• Septembra ikona – gladiola

    Gladiolas
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    1. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Tas ir tik aizkustinošs skats, kad 1. septembra rītā pa ielām pārvietojas dažādu krāsu gladiolu masti, bet aiz tiem – mazi skolnieciņi. Tādēļ vien ir vērts audzēt gladiolas!

    Gladiolu audzēšanas pieredzē dalās Laimonis Zaķis:

    • Gladiolu un īrisu selekcionārs ar 40 gadu stāžu.
    • Autors ap 200 gladiolu šķirnēm, daudzas atzītas starptautiski.  
    • Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības prezidents.
    • Vairāk par viņa un kolēģu radītajām šķirnēm – www.gladiolus.lv.

    Modernās tendences

    Veidojot jaunās gladiolu šķirnes, mēs tagad tiecamies pēc divām lietām. Pirmkārt, lai būtu tiešām interesants, dekoratīvs, no esošām gladiolām atšķirīgs zieds ar kruzuļotām un biezām ziedlapām, kas iztur Latvijas rudens lietavas.

    Jo atceramies, kādas bija vecās holandietes – no rīta rasas jau parādījās plankumi uz ziedlapām, jo tās bija ļoti plānas un vārīgas.

    Otrkārt, svarīgi, lai gladiola būtu tehniski augstvērtīga. Tas nozīmē, ka brāķējam visu, kas neturas kājās, – kam ir vārgie ziedkāti, kas, nespējot noturēt ziedu, laižas slīpi. Tās, kurām ziedi neturas iekšā vārpā, bet, pakratot gladiolu, veļas laukā un nokarājas vai arī ziedi griežas vārpai apkārt un skatās uz visām pusēm. Diemžēl šādas gladiolas vēl diezgan daudz ir apritē un bojā gladiolu reputāciju. Mēs šādas, veidojot jaunās šķirnes, brāķējam. Tātad mums būtiski, lai ziedvārpa būtu precīzi taisna, noturīga, lai ziedi ir labi piestiprināti un, protams, lai būtu arī liels pumpuru un atvērto ziedu skaits. Vērtējot gladiolas, uz līderes vai čempiones titulu izstādēs var pretendēt gladiola, kurai ir vismaz divdesmit ziedu vārpā un vismaz astoņi no tiem vienlaikus atvērti. Ja ir vairāk, tad vēl labāk!

    Kāpēc Latvijas?

    Es patiešām uzskatu, ka tālredzīgāk ir gladiolu sīpolus iegadāties no mūsu pašu selekcionāriem un audzētajiem, lai gan lielveikalā tos var nopirkt lētāk. Kāpēc? Tas gan ir mans personīgais uzskats, bet… šodien vārdu savienojums Holandes gladiolas, tēlaini izsakoties, kļūst jau par lamu vārdu. Jo ar tām apritē nāk atpakaļ šķirnes, kuras mēs pagājušā gadsimta 70. gados metām pāri žogam. Proti, likvidējām no savām kolekcijām, jo saņēmām jaunos amerikāņus un mūsu pašu selekcijas gladiolas – toreiz ar jaunu šķirņu radīšanu nodarbojās Aldonis Vēriņš. Tātad vecie holandieši bija tie, kurus mēs brāķējām, jo jau tad bija kas labāks, jaunāks, modernāks. Tas pirmkārt.

    Otra lieta, ar lielveikalu bumbuļsīpoliem no Holandes – nosacīti Holandes, jo tos audzē pat Pakistānā – mēs ievazājam savos dārzos gladiolu tripsi. Nu jau gandrīz katrā izstādē cilvēki jautā: «Kāpēc man gladiolu ziedi neveras vaļā, pumpuri izskatās kā salipuši? Vai tās gladiolas ir slimas un pagalam?» Vainīgais ir tripsis, kas ievazāts ar lielveikalu sīpoliem. Holandes audzētavās tripsi intensīvi indē, un laika gaitā acīmredzot izveidojušies tik izturīgi kloni, ka ar mūsu vājajiem insekticīdiem tos piebeigt nevaram. Nav jau arī, ko cilvēkiem ieteikt, jo vienīgo efektīvo sistēmiskās iedarbības augu aizsardzības līdzekli aktaru aizliedza, izņēma no apgrozības.

    Vēl fastaks bija, to arī aizliedza, savukārt uz deci tripsim ir nošķaudīties. Lieta tāda, ka tripsis pārlido – viņš nepaliek tai vienā augā, viņš dodas uz blakus augošo, uz kaimiņdārzu un tur vairojas. Tripši sūc sulu, gladiolas veģetācijas periodā tie dzīvo starp lapām, meklē maigāko vietu, kur sulu izsūkt, – tie ir pumpuri, tāpēc tie arī neveras vaļā, jo ir kārtīgi nosūkti.

    Rudenī, kad kļūst vēss, tripši paspēj ielīst aiz sīpola segzvīņām, un, ja glabātavā ir augstāka temperatūra par plus 10 grādiem, tad tripši turpina baroties, vairoties un to sīpolu nosūc tā, ka pavasarī tas grab.

     3 universāli padomi par audzēšanu:

    1. Optimālais komplekts, kas vajadzīgs gladiolai: svaiga zeme, atklāts lauks, saule, kur ātri nožūst rasa. Augsnes sastāvs nav tik būtisks – esmu audzējis gan smiltiņā, gan mālā –, bet vajag stādīt tikai veselus, nebojātus bumbuļsīpolus.
    2. Regulāri atjaunot šķirni no vairsīpoliņiem, ja to gribi saglabāt dzīvotspējīgu. Katru gadu kaut nedaudz tos vajag iesēst. Jo lielais bumbuļsīpols, kuru vēl joprojām daži meklē pēc principa jo lielāks, jo labāks, pēc četrām piecām sezonām ir galīgi deģenerējies, no tāda sanāk greizas, šķības ziedvārpas, gladiola ātrāk saslimst, un reizēm tāds liels sīpols pat neuzdīgst. Deģenerējas tāpēc, ka gladiola visu laiku atjaunojas no viena un tā paša sīpola. Ar katru gadu tas kļūst lielāks, plakanāks, ar ļoti lielu sakņu valnīti apakšā, krunkains, dzen vairākus asnus, nāk vairāk dzinumu, katrs uz savu pusi liecas slīpi un dod līkas vārpas. Liels sīpols  ir labs, ja tas ir augsts, apaļš, spīdīgs, gluds un apakšā sakņu valnītis, no kur nāk sakņu aizmetņi, ir minimāls.
    3. Ar tripsi jācīnās!

    Mazliet par norakšanu

    Pēc noziedēšanas vai zieda nogriešanas gladiolu sīpolus vajadzētu vēl vismaz divas trīs nedēļas paturēt zemē. Lielu kļūdu izdara tie, kuri ļauj ziedēt līdz pēdējām brīdim, domājot: «O, varbūt vēl uzziedēs!» Rok laukā vai nu ar tikko noziedējušu, vai pat vēl neizziedējušu vārpu, kad sīpols ir mazs, jo nav uzkrājis barība rezerves. Viņi arī visbiežāk sūdzas, ka sīpoli ziemā izkalst. It sevišķi, ja glabā nepiemērotā temperatūrā.

     Es, piemēram, septembra vidū, kuras vārpiņas starp lapām parādās, uzreiz nolaužu. Līdz ar to bumbuļsīpols izaug vismaz par trešo daļu lielāks un ir smuks, apaļš.

    Gladiolas asociējas ar pirmo skolas dienu, bet tagad daudzi saka: «Tās nozied tik agri, ka nav pat ko 1. septembrī bērnam iedot līdzi uz skolu!» Tāpēc, izvēloties šķirnes, ir jāskatās, vai tā ir agrīna vai vēla, tas daudz ko nosaka. Jo ar stādīšanas laiku ziedēšanu ir diezgan grūti noregulēt. Siltākā zemē iestādītās reizēm apsteidz tās gladiolas, kuru sīpoli ielikti aukstā augsnē aprīļa beigās vai maija sākumā, kad parasti visi cenšas lielos bumbuļus sastādīt. Jo gladiola tomēr ir tāda pati kā kartupelis – viņa grib, lai viņu ieliek siltā zemītē.

    Šķirnes:

    • ‘ZĪDA TĪKLI’. Jaunums. Laimoņa Zaķa šķirne – sensācija! Visvairāk 2019. gadā dārzā un izstādēs pamanītā. Viss gaiši aveņu rozā zieds pārklāts ar smalku krēmbaltu tīklojumu. Būtiski atšķiras no čehu exotic tipa šķirnēm ar unikālu krāsu, ziedu blīvumu, kruzuļojumu un ziedvārpas noturību.
    • ‘BALTĀ MAĢIJA’. Autors – Laimonis Zaķis. Absolūti balta, slaida un precīza gladiola ar bieziem, izteiksmīgi kruzuļotiem ziediem. Noturīga ziedvārpa, ap 10 vienlaikus atvērtu ziedu. Veselīga un audzelīga.
    • ‘BIZNESA LĒDIJA’. Autors – Laimonis Zaķis. Ziedi ļoti tīrā vēsi ceriņu rozā krāsā, centrā neliels aveņu rozā plankumiņš. Ziedi lieli, blīvi, izteiksmīgi kruzuļoti, precīzi sakārtoti slaidā ziedvārpā. Selekcionāra šī gada favorīte.
    • ‘BRĪNUMDARE’. Autors – Laimonis Zaķis. Pasaulē nav līdzīgas! Plaukstot ziedi tīri zaļi ar sarkanu plankumiņu uz apakšējās iekšējās ziedlapas un sarkanām svītriņām uz apakšējām ārējām ziedlapām, bet ziedēšanas laikā maina krāsu uz maigi sārtu. Kad precīzajā divrindu vārpā veras 8.–10. zieds, pirmie seši jau kļuvuši pilnīgi sārti. Fantastiska krāsu rotaļa. Ziedi izturīgi, biezi un lieliski kruzuļoti. Aug un vairojas labi, veselīga.
    • ‘BRĪVĀ MEITENE’. Selekcionējis Laimonis Zaķis. Superkruzuļota vidēju ziedu gladiola ar ļoti maigu ziedu krāsu. No baltā zieda centra ziedlapas it kā pārplūst ar gaisīgu sārtojumu. Blīva divrindu vārpa ar precīzu sakārtojumu, 10 un vairāk atvērto ziedu. Eleganta jebkuros apstākļos.
    • ‘CERIŅU SVĒTKI’. Autors – Laimonis Zaķis. Viena no milzīgākajām gladiolām dārzā. Ziedi piesātinātā, tumšā ceriņkrāsā, sakārtoti garā un blīvā ziedvārpā, kurā ap 24 pumpuriem. Veselīga un audzelīga. Varēja būt nedaudz agrīnāka, jo no liela bumbuļsīpola uzzied septembra sākumā.
    • ‘GAISMAS MŪZIKA’. Selekcionējis Laimonis Zaķis. Varena auguma šķirne, precīza ziedvārpa, lieliski kruzuļoti maigi rozā ziedi ar vieglu tonējumu pašā centrā, daudz vienlaikus atvērtu ziedu. Aug lieliski. Rīgas izstādes līdere 2018. gadā.
    • ‘KURZEMES BURVE’. Jaunums. Autors – Laimonis Zaķis. Raiba, spilgta un neparasta ziedu krāsa – sarkani brūnas ziedlapu apmales, sarkani brūnas mēles uz dzeltena fona visās ziedlapās. Blīvie un kruzuļotie ziedi sakārtoti vidēja garuma ziedvārpā. Pamanāma jau no attāluma.
    • ‘LEDAINĪTE’. Laimoņa Zaķa pirmā gaiši zilo ziedu šķirne. Blīvie, kruzuļotie vidēja lieluma ziedi gaiši zilā krāsā ar pāreju uz krēmzaļganu centru. Mākslīga zieda iespaids – ledus vai vaska veidojums.
    • ‘MARĶĪZE’. Laimoņa Zaķa šķirne ar skaisti sārtiem, ļoti kruzuļotiem un blīviem ziediem, uz kuru apakšējās ziedlapas neliels balts plankumiņš. Kruzuļojums sevišķi izteiksmīgs ziedlapu malās. Vienlaikus atvērti pat 12 ziedi, kas sakārtoti absolūti precīzā divrindu vārpā. Ļoti veselīga.
    • ‘SAULES PINUMI’. Jaunums. Selekcionējis Laimonis Zaķis. Ļoti spilgts lašu rozā un zaļgani dzeltenu krāsu salikums, jau pa gabalu piesaista skatu. Ziedi ļoti blīvi un kruzuļoti, augums vidējs, sakārtojums kompakts un precīzs. Tiešām saulaina!
    • ‘SEPTĪTĀS DEBESIS’. Jaunums. Autors – Laimonis Zaķis. Tīri baltu ziedu gladiola, atšķiras no šķirnes ‘Baltā Maģija’ ar violeti iekrāsotām putekšnīcām un slaidāku augumu. Precīzi sakārtota ziedvārpa, lieliski aug un vairojas.
    • ‘SMALKAIS STILS’. Jaunums. Autors – Laimonis Zaķis. Vidēja auguma gladiola ar ļoti smalku un izteiktu ziedu kruzuļojumu. Ziedi treju krāsu: krēmsārta pamatkrāsa, uz apakšējām ziedlapām maigi dzeltens plankumiņš, bet uz tā gaiši sarkana mēlīte. Blīva un precīza ziedvārpa, aug nevainojami.
    • ‘TREŠĀ ACS’. Laimoņa Zaķa šķirne. Maigi ceriņu rozā skaisti kruzuļoti ziedi ar krēmkrāsas plankumu centrā, ko apņem tumšāka rozā apmale. Vidēja auguma, stabila šķirne, ziedu lielums tuvu lielziedu. Izcila audzelība un dekorativitāte, kas mantota no diviem izciliem vecākiem: ‘Hot Pink’ un ‘Burvju Spogulis’.
    • ‘VEIKSMES FORMULA’. Autora Laimoņa Zaķa mīlule! Ziedi ķiršu sarkanā krāsā ar gaišāku centru, smalku apmalīti un zilgani dūmakainu tonējumu, skaisti kruzuļoti, sakārtoti perfektā divrindu vārpā. Dažus gadus dūmakainums vairāk izteikts. Ļoti audzelīga šķirne, zied pat no vairsīpoliņiem.
    • ‘ZAĻAIS ZELTS’. Selekcionējis Visvaldis Viņķelis. Ļoti kruzuļotie ziedi zaļgani dzeltenā krāsā, maliņas iezīmētas intensīvāk, no zieda centra smalks aveņsārts iekrāsojums bultiņas veidā. Agrīna, ļoti audzelīga un bagātīgi ziedoša šķirne.
    • ‘KRĀŠŅAIS MANTOJUMS’. Autors – Visvaldis Viņķelis. Ļoti skaista šķirne ar tīras ceriņu krāsas ziediem, apakšējās ziedlapas ar aveņu krāsas zīmējumu centrā un dzelteni zaļām ziedlapu malām. Slaids augums, skaists kruzuļojums, precīza ziedvārpa.
    • ‘PLĪVURDEJA’. Selekcionējis Juris Bāze. Slaida trīskrāsu gladiola. Ārējās ziedlapiņas gaiši dzeltenas. Iekšējās, augšējās ziedlapiņas tīrā gaiši rozā krāsā. Iekšējo, apakšējo ziedlapiņu vidū spilgti sarkans plankums. Līdzīga krāsu kombinācija gladiolām nav redzēta! Blīvā ziedvārpā līdz 20 ziedpumpuriem. Vienlaikus atvērti 6–7 ļoti kruzuļoti ziedi. Aug teicami, pavairojas apmierinoši. 2014. gada Rīgas izstādes čempione un 2018. gada Maskavas izstādes čempione.
    • ‘GAISMAS MAĢIJA’. Autors – Juris Bāze. 54.301 Vidēja auguma (1,20–1,30 m) tīri baltu ziedu gladiola. Uz apakšējām ziedlapiņām smalks sārti rozā krāsas neuzkrītošs zīmējums. Ļoti robustā, stingrā ziedkātā ir 18–19 ziedpumpuri, vienlaikus atveras 9–10 superkruzuļoti, ļoti biezas faktūras ziedi, kas sakārtoti ļoti blīvā ziedvārpā. Aug teicami, pavairojas labi.
    • ORANŽĀ SAULE’. Autors – Juris Bāze. Ļoti slaidai, stipri kruzuļotai trīskrāsu gladiolai no 22–23 ziedpumpuriem vienlaikus atveras 13–14 ziedi! Tie ir spilgti oranžā krāsā ar koši dzeltenu plankumu centrā, augšējo ziedlapiņu vidus lašrozā krāsā. Aug un pavairojas teicami. 2013., 2014. un 2015. gada Rīgas izstādes čempione.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē