• 19. sērija 7 jautājumi par dīķi

    Dobes no nulles
    Inita Šteinberga
    7. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Sapnis par savu dīķi ir daudziem. Taču nereti tikai tad, kad tiek pie šāda ūdentiņa, izrādās, ka arī dīķis ir jākopj. Liels vai mazs – atkal būs papildu darbs un izdevumi. Lai izvairītos no populārākajām kļūdām un mītiem, vērts ieklausīties profesionāļu praksē gūtajos padomos. KONSULTĒ: ANDREJS VĪTOLIŅŠ, stādaudzētājs, stādaudzētavas Dimzas saimnieks. KRIŠJĀNIS BLEIJA, izpilddirektors uzņēmumā Mans dīķis, MARUTA KAMINSKA, dārzu ierīkotāja.

    1. Kā pasargāt dīķi no koku lapām? Ainaviski skaista šķiet klasiska

    Ainaviski skaista šķiet klasiska ainiņa – liels vītols, kura zari slīgst dīķa ūdens spogulī. Taču dīķim no šīs dailes maz labuma. Jo tālāk dīķis no kokiem, jo ilgāk tā gultne paliks nepiesārņota, jo lēnāk tas aizaugs un retāk būs jātīra. No lielajiem kokiem ūdenī nokļūst ne tikai lapas rudenī, bet visu gadu dažādas kritalas, ziedputekšņi u. c. Jo seklāka ūdenstilpe, jo drīzāk tās krasti kļūs dūksnaini, aizaugs. Vienkāršākais ieteikums būtu jaunu dīķi rakt pēc iespējas klajākā vietā. Jau esošiem dīķiem un kokiem jāsamierinās ar kopdzīvi, kāda tā ir. Taču jaunus kokus gan nevajadzētu stādīt tieši dīķa malā.

    Lai cik labi tiks kopts dīķis, vismaz pēc 10 gadiem tam vajadzēs ģenerāltīrīšanu un remontu.

    Pēc rudens lapkriša ir labs laiks veca dīķa tīrīšanai (ja ūdeni var nolaist). Ja krasti stingri, tīrīt ir pavisam viegli, jo agregāti var aizsniegt pat 15 metru tālumā. Pa ziemu grunts nosēdīsies, piepildīsies ar ūdeni, un vasaru dīķis sagaidīs skaists un dzidrs.

    Lielam dīķim ilgi var nedarīt neko un ļaut, lai daba dzīvo savu dzīvi. Ja kādas lapu pļekas uzpeld krastā, tās nogrābj.

    Mazam dārza dīķītim dažkārt iesaka pārvilkt tīklu, lai lapas nekrīt ūdenī. Taču nez vai tas ir pūļu vērts. Labāk ļaut, lai viss rit savu gaitu, bet pavasarī nelielo ūdenstilpni iztukšo, iztīra no visiem gružiem un atkal piepilda ar ūdeni. Turklāt dekoratīvos dīķīšus pirms ziemas labāk iztukšot arī no ūdens un nosegt. 

    2. Kā tikt vaļā no dīķa? Nopirkām māju, kuras dārzā ir mazs dīķītis. Vai drīkst to vienkārši aizbērt?

    Ja tas ir mazs dekoratīvais dīķītis, kas izrakts tikai skaistuma dēļ (taču skaistuma maz un ūdens neturas), tad apnicīgo bedri var droši bērt ciet.

    Taču, ja tas atrodas kādā dārza malā, izskatās sens, tad ar aizbēršanu nevajadzētu steigties. Der nogaidīt un pavērot, kas ar dīķi notiek tagad, rudens lietavās, un pavasara plūdu laikā. Iespējams, ka šī ūdenstilpne ir izrakta ar nolūku, lai pasargātu no applūšanas dārza zemāko daļu. Šādā vietā no dīķīša var atbrīvoties, ierīkojot meliorācija sistēmu, nevis tikai aizberot. Vardarbīgi aizbērtā dīķa vietā tik un tā krāsies ūdens, ja tas netiks novadīts.

    Taču, pirms aizbērt dīķi, der izvērtēt labumus, ko tas dod.

    Ja dīķī ūdens ir arī vasarā, varbūt labāk ir gultni iztīrīt un iegūt lielisku ūdeni dārza laistīšanai. Tas ir lētāks nekā no pilsētas ūdensvada ņemtais. Turklāt no urbumiem iztecinātais augiem patīk mazāk nekā dabas filtrētais.

    3. Vēlos dīķi peldēšanai, taču nezinu, cik liels būtu tāds, kas pats spētu attīrīties? 

    Ja galvenā vēlme pēc ūdenstilpes ir peldēšana, tad drošākā izvēle ir baseins, nevis dīķis.

    Pirms rakt dīķi, jāizlemj, kādu to vēlas un kam tas vajadzīgs. Ja vēlies, lai dīķī var peldēties, tam jābūt gana lielam un būs jāvelta daudz darba tā tīrīšanai.

    Katrs dīķis un katra vieta ir īpaša. Labi var kalpot arī maza ūdenstilpe, kuru ar ūdeni apgādā avots. Taču, jo mazāks dīķītis, jo vairāk darba jāvelta tā kopšanai. Kā liecina pieredze, par pieklājīga izmēra un patstāvīgai dzīvei gatavu dīķi var uzskatīt tādu, kura laukums ir ap 0,1 ha (1000 kvadrātmetri). Vēl labāk notiek pašattīrīšanās un mazāk problēmu sagādā dīķis, kura izmēri ir ap 5000– 6000 kvadrātmetru. Līdz 0,5 ha liela dīķa būvei turklāt nevajag sarežģītu dokumentāciju.

    Ja teritorija nav tik liela, lai atvēlētu tādu vietu dīķim, tad labāk peldēšanai iegādāties mākslīgu baseinu. Tas kalpos labi, būs viegli tīrāms. Naudas izteiksmē šāds pirkums būs pat lētāks nekā dīķa rakšana. Protams, tas neradīs nekādu skaistumu ainavai, taču, ja galvenā vajadzība ir peldēšana, tad šāda izvēle būtu pareizākā.

    Pie ūdenstilpēm nevajadzētu stādīt lapu kokus. Tie birdinās lapas un citas kritalas, turklāt liela auguma koki var izdzert mazo dabīgo dīķīti.

    4. Kāda ir garantija, ka dīķī būs ūdens?

    Diemžēl nav retums arī gaisa dīķi – izraktas lielas bedres, kurās nav ūdens vai ir tikai žēlīga peļķīte pašā apakšā. Nav tā, ka vajag tikai rakt un ūdens noteikti parādīsies. Vieta ir jāpiemeklē ļoti prasmīgi. Pirms rakt dīķi, savā apkārtnē jāizpēta situācija ar virszemes ūdeņiem kopumā. Ja kaimiņiem ir skaisti dīķi, arī pašam ir cerības pie tāda tikt.

    Dažkārt bezūdens dīķus izklāj ar speciālo baseinu plēvi. Taču tā nav izeja. Būve tiks vēl pamatīgi sadārdzināta, un problēmu būs vēl vairāk. 

    Ja nolemts rakt, tad vietas izvēlē nevar paļauties uz āderu meklētāju ieteikumiem vien. Ir gadījumi, kad uzaicina vairākus un katrs rāda citu vietu. Kur un kā rakt, precīzāk noteiks profesionāli dīķu racēji, kuriem ir pieredze, pieejamas dažādas kartes, instrumenti u. c.

    Pirms rakt lielo dīķi, prātīgi sākt ar kontrolaku izveidi. Tā sev var aiztaupīt prāvu naudas žūksni par aplamā vietā un steigā veiktajiem dižrakumiem. Savukārt, kad dīķis izrakts, nevajadzētu steigt izlīdzināt vai kā citādi tikt vaļā no zemes kalna. Ja tomēr ūdens neparādās, tad būs, ar ko šo kļūdu novērst. Protams, gribas uzreiz skaisto rezultātu, taču tik liela mēroga zemes darbos ir labāk paciesties un nogaidīt.

    5. Vai rudenī var rakt dīķi?

    Dīķi var rakt, kamēr zeme nav sasalusi, taču daudzi racēji rudenī ieziemo savu tehniku līdz pavasarim. Vispareizāk būtu nogaidīt vasaru, kad ir īstā dīķu rakšanas sezona. Tad līdz nākamā gada pavasarim grunts nosēdīsies, iekrāsies ūdens un dīķis jau sāks izskatīties pēc dīķa. Taču pilnībā savu skaistumu (vai arī problēmas un nepilnības) ūdenstilpe parādīs pēc diviem dzīves gadiem. 

    6. Vai amūri attīrīs aizaugušu dīķi?

    Tādas zivis kā amūri tiešām labi palīdz aizauguša dīķa attīrīšanai. Taču tie nevar aizvietot dīķa tīrīšanu. Zivis gan izēdīs zaļo masu, bet nogulas dīķa apakšā ne. Turklāt nevar cerēt, ka, ielaižot aizaugušā dīķī mazus amūriņus, tie strauji atrisinās problēmas. Viņus pašus apdraud briesmas. Piemēram, tos var aprīt dīķī jau mītošās līdakas un asari vai ūdri, ūdeles, zivju gārņi. Arī makšķernieki amūrus uzskata par lielisku guvumu.

    Lai lieta ar amūriem būtu drošāka, dīķī var ielaist jau lielus, dūšīgus, vismaz kilogramu smagus amūrus. Vislabākais rezultāts – ja tos ielaiž jaunā dīķī, kurā vēl ir maz aizauguma. Taču jārēķinās, ka amūri ir lieli ēdāji, tāpēc var gadīties, ka izēstajā dīķī nāksies bērt pļautu zāli un zivju barību, lai tuklīši nemirst badā.

    7. Kādi dīķīši ir modē?

    JĀ! Modē ir ūdens spogulis lielos dekoratīvos traukos. Tās var būt gan bļodas, gan lielas kastes. Jo lielākas, jo skaistāk. Šādus traukus var pārvietot atkarībā no dārza vai augu kompozīcijas. Arī traukos var iestādīt ūdensaugus, ierīkot strūklaku. Vispraktiskāk, ja šie trauki ir no metāla. Keramikas vai betona traukus pirms ziemas iztukšo un glabā sausumā.

    NĒ! Dārzu modi atstāj ar akmeņiem apliktās bedres un plastmasas vannītes. Tās reti izdodas gaumīgas, turklāt prasa lielu kopšanu – vairākas reizes sezonā jāizlaiž ūdens, jāmazgā gan tilpnes, gan akmeņi u. c.


    Aktuāli jautājumi par ūdensrozēm

    • Kā ieziemot ūdensrozi?

    Lielā dīķī, kurā ūdens nesasalst līdz apakšai, ūdensrozes pārziemo, cepuri kuldamas. Taču seklumam paredzēto šķirņu ūdensrozes un mazos dīķīšos augošās ir bezpalīdzīgas pret salu. 

    Ūdensrozes pirms ziemas atvadās no lapām un visus spēkus koncentrē savā horizontālajā zemūdens stumbrā un saknēs. Svarīgi, lai tie nesasaltu.

    Seklajiem, dekoratīvajiem dīķīšiem paredzētās ūdensrozes nāksies rudenī noglabāt vietā, kur tās nesasalst. Lai būtu vieglāka cilāšana, tās jau stāda podos, plastmasas grozos un tml. Līdzīgi rīkojas arī ar citiem ūdensaugiem, kas mīt dekoratīvajos dīķīšos.

    Iegādājoties ūdensrozes, noteikti noskaidro, kādam dziļumam tās paredzētas un cik ziemcietīgas ir.

    GLABĀ PAGRABĀ. Izcelto augu var pārziemināt pagrabā vai kādā citā vēsā telpā, kur sals netiek klāt. Podu izceļ no dīķa un aiznes uz pagrabu, kur tam jau iepriekš sagatavota bļoda (spainis, muciņa) ar ūdeni. Pavasarī luteklīti atkal atliek dīķī.

    GREMDĒ DĪĶĪ. Ja dārzā ir arī lielāka, dziļāka ūdenstilpe, kurā sals līdz apakšai netiek (dziļāka par metru), ūdensrozi var iegremdēt tajā. Cimperlīgo ūdensrozi ieliek stiprā džutas maisā, tīklā vai kādā citā izturīgā ietvarā. Lai sakne labāk grimst, sainī iemet arī kādu akmeni. Visu stipri piesien sintētiska auduma auklā un nolaiž dīķa dibenā. Auklas galu labi nostiprina krastā. Pavasarī augu izvelk un noliek tam paredzētajā seklumā.

    Noderīgs padoms! Ja seklajā ūdenī augušās ūdensrozes nepagūst izcelt, mazo dīķīti var piebērt ar lapām un ziemā tam uzmest sniega kalnu.

    • Kāpēc ūdensroze vārguļo?

    Kaimiņu dīķī ūdensrozes šovasar bija kuplas un ziedēja, ka prieks. Mūsējā, kuru iestādīju pirms diviem gadiem, joprojām pavisam vārga. Izdzina pāris lapiņu, vienu ziedu, un viss.

    MĒRI DZIĻUMU. Ja ūdensroze izdzen lapas un pat uzzied, tad jau ir jāpriecājas, jo var secināt, ka ūdensroze ir iestādīta pareizajā dziļumā un ir pietiekami ziemcietīga. Dažādu šķirņu ūdensrozēm piemērota dzīvesvieta ir atšķirīgos dziļumos. Kāds tas ir, noteikti noskaidro, iegādājoties stādu. Arī neatbilstošs dziļums var būt iemesls sliktai attīstībai vai tam, ka augs aiziet bojā. Piemēram, ja ūdensrozi, kurai piemērots 70 centimetru dziļums, iestāda metra dziļumā, nekas labs nav gaidāms. Pat ja tā izdzīs lapas virs ūdens, tai būs trūcis gaismas, hlorofila (apgrūtināta fotosintēze) un augs būs nīkulīgs.

    Latvijā lielākais vietējiem apstākļiem piemērotu ūdensrožu un citu ūdensaugu sortiments ir stādaudzētavās Dimzas un Blīdene.

    GAIDI PACIETĪGI. Cik kupla būs ūdensroze, atkarīgs arī no tā, cik liels stāds iegādāts. Tādam, kas stādīts 5–7 litru tilpuma podā, jau pirmajā gadā būs vairāki ziedi. Ja stāds ir mazs, tad atliek vien gaidīt, līdz tas sakuplos, gluži tāpat kā augi, kurus stāda dobēs. Lēnā augšanā var būt vainojams arī barības vielu trūkums. Dīķos, kuros ir smilšaina, mālaina grunts, vai jaunos, nesen izraktos, barības vielu vēl ir maz. Ūdensrozes tādos iedzīvosies lēnāk. Dīķos, kuriem blakus aug lapu koki, kuru lapas gādā par bagātīgu barības slāni, ūdensrozes attīstīsies strauji un ar tīksmi ielaidīs saknes trūdos.

    MEKLĒ TRAUCĒKĻUS. Zemūdens augiem nepatiks, ja dīķis būs avotains un ūdens tajā būs auksts (īpaši dziļumā, kur augiem saknes). Jaunam ūdensrozes stādam iedzīvoties var traucēt arī zivis, kas izrušina grunti un izkustina saknes. Nabaga augs tad dzīvo vienā stresā. Kad stāds būs labi ieaudzies, tas vairs netraucēs. Protams, ja dīķī neielaiž tādas rīmas kā amūrus. Sliktā augšanā var būt vainojama arī auga šķirne. Jo eksotiskāks augs, jo tas cimperlīgāks. Turklāt skaistai ziedēšanai vajadzīga arī saulaina vieta.


    NOVEMBRĪ TEV NODERĒS trīs lieliski palīgi

    1. LAPU PŪTĒJS AR IESŪKŠANAS FUNKCIJU DUB187

    Šis instruments noderēs, ja saimniekojat gan pilsētas, gan lauku mājā. Lielākām teritorijām kā jaudīgs lapu pūtējs, nelielākam lapu daudzumam – arī kā lapu smalcinātājs un savācējs. Pateicoties plecu siksnai un ritenīšiem, nebūs par smagu arī dāmām. Darbojas ar vienu 18 V akumulatoru.

    2. APSILDĀMĀ JAKA DCJ206

    Lai rudens vējā un lietū, strādājot dārzā, nesaltu mugura, noderēs šī ūdens un vēja necaurlaidīgā apsildāmā jaka. Apsildei ir iespējami trīs režīmi un piecas zonas. Strādāt var kaut vai visu dienu – 18 V akumulators darbojas līdz pat 35 stundām.

    3. PĀRNĒSĀJAMAIS PROŽEKTORS ML003G

    Tumšā laika lielais palīgs – gan dārzā, ja tumsa pārsteigusi, bet darbi vēl nav pabeigti, gan garāžā, šķūnītī vai noliktavā. Divi apgaismojuma režīmi, ērti pārnēsājams, triecienu un ūdens izturīgs. Darbojas arvienu 18 V akumulatoru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē