• O, karaliskās trifeles! Šī delikatese var augt arī tavā dārzā!

    Delikateses
    Indra Ozoliņa
    30. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vai zināji, ka leģendām apvītā delikatese, kas saistās ar smalkiem ceļojumiem un Franču Rivjēru, var augt arī tavā dārzā?

    Konsultē Diāna Meiere, Latvijas Nacionālā dabas muzeja Komunikācijas nodaļas vadītāja, mikoloģe, biedrības Latvijas trifeļu dārzi vadītāja.

    Noslēpumainās, pagaidām maz izpētītās un dārgās pazemes sēnes trifeles, kas veidojas augsnē uz koku saknēm, nu jau vairākus gadus aug arī Latvijā. Dažs iestādījis vien pāris kociņu, cits – dažus desmitus un pat simtus stādu. Pašlaik gan nezinām, cik trifeles pie mums labi jutīsies un vai tām būs ievērības cienīga raža, taču pirmās atrastās sēnes vieš cerības.

    Dažādās trifeles

    • Dabā Latvijā aug neēdamā sīkā trifele (Tuber puberulum) un rudā trifele (Tuber rufum), kā arī reti sastopamā baltā cūktrifele (Choiromyces meandriformis), kas ir ēdama.
    • Par izcilākajām atzīst baltās trifeles (Tuber magnatum), kuru izplatības areāls ir diezgan šaurs – Vidusjūras reģions. Latvijas klimats tām nav piemērots. Maksā ap 2000 eiro kilogramā!
    • Tuvākā to sāncense ir melnsporu trifele (Tuber melanosporum), ko dēvē par melno dimantu. Tā ir jau nedaudz piemērotāka audzēšanai arī mūsu platuma grādos. Cena svārstās ap 800 eiro kilogramā.
    • Ieteicamākā audzēšanai Latvijā ir trešā vērtīgākā trifeļu suga – vasaras jeb Burgundijas trifeles (Tuber aestivum syn. Tuber uncinatum), kas arī ir melnā krāsā. Šai sugai izplatības areāls ir ļoti plašs. Dabā atrodama gan Vidusjūras reģionā, gan Zviedrijā, Gotlandē, Igaunijas salās un Polijas dienvidos. Arī nav lētas – ap 500 eiro kilogramā.

    Kā atrast?

    Trifeles nogatavojas laikā no jūlija līdz novembrim. Par to var liecināt zālītes iznīkšana apkārt, piemēram, neizteikta apļa veidā. Burgundijas trifelēm tas gan nav tik raksturīgi kā citām sugām, bet – var pamanīt.

    Pie mums trifeles veidojas no augsnes virskārtas līdz 30 centimetru dziļumam, piemēram, ir atrastas 15 centimetru dziļi. Kaut arī māc nepacietība, vai gardums nav gatavs, augsni nedrīkst kašņāt. Tā var sabojāt mikorizu un traucēt trifeles augšanu. Ne velti sēņu meklēšanai kopš seniem laikiem tiek izmantots suns, kas saož sēnes specifisko smaržu.

    Par piemērotāko šim nolūkam uzskata lagoto jeb Romanjas ūdenssuni (Lagotto romagnolo), kam šo darbu uztic jau pāris gadsimtu. Atzīts, ka šīs šķirnes kucēniem piemīt iedzimta sēņu meklēšanas tieksme, taču ne mazāk svarīga ir saprašanās ar saimnieku. Principā trifeļu atrašanai var iedresēt jebkuru citu suni, tikai tas prasa lielu darbu un pacietību.

    Kur Latvijā pasūtīt stādus

     

    Visu rakstu par trifeļu audzēšanu un agronomes, trifeļu pētnieces, grāmatas «Trifeļu audzēšana» autores Antras Balodes pieredzi, trifeļu audzētāja Ata Druļļa atziņām un restorāna Vincents šefpavāra Mārtiņa Rītiņa padomiem lasi šeit: Kāda iespēja Latvijā audzēt trifeles?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē