• Kā pavasarī sagatavot siltumnīcu jaunajai sezonai?

    Dārzs
    Lauma Lūse-Kreicberga
    17. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Georgina198 / Shutterstock
    Pavasara darbi siltumnīcā būs atkarīgi no tā, vai rudenī tika paveikts mājasdarbs. Ja siltumnīca ir izvākta no vecajiem striķiem un kārtīgi izmazgāta, tad var mierīgu sirdi jau domāt par sēšanas darbiem. Bet, ja ne – laiks ķerties pie darba!

    Konsultē profesionāla dārzniece, pasniedzēja un zemnieku saimniecības Dzērves saimniece Maruta Kaminska.

    • Ja iepriekšējā sezonā siltumnīcu iemītniekiem – tomātiem, gurķiem un citiem skaistuļiem – nav uzklupuši kaitēkļi un dažādas slimības, tad var nomazgāt siltumnīcas stiklus (plēvi) un konstrukcijas, nosmidzinot tās kārtīgi ar sodas ūdeni (1 ēdamkarote sodas uz 10 litriem ūdens) un pēc pārdesmit minūtēm kārtīgi noskalojot ar ūdens šalti.
    • Ja siltumnīcā viesojušies nelūgtie ciemiņi, tādi kā tīklērces, baltblusiņas un dažādas infekcijas, tad zini – tie prom nav aizgājuši un pēc ziemas ir gatavi ballēties tālāk, tāpēc siltumnīca pirms jaunās sezonas ir kārtīgi jānodezinficē ar sēru. 
    • Pirms tam gan vēlams siltumnīcu nomazgāt, un, ja vien ziemā to neviens nav aplaimojis ar sniega masu, arī kārtīgi salaistīt, jo augsne ir izžuvusi.
    • Siltumnīcas dezinficēšana ar sēru. Vienkāršākā metode ir uz metāla plāksnes uzlikt degošas grila ogles, virs tām uzlikt vēl vienu skārda plāksni (vai vecu metāla pannu), uz tās uzbērt sēru (to var iegādāties dārzkopības preču veikalos) un aizdedzināt, pašam doties prom, aiztaisīt siltumnīcas durvis un atgriezties nākamajā dienā. Ir tikai viens bet – brīdī, kad siltumnīcā kūp sērs, tur nekas nedrīkt augt. Pēc tam, lūdzu, var jau sēt pirmos zaļumus! 
      Raksts no žurnāla Lauku Māja arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē