• Rožu dārzs gatavojas ziemai

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    1. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Uldis Muzikants
    Lai rozes labi pārziemotu un nākamgad ziedētu jo bagātīgi, tās rūpīgi jāsagatavo ziemas guļai. Konsultē Dainuvīte Brūvere, Rundāles pils muzeja Parka nodaļas galvenā speciāliste, rožu dārzniece.

    Visbīstamākais rozēm ir stiprs kailsals ar ziemeļu vēju. Ja tādā grib rozes pasargāt, jānes uz dārzu kaut savs kažoks no skapja un sega no gultas.

    Kārtīgi padzirdīt!

    Sagaidīt ziemu labi padzērušiem ir svarīgi visiem augiem, ne tikai rozēm. Jo īpaši – ziemzaļiem, tādiem kā rododendri un bukši. Arī jaunajiem kociņiem un krūmiem – šogad un pagājušajā gadā stādītajiem.

    Pirms ziemas salaistīt dārzu ir īpaši svarīgi. Ja nav bijis lietains rudens, un, ja arī tagad sāks līņāt, zeme samirks tikai dažu centimetru dziļumā. Taču mitrumam jāsniedzas līdz pat metra dziļumam, kur ir augu saknes un kur var sniegties arī sasalums. Kārtīgi padzirdīti augi ziemu pārlaiž labi, izkaltuši pārziemo ļoti slikti un bieži vien pavasari nesagaida. Ne tāpēc, ka būtu vārīgi salā, bet tāpēc, ka nokaltuši.

    Tā kā mājas rožu dārzs nav tik liels kā Rundālē, nebūs pārlieku grūti to kārtīgi aplaistīt – vai nu ar šļūteni, vai kaut ar lejkannu. Ja tas vēl nav izdarīts, jālaista – tas nekas, ka naktīs piesalst. Kamēr vien zeme vēl nav sasalusi, var laistīt.

    Nogriezt pumpurus!

    Ja vien neuznāktu sals, rozes ziedētu cauru gadu. Diemžēl salnas ir pumpurus nokodušas, un tie vairs neatdzīvosies. Pirms ieziemošanas dzinumu gali ar pumpuriem jāapgriež līdz pirmajai īstajai lapai. Īstā lapa ir tā – ar piecām lapiņām.

    Noņemt lapas!

    Lai pasargātu no slimībām, pirms ziemas rozēm jānoņem itin visas lapas.

    Labāk griezt ar šķērēm, nevis raut vai lauzt ar kailām rokām. Raujot var savainot nākamā gada pumpurus. Ja pumpurs būs ievainots, nākamajā gadā dzinums nebūs tik spēcīgs un nebūs tik daudz ziedu, kā varētu būt.

    Ja ir daudz un dažādu rožu, pirmajām lapas jānoņem lielajām – krūmu, angļu un vīteņrozēm –, lai līdz salam pagūtu tās arī pieliekt. Kad dzinumi jau būs sasaluši, tos pieliekt vairs nevarēs. Maza auguma – tējhibrīdu un floribundrozēm – lapas var noņemt arī vēlāk.

    Jāgriež tā, lai lapiņas vairs nav, bet puscentimetru garš kāta gabaliņš var arī palikt – tas aizsargās pumpuru.

    Ņem vērā!  Ja lapas un nogrieztie dzinumi ir slimību skarti, labāk tos sadedzināt, nevis likt komposta kaudzē, lai neizplatītu slimības tālāk.

    Nomiglot!

    Kad rozēm noņemtas lapas, pirms pieliekšanas tās jānomiglo ar fungicīdu Čempions. Tas ir trešās klases augu aizsardzības līdzeklis, ko drīkst lietot bez speciālām atļaujām – arī mazo dārzu saimnieki – un ko var nopirkt dārzkopības veikalos vai lielo veikalu (K-rauta, Depo un citu) dārzkopības preču nodaļās. Darba šķīdums jāsagatavo un jālieto saskaņā ar instrukciju. Rundāles dārzā rozes ar Čempionu miglo jau vairākus gadus, un ar katru gadu sēņu slimības – tumšplankumainība, melnplankumainība – rozēm kaitē arvien mazāk.

    Mazās rozes – apgriezt!

    Neliela auguma rozes (floribundrozes, tējhibrīdrozes) brīnišķīgi zied uz pirmā gada dzinumiem. Tāpēc, taupot laiku un spēku, tām vispirms nogriež dzinumus ar visām lapām, atstājot tikai aptuveni 20–30 centimetru. Noņem itin visas lapas.

    Katram krūmam centrā uzber pa spainim zemes. Kad iestāsies stabils sals, tās vēl papildus vajadzēs apsegt ar kūdru, skujām, džutas maisiem – līdzīgi kā lielās rozes.

     

    Lielos krūmus – noliekt!

    Pats svarīgākais darbs līdz salam ir pieliekt liela auguma rozes – krūmu rozes, vīteņrozes, angļu rozes. Citur tā nedara, bet Rundālē taupa un sargā katru veselīgo dzinumu. Ja tie ir pārziemojuši, rozes zied daudz bagātīgāk un krāšņāk – kā ziedu kupenas. Sals – tas nenozīmē tikai piesalšanu naktīs un plus grādus dienā. Sals – tas nozīmē, ka sals vairs neatlaižas un dzinumus pieliekt nesalaužot vairs nav iespējams.

    Vajadzēs

    • īsus mietiņus
    • garas latas vai kārtis – lazdu, egļu vai citu koku
    • stipru auklu, piemēram, t. s. preses auklu, nazi vai šķēres auklas griešanai
    • izturīgus cimdus un apģērbu

    Kā darīt?

    1. Apkārt rožu krūmam iedzen mietiņus. Ja krūms viens, vajag četrus mietiņus – katru savā pusē. Ja krūmu vairāk, tad iespējams, ka kāds mietiņš vairākiem krūmiem būs kopīgs.
    2. Auklu sagriež tik lielos gabalos, lai nepiņķerējoties būtu ērti ar to darboties.
    3. Ne augstāk par pusmetru no zemes cauri krūmam izbāž kārti.
    4. Galus stingri piesien pie mietiņiem.
    5. Ja kārts par īsu, sasien kopā vairākas.
    6. Zarus pieliec un piesien pie kārts. Jāliec ar spēku un reizē ar maigumu, cenšoties nenolauzt. Pirmos liec dzinumus krūma ārpusē. Ievēro dzinumu augšanas virzienu. Kurš neparko neliecas uz šo pusi, tas būs jāliec uz otru. Reizē neliec pārāk daudzus dzinumus, labāk sadalīt tos vairākās nelielās porcijās. Piesien, sākot no galotnes. Liecot nākamos, arī pirmie dzinumi tiks daudzkārt sašņorēti. Locīt un siet vieglāk divatā.
    7. Perpendikulāri pirmajai nostiprina otru kārti un daļu dzinumu sien pie tās.
    8. Dažus zarus var piesiet tieši pie zemē iedzītiem mietiņiem. Tā – pie atsevišķiem mietiņiem – var siet arī visu rožu krūmu.
    9.  
    10. Gatavs un sašņorēts! Krūma centrā vēl var uzbērt kādu spaini smilšu, bet tad gan lai gaida salu. Svarīgi ir rozes neapsegt par agru. Tas jādara tad, kad jau iestājies stabils sals. Tad krūmu varēs krietni apbērt ar kūdru un sasegt ar egļu zariem. Var izmantot arī tikai egļu zarus. Rundālē vēl pa virsu klāj džutas maisus. Var iztikt arī tikai ar egļu zariem – tad to vajag daudz. Ja ir sniegs, pa virsu var uzmest to.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē