• Maize ar dabisko ieraugu – skābmaize

    Skābmaize
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    Lauku Māja
    7. februāris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    3/3Čuguna katlā cepta skābmaize

    Čuguna katlā cepta skābmaize

    Stāsta DZINTARS KRISTOVSKIS, šefpavārs, skābmaizi jau vairākus gadus cep elektriskajā mājas cepeškrāsnī čuguna katlā:

    «Katlā tāpēc, ka šai maizei ir svarīgi, lai tā paceltos, kā nākas, un katlā ir šim procesam nepieciešamais mitrums un karstums. Uzrūgušo kukulīti ņem ārā no ledusskapja un liek augšpēdus jau iepriekš krāsnī sakarsētā čuguna katlā, kura dibenā ieber šķipsnu kukurūzas putraimu (pret pieraušanu). Tad katlam uzliek vāku un liek iekšā 250 grādos sakarsētā cepeškrāsnī pa vidu ar tādu cepšanas režīmu, ka karsē gan no augšas, gan apakšas. Pēc 15 minūtēm katlam noņem vāku un turpina cept bez vāka vēl 15 minūtes – tad maizei apcepas un nobriest garoza.

    Kad maize izcepta, svarīgi tai ļaut atpūsties vismaz 30 līdz 40 minūtes, lai izsvīst. Nevajag apklāt, vienkārši atstāj uz dēlīša paelpot.

    Katlā cepšana nav nekāda mistērija – tam ir vienkāršs, fizikāls pamatojums. Kad vēl nebija lielo industriju, maizi cilvēki cepa tam paredzētās krāsnīs. Un, lai maize izceptos, kā nākas, tai nepieciešams atbilstošs konstants karstums un mitrums. Klasiskā, senā maizes krāsnī ir nokaitēts klons un arī pienācīgi sakarsēta telpa ap to. Mitrumu rada pati maize, vairāki kukulīši, kas karstumā iztvaiko.

    Mūsdienu cepeškrāsnis maizes cepšanai nav īsti piemērotas, un tieši tāpēc cepšana čuguna katlā ir sakarīgākais, varētu teikt, arī drošākais, variants.

    Kad attīstījās industrijas, parādījās rūpnieciski ražotais raugs un citas vielas, ar maizi sāka notikt visādi brīnumi, nebūt ne visi pozitīvi. Mēs dzīvojam laikmetā, kad ēdiena tapšanā sen vairs neiedziļināmies. Ja nav saskares ar ēdiena gatavošanu vai pastiprinātas intereses par to, cilvēki lielākoties nopērk visu gatavu un par tapšanas vai gatavošanas niansēm viņiem nav ne jausmas.

    Tāpēc brīdinu – meklējot informāciju par dabiskas ierauga maizes cepšanu, var apjukt milzīgajā informācijas daudzumā – tai pašai skābmaizei receptes ir daudzas un dažādas, mīklas locīšanas tehnikas arī dažādas. Bet paņēmieni ir izstrādāti, lai nonāktu pie viena rezultāta, un lielākoties tie visi arī strādā. Meklējot receptes, nedrīkst aizmirst, ka mūsdienās ļoti daudzas nianses pazūd tulkojumā – receptes tiek publicētas, pārpublicētas, un procesā zūd svarīgas lietas. Jo īpaši tad, ja portāli vai žurnāli publicē slavenas receptes, tās neizmēģinot.

    Tāpēc visupirms svarīgākās lietas, kas iesācējam ir nepieciešamas, ir veselīgs ieraugs, spēja un atbildība to turēt par acuraugu. Un otra lieta – ievērot miltu un ūdens attiecību, tai jābūt apmēram šādai: milti 100% un ūdens 75%.»

    1 komentārs

    @elija jaunzeme@
    Nebija saprotams, tā un šitā, loca tad liek raudzēt un atkal kaut ko, nu, ja negrib atklāt, tad ,vispār, nevajag sākt kaut ko apmēram stāstīt, Pēteri, es nebūšu Jums konkurente, gribu izcept sev, jo saprotu, ka Jūs esiet, citā vietā Latvijā, es esmu citā vietā, man Jūsu maize nav pieejama attāluma dēļ. Izlasot visu, mīklai nebija pievienoti rudzu milti, kā darīja mana mamma. Interesanti būtu zināt Jūsu viedokli, ja Jums atrodas laiks un ir laba sirds, uzrakstiet man vēstulē skaidri saprotamu saldskābmaizes cepšanu, šajā rakstā tēma atkārtojās un bija jaukta darbības secība, tā es sapratu un nesapratu precīzi. Vispirms, lūdzu pamācību uzrakstiet uz papīra un iejūtieties tā cilvēka ,,ādā", kas nezina neko no maizes cepšanu, izlasiet atmetot ierasto pieredzi , ja būs saprotams, tad arī man būs saprotams Ar pazemīgu cieņu, cienījamais maizes meistar.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē