• Vai bites redz krāsas? Atbild biškopības eksperts

    Atbild speciālists
    Egita Galiņa
    24. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Braucot pa Latviju, nereti var vērot ļoti krāsainas bišu mājiņas. Vai šiem krāsainajiem stropiem ir praktisks pamatojums?

    Atbild Andrejs Briedis, Madonas novada Mētrienas pagasta zemnieku saimniecības Priežukalns īpašnieks, kurš nodarbojas ar bioloģisko biškopību. Andreja saimniecība izveidota 2008. gadā ar sešām bišu saimēm, pēdējos gados saimju skaits vasarā ir ap septiņdesmit.

    Ja tie ir divi vai trīs stropi, tad, iespējams, ne. Tomēr, ja saimju ir vairāk, tad krāsas var palīdzēt bitēm atgriezties savā stropā.

    Bites redz krāsas, tomēr ne visas, viņu krāsu uztvere ir citāda nekā cilvēkam. Piemēram, bites neredz sarkano krāsu, taču redz ultravioleto, kuru cilvēks turpretī nespēj uztvert.

    Tādēļ, lai bitēm palīdzētu atgriezties savā stropā, var izmantot krāsas vai ģeometriskas figūras, kas sazīmētas virs stropa skrejas.

    Krāsu izvēlē nav daudz ierobežojumu, izņemot to, ka stropus nevajadzētu krāsot tumšus, jo bites neredz piesātināti jeb tumši sarkanas un rozā krāsas. Tātad, no krāsu paletes labāk izvēlēties, piemēram, balto, dzelteno, zilo vai zaļo krāsu gaišos un košos pigmentus.

    Jāpiemin arī, ka bites labāk izšķir formas nekā krāsas, tāpēc tās ātrāk un ērtāk atradīs savu stropu, ja izvietojums būs neregulārs un blakus atradīsies, piemēram, koki, krūmi, dažādas formas un augstuma puķu stādījumi vai citi objekti.

    Bišu saimes parasti izvieto rindās vai grupās. Rindu izvietojumā saimi no saimes liek 3–4 metru attālumā, bet rindu no rindas 4–6 metru attālumā.

    Tomēr iesaku stropus labāk izvietot neregulāri, nevis vienā rindā. Tie, kas pētījuši bišu uzvedību, secinājuši – ja mājiņas stāv vienā rindā, tad bites vairāk nonāk galējos stropos.

    Grupu izvietojumā saimi no saimes liek 0,5–1 metra attālumā, bet grupu no grupas 8–10 metru attālumā. Vienā grupā izvieto 2 līdz 4 saimes. Stropus novieto uz pamatiem, piemēram, zemē iedzītiem mietiņiem.

    Visu rakstu lasi šeit: Pašiem savs medus! Iedvesmas pilni padomi iesācējiem bišu dravā

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē