• Kāpēc nezied forsītija?

    Atbild speciālists
    Indra Ozoliņa
    15. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Košumkrūms forsītija, ir viens no pirmajiem pavasara vēstnešiem, bet ko darīt, ja tā neuzzied? Atbild ANDREJS VĪTOLIŅŠ, stādaudzētavas Dimzas saimnieks.

    Latītājas jautājums: Parasti mana forsītija zied kā liela, dzeltena kupena, taču citugad ziedi saplaukst tikai zemākajos zaros. Kāpēc tā? Laura

    Atbild Andrejs Vītoliņš:

    – Forsītijas zied ļoti agri pavasarī, tāpēc pumpuri nobriest jau rudenī un ziemā un, uznākot salam, nereti apsalst. It īpaši, ja krūms iestādīts atklātā vietā vai pie mājas stūra, kur pūš auksti vēji. Piebriedušie pumpuri ir nedaudz mitri, un, ja forsītija atrodas vietā, kur pakļauta aukstam vējam, tie pat salīdzinoši nelielos mīnusos var izsalt. Visneizturīgākie ir tieši ziedpumpuri, pati forsītija bojā neiet un turpina augt. 

    Ja saplaukuši tikai forsītijas zemākie zari, tas nozīmē, ka tos pasargājusi sniega kārta. Arī salnas reti ir pie pašas zemes. Parasti pumpuri cieš kādu pusmetru virs zemes vai augstāk.

    Lai forsītijas ziedpumpuri nenosaltu, iesaku tai izvēlēties no vējiem iespējami aizsargātāku vietu un stādīt salcietīgākas šķirnes, piemēram, vidējo forsītiju ‘Freja’ vai ‘Spring Glory’. Ļoti labi salam pretī turas olveida forsītija (Forsythia ovata) un augumā zemākas šķirnes, tādas kā ‘Nana’ vai ‘Arnold Dwarf’. Novērots, ka neizturīgākas ir baltās forsītijas. Jo smalkāki augi, jo kaprīzāki.   

    Un vēl – svarīgi forsītiju nepārmēslot ar slāpekli saturošu mēslojumu. Tad dzinumu gali izdzenas gari, taču ziedu nav. Forsītijām, lai tās bagātīgi ziedētu, piemērotāks būs kāliju un fosforu saturošs mēslojums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē