• Kad dārza zemi sākt pabarot ar mēslojumu pēc ziemas miega?

    Aktuāli
    Liene Millere
    7. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Jautā žurnāla Lauku Māja lasītāja Agita: «Esmu dārza iesācēja ar mantotu dārzu un maz zināšanām. Gribētu saprast, kad ir īstais laiks, kad dārza zemi sākt pabarot ar mēslojumu pēc ziemas miega, sagatavojot nākamajai sezonai. Kādu mēslojumu labāk izvēlēties? Vai ir vēl kādi dārza darbi, kas vislabāk darāmi tieši agrā pavasarī?»
    Nākamais: Dabisks mēslojums

    Atbild Dace Ziediņa, dārza dizaina meistare, apzaļumošanas kompānijas Mans sapņu dārzs īpašniece un populārā Instagram konta @manssapnudarzs autore. 

    Pavasarī sākas augu aktīvākais veģetācijas posms. Ir pieņemts uzskatīt, ka pirmais pavasara darbs ir zemes un augu mēslošana, lai tie turpmāk mūs priecē līdz pat vēlam rudenim, taču tā nebūt nav. Pirmie pavasara darbi patiesībā ir jāsāk jau vēlā ziemā. Ir jāsagatavo arī dārza instrumenti. Jāuzasina šķēres, lāpstas, jāpārbauda, vai kaut kas nav salūzis. Jāveic apkope visiem mehāniskajiem instrumentiem.

    Un tad, tiklīdz sniegs ir nokusis, var sākt darboties. Būtībā īstie darbi sākas aprīlī, kad zeme ir atkususi. Aprīļa sākumā, kad ārā vēl ir diezgan pavēss, ir īstais laiks iesēt atraitnītes un sākt formēt augļu kokus. Šis ir īstais laiks, lai formētu arī rozes, jo jau ir redzams – kas pa ziemu ir nosalis un kas ne.

    Aprīlī sāk sēt dobēs ēdamos augus. Tāpat aprīļa beigās vai maija sākumā (skatoties, cik agri atnācis pavasaris) ēnainās vietās var sākt atsegt visus ieziemotos augus. Var vēlreiz izmazgāt un dezinficēt siltumnīcas, kā arī samēslot to zemi. Un šajā laikā tad arī jāmēslo košumkrūmi un ziemcietes. Vislabākais un piemērotākais ir dabisks organiskais mēslojums, bet var izvēlēties arī granulēto mēslojumu.

    Pavasarī, kad tikko izlien sīpolpuķes, tās var mēslot ar kalcija nitrātu (15 g uz 1 m2). Kalcija nitrāts nodrošina to ziedēšanu un palīdz sīpoliem izaugt lielākiem. Ar šo pašu mēslojumu var mēslot arī ābeles, jo dažkārt tām mēdz būt kalcija trūkums, kas veicina dažādu slimību rašanos. Tā kā šajā laikā uz palodzes aug arī tomāti un gurķi, tad šāds mēslojums arī tiem nenāks par ļaunu.

    Pavasarī var mēslot arī peonijas. To var darīt ar karbamīdu. Tas nodrošina krāšņu peoniju ziedēšanu, kā arī palīdz vasaras laikā izveidot jaunus pumpuru aizmetņus.

    Raksta turpinājumā lasiet – kādu mēslojumu labāk izvēlēties?

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē