• Latvijas dabas Melnajā sarakstā – krokainā roze

    Roze
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    17. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dabas aizsardzības pārvalde izveidojusi Melno sarakstu ar 36 invazīvajām augu sugām Latvijā. Invazīvās ir ārzemnieces, kas sparīgi vairojas vietējā ekosistēmā un apdraud vietējās sugas. Konsultē Laura Grīnberga, Latvijas Dabas muzeja vecākā botāniķe.

    VIZĪTKARTE:

    • Latīniskais nosaukums: Rosa rugosa.
    • Zied no maija līdz vēlam rudenim.
    • Var izaugt līdz 2 metrus augsts daudzgadīgs, dzeloņains krūms, nereti veido klājeniskas audzes.
    • Lapas – krokainas, virspuse spīdīgi zaļa, apakšpuse blāvi pelēkzaļa.
    • Vairojas gan ar sēklām, gan veģetatīvi ar sakneņiem.
    • Auglis – sulīgs un oranžs, lodveida un nedaudz saplacināts.
    • Dzimtene – Tālie Austrumi, Koreja, Ķīna, Japāna.

    Viltīga, viltīga ir šī mežrozīte! Ikdienā mēs šo krūmrozi mīļi nosaucam par mežrozīti, pat neiedziļinoties, cik dažādi ir rožu krūmi dabā. Bet šī smaržīgā viltniece tikmēr – caps, caps, caps! – pa centimetram vien apēd mūsu skaistās kāpas.

    Krokainā roze, kas var valdzināt ar lieliem, parasti sārtiem ziediem, ir viena no agresīvākajām sugām ne vien Latvijā, bet visā Eiropā.

    Tās dzimtene ir Tālie Austrumi (Ohotska, Sahalīna, Dienvidkamčatka), Japāna, Koreja, Ķīnas smilšainie krasti …  Ievesta, protams, kā dekoratīvs augs, un jau 1940. gadā žurnāls Latvijas Lauksaimnieks labticīgi pamācīja latvju dārzkopjus, kā to pavairot. Bet varēja necensties – krokainā roze ar vairošanos veiksmīgi tiek galā pati.

    Eiropā to no Japānas ieveda ap 1796. gadu, Latvijā tā nonāca ap 1845. gadu, bet pagājušā gadsimta vidū jau bija sākusi kārtīgu iekarošanas gājienu. Tagad jūras piekrastes baltajās un pelēkajās kāpās, visvairāk no Nidas līdz Priediengalciemam, saaugušas blīvas audzes. Konkurentu rozei te maz, toties ir plašums, kur izvērsties, un visas ērtības. Tā aprij gan kāpas, gan sausus priežu mežus, gan zālājus.

    Krokainā roze mierīgi kuplo nabadzīgās augsnēs un rāmi pacieš aukstumu – izdzīvotāja! Un zied gandrīz visu vasaru, jo ziedi tai veidojas arī uz ātri augošajiem jaunajiem dzinumiem. Augļi, ziedi un pumpuri – viss vienlaikus! Veikts pat eksperiments, kas liecina, ka krokainās rozes augļi (ar visām sēkliņām, protams!) spēj peldēt līdz 40 nedēļām gan saldūdenī, gan jūras ūdenī. Nu, ko tu tādai padarīsi?! Krokaino rozi mēģinājuši indēt pat ar raundapu. Taču svarīgi ir vismaz pārtraukt to stādīt apstādījumos, it īpaši piekrastē!

    Un neko daudz neglābj tas, ka krokainās rozes auglīšos slēpjas daudz C vitamīna, bet ziedlapas var izmantot sīrupu un liķieru gatavošanai.

    Kā dabai kaitē krokainā roze?

    Pārvērš kāpas un pludmales par blīvu krūmāju, kur nav vietas citiem augiem un dažbrīd arī cilvēkiem vairs ne, jo krokainā roze ir aprijusi skaistās smilšainās pludmales. Tāpēc – kur tad lai aug jutīgākas piekrastes sugas, kur smiltāju neļķes, kur tumšsarkanās dzeguzenes?!

    Ko darīt, lai tā neizplatītos?

    Pie mājām un dārzos palīdz regulāra dzinumu ierobežošana, līdzīgi kā kazenēm. Atsevišķus krūmus vai nelielas audzes var iznīcināt, augus izrokot, jaunos dzinumus var izraut vai nocirst ar lāpstu. Jo drīzāk to dara, jo labāks rezultāts! Ierobežot lielas audzes ir sarežģīti, un tas prasa vairākus gadus.

    Eiropā dažviet mēģina rožu krūmus pilnīgi izrakt vai apbērt, taču tas nav lēti. Vislabāk apvienot augu izrakšanu, krūmu izciršanu un izzāģēšanu, dzinumu biežu nogriešanu un noganīšanu, laižot rozēs aitas un kazas, kas tās gan apgrauž, gan nobradā.

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē