• Zemenes augstajās dobēs – kāpēc tas ir riskants pasākums?

    Zemenes
    Valda Laugale
    25. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Audzēt zemenes augstajās dobēs – patiesībā tas ir diezgan riskants pasākums, bet, ievērojot dažus nosacījumus, ir vērts mēģināt.
    Nākamais: Izvēlas un sagatavo vietu

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Stāsta Valda Laugale, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    Vienam gadam vai vairākiem?

    Jā, zemenes augstajās dobēs ir ērti kopt, šādas dobes arī daiļi izskatās dārzā, taču jārēķinās, ka augstajās dobēs augi būs slikti pasargāti ziemā un tie var apsalt vai pat pilnībā izsalt. Tāpēc visdrošāk zemenes šādi audzēt tikai viena gada ražai – tādā gadījumā labāk stādīt mēnešzemenes vai lielogu remontantās zemenes, kas ar nelieliem pārtraukumiem dos ražu visas sezonas garumā līdz pat vēlam rudenim.

    Taču, ja vēlies zemeņu ražu vākt vairākas sezonas, jāpatur prātā, ka – jo augstāka būs dobe, jo lielāka ziemas bojājumu bīstamība. Tāpēc augstajās dobēs ieteicams stādīt tikai ļoti ziemcietīgas šķirnes un augi ziemā jāpiesedz.

    Ar ko mulčēt?

    Mulčēšana ir ļoti svarīga, lai samazinātu ūdens iztvaikošanu no augsnes un ierobežotu nezāļu augšanu. Tā palīdzēs arī pasargāt ogas no sasmērēšanās un pūšanas. Mulčai var izmantot gan dažādus sintētiskos materiālos, kā melno plēvi vai melno, biezo polipropilēnu, gan arī dabiskos materiālus, no kuriem visbiežāk lietotie ir salmi.

    • Lietojot sintētisko mulču, augsne ātrāk iesils, augi veidos lielākus cerus, kā arī pieaugs ražība, bet – varētu būt problēmas ar kaitēkļiem un lapu slimībām, turklāt augi ātrāk novecos. Sintētiskā mulča jāuzklāj uz salaistītas un samēslotas dobes jau pirms zemeņu stādīšanas. Tad laistīšanai ieteicams būtu izmantot pilienveida apūdeņošanas sistēmu, caurulītes izvietojot zem mulčas seguma.
    • Organiskā mulča karstā laikā uzturēs zemāku temperatūru un sadaloties ielabos augsni, palielinot organisko vielu daudzumu tajā. Taču mikroorganismi, sadalot mulču, patērēs slāpekli, tādējādi atņemot to augiem, tāpēc vairāk jālieto slāpekļa papildmēslojums.

    Sargā ziedus no salnām!

    Augstās dobes pavasaros agrāk iesilst, tāpēc arī zemenes ātrāk attīstās, līdz ar to pavasara salnas var nodarīt lielāku skādi. Ja gaidāmas salnas, visvienkāršākais ir augus uz nakti pārklāt ar kādu segmateriālu – plēvi, agrotīklu, salmiem u. c. Visbiežāk segšanai izmanto balto agrotīklu un, ja gaidāmas spēcīgas salnas, to klāj vairākās kārtās.

    Ja izmanto plēvi, to klāj uz karkasiem tā, lai plēve nepieskartos pašiem ziediem, citādi tie cietīs.

    Aizsardzībai pret salnām var izmantot arī mikrolietēšanu, kad pēc temperatūras pazemināšanās zem nulles uz augiem smidzina ūdeni ar sīkiem pilieniem, līdz gaisa temperatūra atkal paaugstinās. Ūdens ap ziedu veido ledus slāni, bet iekšpusē zieds nesasalst.

    Raksta turpinājumā lasi, kā soli pa solim izveidot augsto dobi zemenēm!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē