• FOTO: Lauku mājas pastkastīšu top 5

    Māja
    Daiga Konošonoka
    4. decembris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Pastkastīte lauku mājā arī digitālajā laikmetā ir praktiska nepieciešamība un joprojām apvīta ar mazu romantikas devu, ja tiek gaidīti īpaši mīļi sūtījumi. Skaidrojam, kādi ir pastkastīšu izvietošanas noteikumi, un meklējam parocīgākos modeļus.

    Pastkastītes izvietojumu pie lauku mājas nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 463.

    Kā pareizi novietot?

    Viensētās tā jānovieto pie ieejas mājas teritorijā –apgaismotā, drošā, pastniekam labi ieraugāmā un jebkurā laikā pieejamā vietā. Ja privātmāja atrodas ārpus apdzīvotas vietas centra un tālāk par divdesmit metriem no tuvākā valsts vai pašvaldības autoceļa vai ielas, ar kuru to savieno pievedceļš, kastīte jāierīko ne tuvāk par pieciem un ne tālāk par desmit metriem no tuvākā ceļa klātnes malas tā, lai pastnieks var ērti piebraukt, netraucējot ceļa satiksmi.

    Svarīgs parametrs ir arī augstums – pastkastīte jānovieto ne augstāk kā 165 cm no zemes.

    Tās izmēriem un atvērumam jābūt tādam, lai varētu ievietot vienkāršas vēstules un abonētās preses izdevumus A4 formātā.  Uz pastkastītes jānorāda mājas nosaukums vai īpašnieka uzvārds. Saimnieki nereti izvēlas tos īpaši izcelt ar apgaismotiem burtu risinājumiem, materiālu izmantojumu (koka, metāla) un mājas dizainam vai žogam pieskaņotu krāsu.

    Ministru kabineta noteikumi nenosaka specifisku dizainu, krāsu vai materiālus – saimnieki var radīt īpašu savas mājas pastkastīti, kas tāda būs vienīgā. Tomēr jārēķinās, ka par pastkastīti arī jārūpējas, lai tā būtu atbilstošā tehniskā stāvoklī – eņģes darbotos, atveramie vāciņi būtu nostiprināti un aizslēgšanas mehānismi strādātu.

    Lai ērti un droši

    Pastkastīti ieteicams izgatavot no izturīga materiāla, kas piemērots saules, vēja, lietus un sala ietekmei. Visbiežāk izmanto cinkota metāla, nerūsējoša tērauda, koka kastītes, retāk alumīnija. Laukos viegli pieejamo koku speciāli krāso ar koka fasādēm paredzētu krāsu.

    Veicot pastkastītes iegādi, jānorāda, ka tā paredzēta izmantošanai tieši ārā, un visbiežāk tām pieejami pieci līdz septiņi standarta toņi. To cena svārstās no 11 līdz pat 300 eiro par pastkastīti atkarībā no materiāla, dizaina un ražotāja. Pastkastītēm ir dažādi sūtījuma ievietošanas un izņemšanas veidi.

    Laukos pats galvenais ir izvēlēties tādu atvērumu, lai pastkastīte tiktu pasargāta no nokrišņu iekļūšanas tajā.

    Sūtījuma izņemšanas vāciņš ir iestrādāts pastkastītes apakšā, sānos vai augšpusē. Ja saimniekam tā šķiet ērtāk, kastīti var veidot arī ar paceļamu priekšpuses paneli vai atveramām durtiņām.

    Mūsdienās tiek ražotas pastkastītes, kas automātiski brīdina par sūtījuma saņemšanu, taču to ierīkošana lauku mājā ir saistīta ar tehnoloģiju pieejamību. Tāpēc visvienkāršākais sūtījuma piegādes paziņojuma veids ir amerikāņu tipa pastkastes ar karodziņu, ko pastnieks paceļ uz augšu pēc tam, kad ievietojis sūtījumu.

    Latvijas Pasts uztur speciālu adrešu reģistru, kurā fiksē pastniekiem nepieciešamo informāciju. Līdz ar to darbinieki pārzina arī to, kā jāievieto korespondence šādās amerikāņu stila pastkastītēs.

    Kā nostiprināt?

    Visbiežāk izmanto trīs pastkastītes nostiprināšanas veidus – pie žoga, iemūrējamu vai uz statīva. Ja pastkastīti stiprina pie mājas žoga ieejas daļā, tad visbiežāk to pieskrūvē priekšpusē pie koka sētas vai piestiprina pie drāšu žoga.

    Taču ir arī speciālas pastkastes, kas domātas iemontēšanai žogā, tad jāņem vērā kastītes dziļums. Tās ir ar augstāku drošības pakāpi, jo tiek stiprinātas no sētas puses un žoga ārpusē redzama vien sūtījuma iemešanas atvere, tāpēc to nevar noraut un aiznest.

    Ja lauku mājai nav sētas, visbiežāk pastkastīti stiprina pie speciāla statīva vai staba, kas ierakts zemē, izmantojot koka vai metāla balstus. Tos var dekorēt ar koka ornamentiem vai metālkalumiem, var pieskrūvēt plauktu dekoratīvu priekšmetu novietošanai vai puķu podiņam.

    Šādai atsevišķi novietotai pastkastītei jāierīko ērta piekļūšana, lai ap to neveidotos peļķes, snigšanas laikā būtu nosakāma piekļūšanas trajektorija un pastniekam nebūtu jābrien pa grāvmalu.

    Lai sargātu sūtījumus no lietus un sniega, virs pastkastītes var ierīkot dekoratīvu koka vai metāla jumtiņu.

    Laukos saimnieki izgatavo arī speciālus koka paneļus, pie tiem piestiprina gan pastkastīti un mājas nosaukumu, gan saules bateriju āra lampas, nosedzot paneļa augšpusi ar pusslīpu jumtu.

    Ārzemēs populāra ir standarta pastkastīšu radoša apdarināšana. Proti, mājas saimnieki tām piestiprina no finiera izzāģētas un izkrāsotas detaļas, kas attēlo savu mīļo mājdzīvnieku (suņu, kaķu) un mājlopu (govju, aitu, cūku) formas vai arī netieši norāda uz saviem hobijiem (makšķerēšana – zivs, medīšana – brieža ragi, dravniecība – bite, velosports – ritenis u. c.). Tad pastkastīte kalpo arī par sveicienu garāmbraucējiem un liek pasmaidīt gan pastniekam, gan mājiniekiem.

    Varbūt mājas pakomātu?

    Pastkastīti un paku skapi apvienojot vienā, pie lauku mājas var ierīkot arī mājas pakomātu, kurā saņemt gan vēstules, gan paciņas – līdz pat pieciem pilnībā piepildītiem lielajiem standarta pārtikas maisiem.

    Mājas pakomāts darbojas ar litija jonu tipa baterijām, kas jāmaina ik pēc pāris gadiem, un par nepieciešamību nomainīt baterijas pienāk ziņa mobilajā lietotnē. Izmaksas par šādu mājas pakomātu mēnesī ir vidēji 9,90 eiro.

    Pastkastīšu top 5

    1. Atvere sūtījuma ielikšanai izveidota priekšpusē un nosegta ar paceļamu aizsargvāciņu. Sūtījuma izņemšanai paredzētas durtiņas, kas veras uz leju. Labs risinājums lauku mājas īpašniekiem, kuriem nesanāk regulāri to iztukšot. Cena – 23 eiro.

    2. Ieliekts priekšējais vāks pat lielākus pasta sūtījumus padara viegli izņemamus, jo, atslēdzot pastkastīti, visa tās priekšējā daļa veras uz leju. Cena – 24 eiro.

    3. Pastkastīte, kas paredzēta iebūvēšanai nožogojumā vai sienā, stiprinājuma vietas atrodas sānos. Durtiņas korespondences izņemšanai ir no pagalma puses. Cena – 34,50 eiro.

    4. Amerikāņu tipa pastkaste ar paceļamu karodziņu, kas signalizē par ievietotu sūtījumu. Cena – 49 eiro.

    5. Pastkastīte ar priekšpusē piestiprinātiem nerūsējošā tērauda elementiem, kas to dara īpaši elegantu. Sūtījumu izņemšanas atvere un slēdzene paslēpta aiz dekoratīvās daļas. Cena – 55 eiro.

     

    Informāciju sniedza VAS Latvijas Pasts pārstāve Vineta Anna Sarkane, SIA Mailmaster valdes loceklis Gatis Ģērmanis, SIA Glori, SIA 220.lv.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē