• Ūdens mājas pagalmā un dārzā. Ko iesākt?

    Aktuāli
    Kristīne Sēnele
    20. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/5Miljardus vērtā sistēma

    Miljardus vērtā sistēma

    Konstatējot, ka ūdens tiešām ilgstoši stāv uz lauka, vispirms būtu vērts pārbaudīt, vai tavā teritorijā jau vēsturiski nav izveidota meliorācijas sistēma. Ir liela varbūtība, ka tā tur ir. Latvijā galvenokārt pagājušā gadsimta 60., 70. gados izveidota iespaidīga meliorācijas sistēma.

    Tā (protams, arī ar vēlākajiem papildinājumiem) vēl nesen novērtēta kā aptuveni septiņus miljardus vērta. Ar meliorācijas caurulēm, kas veido acij neredzamu, rūpīgi izplānotu tīklojumu kādu pusotru metru zem zemes, varētu zemeslodi aplikt turpat 23 reizes.

    Tev nevajadzēs visu uzrakt, lai pārliecinātos par sistēmas esamību. Atliek tikai ieskatīties kartē vienā no šīm vietnēm: melioracija.lv vai lvmgeo.lvm.lv.

    Ja šāda sistēma ir tavā zemē, bet tāpat slīksti, vajadzētu pārliecināties, vai tā vispār darbojas. Ilgi nekopta un neuzraudzīta, tā var iziet no ierindas. Tajā katra detaļa ir ķēdes posms – ja viens bojāts, nedarbojas visa ķēde. Biežākā problēma, kas piemeklē vēsturisko meliorācijas sistēmu, ir bojātās kolektoru iztekas – drenāžas sistēmas pēdējais posms, kas atrodams grāvja nogāzē (ja nav aizbiris vai applūdis).

    Tāpat samērā bieži caurulēs un akās var būt uzkrājušās grunts daļiņas, kam iemesls – bojātas atsevišķas caurules vai aku grodi. Jāpiemin arī krūmu un koku saknes, kas mēdz gandrīz pilnībā nosprostot caurules. Atsevišķos gadījumos novadgrāvis ir tā piesērējis, ka iztekas atrodas zem pastāvošā grāvja dibena.

    Sāc ar vizuālu pārbaudi. Sausā laikā redzēt sistēmu darbībā būs grūti, tāpēc to vajadzētu darīt tad, kad ir pietiekami mitrs. Vispirms apskati kolektora iztekas. Parasti tās iziet grāvī un ir nedaudz iedziļinātas nogāzē. Laika gaitā tās varētu būt apaugušas ar zāli un krūmiem vai aizbirušas. Ja izteka strādās – slapjā laikā redzēsi vismaz tērcīti, sūcamies cauri zemei. To vajadzētu atrakt un iztīrīt.

    Par bojātām drenu caurulēm savukārt liecina tādas kā piltuves zemē. Tas nozīmē, ka drenāžas sistēmā pastiprināti iekļūst grunts. Bojāto drenāžas cauruli vajadzēs nomainīt. Te gan jāpiebilst, ka māla caurules vairs īsti nebūs nopērkamas, tāpēc attiecīgajā posmā būs jāliek plastmasas un korekti jāpievieno.

    Ja ap meliorācijas aku iegrimusi zeme, tas, līdzīgi kā cauruļu gadījumā, var liecināt par grunts nonākšanu sistēmā. Akā ir padziļinājums, kurā uzkrājas sistēmā iekļuvušās augsnes daļiņas. Iespējams, padziļinājums jau pilns un augsne aizsprosto akā esošos cauruļvadus. Aku vajadzēs iztīrīt un novērst bojājumus, ja tādi ir.

    Ja plāno jau esošajai meliorācijas sistēmai papildinājumu, tas ir korekti jāpievieno, lai neradītu situāciju, ka vecā sistēma vairs nestrādā, tādējādi slīksti pats un varbūt arī kaimiņi.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē