• Kā izaudzēt veselīgus tomātu stādus? 6 praktiski padomi

    Dārzs
    Aija Vīksna
    18. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Veronika Idiyat / Shutterstock
    Tam vajadzīgas aptuveni 6 nedēļas. Tātad, ja paredzēts tomātus stādīt un audzēt neapkurināmā siltumnīcā, tie jāsēj marta beigās vai aprīļa sākumā. Iesaka Elga Bražūne, ģimenes dārzniecības «Neslinko» saimniece.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Darba gaita:

    1. Sagatavo augsni.
      Der pašu gatavots komposts vai veikalā pirkts substrāts dēstu audzēšanai, arī smalkās frakcijas bagātināta kūdra. Svarīgi, lai tā būtu barības vielām bagāta augsne, kurā nav infekcijas izraisītāju. Augsne jāienes telpā, kur tā varētu sasilt līdz istabas temperatūrai. Un jāsamitrina – tik daudz, lai, saspiežot dūrē, no augsnes pilētu ūdens.
    2. Sagatavo kastīti.
      Der saldējuma vai cits plastmasas trauciņš, kas ir 8–10 cm dziļš, ne vairāk. Apakšā jāizdur vismaz viens caurums – lai ir, kur notecēt liekajam ūdenim. Ieklāj mitro augsni 5–7 cm biezā slānī. Nolīdzini ar lineālu, bet nesablīvē. Augsnei uzklāj ap 0,5 cm mitras, irdenas grants kārtiņu, kas neļaus sēklām saskarties ar augsni, kurā mīt gan labi, gan slikti mikroorganismi. Nogludina arī granti.
    3. Kā sēt?
      Ja sēklu nav daudz, tās izvieto rindās. Ja vairāk – izklaidus. Lai zinātu, kas kurā vietā iesēts, uzraksti nosaukumu uz kastītes. Sēklas apsmidzini ar bioloģisko šķīdumu Vitmīns, kas mīkstina sēklas apvalku un palīdz pasargāt no melnkājības infekcijas, kura iznīcina tomātu stādus. Ļauj 4 stundas sējumam apžūt un tad pārber tam 0,5 cm biezu mitrās grants kārtiņu. Viegli pielīdzini, lai biezums visur vienāds. Pārklāj kastītei polietilēna plēvi – lai grants strauji neizžūtu.
      Kastītē seklas rindiņā un smidzina. Smidzināšanai izmanto smidzinātājus vai vienkāršu plastmasas pudeli, kam korķītī ar karstu stiepli vai resnu adatu sadurti caurumi.
    4. Veicini dīgšanu!
      Kastīti uz 3–4 dienām novieto vēsā telpā, kur temperatūra ir ap 10 grādiem, ne vairāk (gaisma nav svarīga). Citādi, ja kastīti turēsi siltumā, sēklas dīgs nevienmērīgi – viena agrāk, cita vēlāk – un arī piķēt vajadzēs vispirms dažus stādus, pēc tam vēl dažus…
      Pēc 3–4 dienām kastīti pārvieto uz 27–30 grādus siltu telpu, un pāris dienās visas sēkliņas sadīgs. Tiklīdz pirmie dīgsti spraucas laukā no grants, kastītei noņem plēvi. Nu vajadzīga arī gaisma! Kad sējums glīti sadīdzis, kastīti pārvieto uz mazliet vēsāku telpu, kur dienā ir 14, ne vairāk par 16 grādiem. Naktī temperatūra varētu būt 12 vai īslaicīgi pat 10 grādi. Vēsumā stādi neizstīdzēs, bet paliks kompakti un zemi. Tos būs vieglāk gan piķēt, gan pārstādīt. Savukārt augsne būs pietiekami silta, lai sakņu sistēma sazarotos, veidojot ne tikai centrālo sakni, bet arī daudzas sānsaknes. Nebaro! Citādi mēslošana aizkavēs mazo stādiņu sakņu sistēmas veidošanos,
      Ja grants kārtas virspuse apžuvusi, apsmidzini ar tīru, siltu ūdeni. Tam var pievienot zilos graudiņus – lai ūdens ir viegli, viegli rozīgs.
    5. Kad un kā piķēt?
      Tad, kad dēstam jau pilnīgi atvērušās dīgļlapas. Parasti šis brīdis pienāk 14.–16. dienā, vēsākā laikā – 18. dienā pēc iesēšanas. Pirms piķēšanas stādi jāaplaista un jāļauj 20 minūtes padzerties. Stādu izņemšanai izmanto parastu koka irbulīti. Ar to izcilā ne tikai grants slāni, bet arī augsni zem tā – lai stādu varētu viegli izcelt, satverot aiz dīgļlapām. Tik jaunu stādu drīkst ņemt tikai aiz dīgļlapām!
      Centrālā sakne parasti ir diezgan gara, bet turpmāk pēc tās lielas vajadzības nav, jo attīstīsies un strādās sānsaknes. Tāpēc centrālajai saknei var ļaut samudžināties un iegult zem stāda. Piķējot augu, to ievieto augsnē līdz dīgļlapām un tā, lai attālums no stāda līdz stādam kastītē ir 7 cm. Ja uzreiz stādi katru savā podiņā, tā izmēram jābūt 7 × 7 × 8 cm. Mēslot nevajag.
    6. Kad pārstādīt lielākā podā?
      Pēc 2 nedēļām, kad izveidojies pirmais un sācis augt otrais īsto lapu pāris. Pārstādīšanai vajadzīga dziļāka kastīte, kurā augsne iepildīta 10 cm biezā slānī, vai 9 × 9 × 10 cm podiņš. Te tomāts varēs augt 3–4 nedēļas, līdz izveidos pirmo ziedpumpuru un tiks iestādīts īstajā vietā.
      Dēsti pirms pārstādīšanas ar 2 lapiņām un dīgļlapām.
      Dēsti pirms pārstādīšanas ar 2 lapiņām un dīgļlapām.
      Vismaz pusstundu pirms pārstādīšanas augus salaisti un noņem dīgļlapas, tikai tad stādu liec augsnē līdz pirmajām īstajām lapām. Ja pirmās un otrās lapas ir tuvu, tad noņem arī pirmās lapas un stādi līdz otrajām. Tūdaļ pēc iestādīšanas nelaisti. Kad pagājušas 10–12 dienas pēc pārstādīšanas, stādam drīkst dot papildmēslojumu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē