• Uztaisīju pats! Terases aizslietnis

    Praktiski
    Liene Millere
    29. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Lai cik draudzīgas būtu kaimiņu attiecības, ja mājas atrodas rokas stiepiena attālumā, ir dabiska vēlme iekārtot stūrīti, kurā tevi neviens neredz.

    Projekta dosjē

    • Idejas autori un izpildītāji – Laura un Ansis Brūveļi.
    • Ansis ikdienā strādā Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos, bet Laura palīdz savam tētim ar galdniecību saistītā ģimenes biznesā. Brūveļu ģimene līdztekus ikdienas darbiem strādā arī pie savas sapņu mājas izveides, bet brīvos brīžus labprāt bauda pie dabas.
    • Ideja realizēta Valmierā, dzīvojamās mājas pagalma atpūtas zonā.

    Ideja par dekoratīvu sienu tapa, gatavojoties Brūveļu kāzu jubilejas svinībām. Ierasto svētku telšu vietā Laura vēlējās radošāku risinājumu, turklāt tādu, kas pēc svinībām turpinās kalpot ikdienā. Lai arī šādas terases sienas varēja iegādāties gatavas, neviena īsti neatbilda Lauras vēlmēm, tāpēc Ansis atdalošo sienu ierosināja izgatavot pats. 

    Soli pa solim

    Pirmais, ar ko jāsāk, – jāuzzīmē skice, lai saprastu, kā aizslietnis izskatīsies attiecībā pret terasi, ņemot vērā gan tā platumu, gan augstumu. Šajā posmā arī taps skaidrs, vai aizslietnis jāveido tā, lai tā plākšņu fiksācijas vietas ir redzamas vai ne. Ansis izvēlējās tās paslēpt. Nākamais uzdevums – izdomāt, kā plāksnes nofiksēt (risinājumi ir dažādi, atkarīgi no terases specifikas). 

    Ansis izvēlējās plāksnes izgatavot no saplākšņa, norādot, ka tas nav pārāk biezs, tāpēc par aizslietņa pamatu izmantotas koka brusas. Tajās ar frēzi izveidotas kabatas, kurās saplāksni kārtīgi nostiprināt.

    Jāatceras, ka šāds aizslietnis veido lielu plakni, kur aizķerties vējam.

    Brusu fiksēšanai pie pamatnes izmantoti dzelzs moduļveida konstrukciju balsti, kas fiksēti pie masīvām brusām zemākajā punktā. Lai tam būtu vēl viens atbalsta punkts, balsts ar skrūvi un uzgriezni stiprināts pie terases, un drošībai 45 grādu leņķī izveidots papildu atbalsts uz pretējo pusi.

    Kad konstrukcija un tās balsti ir gatavi un gana stabili, var ķerties pie radošākās procesa daļas – aizslietņa dizaina. Arī te vislabāk vispirms uzzīmēt skici. Detaļas, ko paredzēts no saplākšņa izgriezt (atstājot tajā caurumus), vēlams aizkrāsot, lai ir skaidrāks redzējums par gala rezultātu. 

    Kad skice pārnesta uz saplākšņa, detaļas no tā jāizgriež ar elektrisko figūrzāģi. Lai atrastu paklausīgāko asmeni, kas veido gludāko griezumu, Ansis pirms kontūru izgriešanas iesaka izmēģināt dažādu veidu asmeņus.

    Lai rūpīgi izgrieztu vienas plāksnes dekoru, Ansim bija nepieciešama viena diena. Katra kontūra tika apstrādāta ar elektrisko virsfrēzi, bet pašas šaurākās vietas ar vīli.

    Kad tas pabeigts, atliek veikt aizslietņa apstrādi, lai tas ilgāk kalpotu. Ansis izmantoja koka fasādēm, terasēm un sētām paredzētu impregnētāju, kas ļauj kokam elpot, pasargā no laikapstākļiem, kā arī pilnībā nenosedz koka faktūru.

    Kā lielāko izaicinājumu Ansis min aizslietņa ievietošanu balstos izveidotajās kabatās.

    Ansis to paveica, izmantojot štropes un lēnām vienojot kopā visu konstrukciju. Viņš atzīst – lai arī darbiņš sākumā nešķiet viegls, noteikti ir tā vērts, jo galarezultātā nav redzamas aizslietņa savienojumu vietas.

    Izveidojot kabatu, jāņem vērā

    • Ja tā būs par platu, plāksnes vējā kustēsies un radīs nevēlamu troksni. 
    • Ja kabata būs par ciešu, koksne var sākt plaisāt. Turklāt jāatceras, ka koks mitrumā izplešas – arī tad tas var izspēlēt nejauku joku, ja kabata izfrēzēta pārāk šaura. 
    • Svarīgs ir arī kabatas dziļums – ja būs par seklu, siena lielākā vējā var no kabatas izsprukt. Ja par dziļu, plāksne var deformēties vai pat saplēst balstu. 

    Noderīgi padomi

    • Lai nākotnē būtu viegli nomainīt jebkuru no konstrukcijas detaļām, fiksācijai izmanto skrūves ar uzgriežņiem.
    • Otrpus aizslietnim var iestādīt košumkrūmus vai mūžzaļos augus, kas lūkojoties no terases, katrā gadalaikā radīs citu vizuālo baudījumu. 

    Izmantotie instrumenti

    • Elektriskais figūrzāģis
    • Urbjmašīna
    • Elektriskā virsfrēze
    • Smilšpapīrs (gan rupjais, gan smalkais)
    • Vīles kokam
    • Skrūvpistole

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē