• Kā no siltumnīcas izdzīt skudras?

    Kukaiņu apkarošana
    Mārīte Gailīte
    11. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jāteic, ka tas, ka skudras irdina zemi, patiesībā ir ļoti labi, jo šādi tās uzlabo sakņu apgādi ar gaisu. Skudru darbība vasarā ir vērsta uz noteiktas temperatūras uzturēšanu ligzdā, lai nodrošinātu optimālus attīstības apstākļus olām, kāpuriem un kūniņām. Atbild agronome Mārīte Gailīte.

    Lasītājas jautājums: Manā siltumnīcā jau vairākus gadus savairojies ļoti daudz skudru – tās visu laiku irdina zemi, kas, iespējams, nemaz nav labi. Kā skudras dabūt ārā, un kādiem līdzekļiem tās drīkst iznīcināt, ja siltumnīcā jau aug tomāti un viss kas cits. Kā nesabojāt ēdamlietas ar ķīmiju? Un vai ir kādas dabiskas metodes pret skudrām? Ilze

    Skudras nodrošina arī daudzmaz stabilu augsnes temperatūru mūsu audzēto augu sakņu zonā. Patiesībā skudras vairāk traucē mums, audzētājiem, nevis augiem, jo metas virsū ravēšanas laikā. Tieši tāpēc vislabāk ierīkot audzēšanu tā, lai nebūtu jāravē. To var panākt, mulčējot augsni ar melno plēvi, agrotīklu vai austo polipropilēnu. Tiesa, šāds risinājums patiktu arī pašām skudrām, jo zem melnā materiāla arī tām ir siltāk. Var izmantot audzēšanu kūdras renēs, balkona kastēs, spaiņos un citos konteineros. Kūdras substrāts nesatur nezāļu sēklas, tāpēc arī ravēšana nebūs vajadzīga.

    Skudru sliktie darbi…

    Tās mēdz baroties ar saldo nektāru, kas atrodas kultūraugu ziedos, un dažkārt pat izēd drīksnu gurķu ziedos, bet audzējot partenokarpus hibrīdus (kam augļi veidojas bez apputeksnēšanās), tas nerada problēmas.

    Skudras barojas arī ar laputu saldajiem izdalījumiem un pat mēdz iznēsāt laputis pa augiem. Šajā gadījumā ir vienkāršāk cīnīties ar laputīm nekā ar skudrām, jo laputu kolonijas izvietojas noteiktā vietā un neskraida šurpu turpu kā skudras. Tāpēc laputis ir vieglāk apsmidzināt ar kādu no 3. reģistrācijas klases līdzekļiem.Ir reģistrēti Karate Zeon 5 CS, Mavrik Vita un NeemAzal-T/S. Visi trīs ir efektīvi pret laputīm, bet, izvēloties līdzekli, jāpievērš uzmanība, kuriem kultūraugiem tas ir paredzēts. Piemēram, gurķu un tomātu aizsardzībai ir reģistrēts tikai NeemAzal-T/S.

    Ja tomēr ļoti gribas tikt vaļā tieši no skudrām, jālieto biocīdi, kas pārdošanā ir diezgan daudz, piemēram, Aeroxon Ameisen–Stopp vai Rubin. Tiesa, biocīdi iedarbojas pārsvarā uz darba skudrām, bet skudru māte dzīvo dziļāk augsnē un regulāri dēj jaunas olas, tādēļ pēc kāda laika skudru populācija atjaunojas.

    Vēl kāda nianse – biocīdi nav paredzēti augu aizsardzībai, tāpēc tiek pētīts tikai to nekaitīgums cilvēkiem, bet neviens nezina, cik ilgi to paliekas saglabājas dažādās auga daļās. Tāpat nav zināms, vai tie neapdedzina augus (piemēram, kādreiz ļoti izplatītais dihlofoss mēdza bojāt telpaugus). Tā nu sanāk, ka biocīdus dārzā var lietot celiņu apstrādei, bet ne siltumnīcā vai sakņu dobēs.

    Turklāt biocīdos esošās vielas strauji noārdās, temperatūrai pārsniedzot 23 grādus, un arī tāpēc siltumnīcā no šiem līdzekļiem lielu efektu gaidīt nevar.

    Citādi ir ar augu aizsardzības līdzekļiem – tie paredzēti arī ēdamo augu apstrādei, tāpēc to reģistrācijas procesā tiek veikti speciāli pētījumi, lai noteiktu, pēc cik dienām pēc apstrādes ēdamās augu daļas var droši lietot pārtikā. Bet – tā kā skudras neskaitās augu kaitēkļi, augu aizsardzības līdzekļu pret tām nemaz nav.

    No mehāniskiem skudru ierobežošanas paņēmieniem daži audzētāji iesaka zemes laistīšanu ar verdošu ūdeni, bet to var darīt tikai pirms augu sējas vai stādīšanas, citādi var applaucēt arī augu saknes. Tāpat jāņem vērā, ka ūdenim jābūt tiešām verdošam un daudz. Bet, tāpat kā ķīmiskie biocīdi, laistīšana ar karsto ūdeni samazina skudru populāciju tikai uz laiku.

    Vārdu sākot, ar skudrām var cīnīties, bet tās nevar uzvarēt, tāpēc jācenšas sadzīvot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē