē gadījumu, kad par saskarsmes tiesību īstenošanas kārtību šķirtajam tēvam lēmusi tiesa, tā nospriedusi, ka regulāras tikšanās starp šķirto tēvu un bērnu ir ne biežāk kā reizi divās nedēļās. Pēdējos trijos gados situācija ir nedaudz uzlabojusies. Tomēr šķiršanās procesam nevajadzētu nozīmēt automātisku šķiršanos no bērna. Ja ar partneri esat konstatējuši, ka turpmāk jūsu ceļš ejams katram individuāli, atceries, ka tētis var un tētim vajag būt iesaistītam arī turpmāk, nekļūstot tikai par brīvdienu tēti.

    12. Nebūt ideāls

    Atceries, ka nav viena perfektā tēva modeļa. Mēs katrs esam ar saviem trūkumiem un netikumiem – tas ir tikai cilvēcīgi. Ja tavi bērni jūtas mīlēti, tu esi iesaistīts viņu dzīvē un vēlies sniegt pozitīvu pieredzi, paldies tev par to! Jo nešaubīgi, ka saviem bērniem tu jau esi pats labākais tētis pasaulē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē