• Maurloki tavā garšaugu dārziņā

    Dārzs
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    13. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šie daudzgadīgi augi, kas veido smalku, tievu loku ceru jau agri pavasarī, mūs apgādā ar plašu antioksidantu klāstu, šķiedrvielām, minerālvielām (varš, dzelzs, mangāns, cinks un kalcijs) un vitamīniem. Līga Lepse, Pūres dārzkopības pētījumu centra vadošā pētniece.

    Maurloki pie mums ir atceļojuši no Sibīrijas, tādēļ uzskatāms, ka auguši visai līdzīgos apstākļos (ja salīdzinām ar vairumu dārzeņu, kuru izcelsmes reģions bieži vien ir tuvāk ekvatoram). Maurloku audzēšana ir vienkārša. Tie ir ziemcietīgi un neprasa īpašu ieziemošanu. Bet pavasarī tie veģetāciju sāk, tiklīdz zeme atkususi.

    Maurlokus pavairo veģetatīvi, dalot cerus pavasarī un stādot, kad augsne iesilusi. Var stādīt arī augustā, kad vēl ir silts. Lai gan maurloki ir aukstumizturīgi, tie tomēr labāk ieaugas siltā augsnē.

    Kā tikt pie agrākas ražas?

    1. 1. Augšanas laikā pabaro ar slāpekli saturošiem minerālmēsliem vai organisko mēslojumu.
    2. 2. Ik pēc 2–3 gadiem jāpārstāda citā vietā.

    Augsnei, kur audzēsiet maurlokus, jābūt labi iestrādātai, barības vielām bagātai. Tad maurloku raža būs bagātīga.

    Maurlokus stāda dobēs, veidojot vairākrindu sleju. Dēsti ir atsevišķi sīpoliņi, kas atdalīti no lielā cera (neliels stumbra paresninājums – sīpoliņš ar saknēm un lapām). Šie augi strauji sacero, tāpēc stādīšanas attālums starp augiem rindā ir 10–15 cm, bet starp rindām dobē aptuveni 35–40 cm. Pēc iestādīšanas maurloki jāaplej un ieaugšanās laikā jāgādā pietiekams augsnes mitrums.

    Veģetācijas periodā augus mēslo ar slāpekli saturošiem kompleksajiem minerālmēsliem vai organisko mēslojumu, kas dod augiem pietiekami daudz slāpekļa zaļās masas veidošanai. Pirmajā gadā augi saceros, un jau nākamajā gadā varēsi vākt pirmo lociņu ražu.

    Ja maurlokus ravēsi un mēslosi, varēsi vākt labu ražu trīs gadus.

    Pēc tam maurloku stādījums sabiezē, izvirst, tajā var parādīties slimību infekcijas. Tādēļ augi ik pēc trim gadiem jāpārstāda citā vietā. Bet varbūt nemaz negaidi trešo gadu – veido jauno stādījumu jau pēc diviem gadiem!

    Maurlokus var pavairot arī ar sēklām, bet vienkāršāk un drošāk ir izmantot veģetatīvo pavairošanu – dalot ceru. Apjautā draugus un paziņas, kam ir maurloku stādījums un kas gatavi ar tevi padalīties. Vēlams, lai augs būtu audzis netālu no jūsu dārza, tad ir lielāka garantija, ka tas ir piemērotāks tava dārza klimatiskajiem apstākļiem. (To vajadzētu ievērot visiem augiem – Liepājas pusē augušajiem Alūksnē varētu grūti klāties.)

    Raža vācama līdz ziedēšanai, pēc tam auga uzturvērtība samazinās.

    Vai zināji?

    Maurlokus sasmalcinot, tajos notiek bioķīmiskas pārvērtības, kuru rezultātā rodas allicīns. Tas mazina sliktā holesterīna veidošanos organismā, piemīt arī pretsēnīšu, antibiotiska un pretvīrusu iedarbība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē