• Klāt bērzu sulu laiks!

    Bērzu sulas
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    3. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Parasti divas nedēļas pēc kļavām sulu sāk ražot bērzi. Tradicionāli bērzu sulas vāc no marta vidus līdz putnu ligzdošanas sezonai, kas sākas aprīļa vidū.

    Agrāk latvieši kokos urba 25 milimetru caurumus un lika tikpat resnu koka pīpi, pa kuru veselīgajai dzirai tecēt spainī. Klausot profesionāļu ieteikumiem, labāk izmanto skrūvpistoli ar 6 milimetru urbīti, ko nelaiž stumbrā dziļāk par 2 centimetriem. Pie mizas koks sulo stiprāk. Urbt var jebkurā vietā, taču visvairāk sulas var savākt, ja urbj virs resnākās saknes – tā ir galvenā dzīsla, pa kuru plūst sula. Resnāko sakni uzmeklē, ar kāju iztaustot zemi ap bērzu. Urbj stumbrā 60 centimetru augstumā virs saknes.

    • Stumbrā ievieto speciālu vienreizējas lietošanas plastmasas pīpīti – komplektus iespējams pasūtīt internetā. Pie resniem bērziem var likt divas vai trīs piecu litru tilpuma plastmasas pudeles vienlaikus, vispirms – dienvidu, tad austrumu, pēc tam ziemeļu pusē. Zinātniski pierādīts, ka bērzi, no kuriem pareizi tecina sulas, aug labāk un ir veselīgāki, jo tiem izveidojas pašaizsardzība, imunitāte.
    • Paradoksāli, bet – jo sausāka vieta, jo vairāk sulas bērzs dod. Neizvēlies kokus, kas aug purvainās vietās, tāpat kapsētu tuvumā, industriālos apgabalos, netālu no lauksaimniecības zemēm.
    • Meklē bērzu, kura stumbra diametrs sasniedz vismaz 30 centimetrus. Jo tas resnāks, jo sakņu sistēma spēcīgāka un vairāk sulas varēsi iegūt.
    • Minerālvielām bagātākās sulas ir pašas pirmās – satecinātas 24 stundās kopš urbuma veikšanas. Tām piemīt vislabākās organisma attīrīšanas spējas.
    • Pēc tam, kad sula no urbuma vietas tek pavisam vāji, pīpīti izņem ārā, un tapa nemaz nav jādzen. Svešķermenis bērzam nepatīk, un, dzenot tapas, var izdarīt kokam sliktu. Pēc trim četrām dienām bērzs pats sāks sevi ārstēt, nelielo urbuma vietu aizvelkot ar baltu klīsterveida masu.
    • Nākamajā gadā sulu vari tecināt no tā paša bērza.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē