• Siltumnīcas jautājums. Kas izdevīgāk – Iegādāties jaunu vai labot veco?

    Dārzs
    Zanda Jankevica
    19. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Jauna, smuka un tieši tik liela, cik vajag, – tādu siltumnīcu varētu kārot ikviens. Tomēr, ja dārzā jau ir siltumnīca, kas, iespējams, stāv uz stabiliem pamatiem, vajadzētu to pamatīgi apskatīt un saprast, vai ir vērts atjaunot.
    • Jānovērtē, kas tieši ir bojāts – siltumnīcas segums vai karkass. Ja ir jāmaina, piemēram, siltumnīcas stikls, iespējams, izdevīgāk būs to aizvietot ar plēvi. Tiesa, stikla un plēves miksēšana neizskatās īpaši estētiski, un tam var būt nozīme, ja siltumnīca atrodas no pagalma labi redzamā vietā.
    • Ja bojāts ir arī siltumnīcas karkass, jo koks ar gadiem var sapūt, būs jāiegulda daudz vairāk darba un, protams, jāiegādājas materiāli. Pat aizvietot tikai kādu daļu no karkasa var būt visai sarežģīti atkarībā no tā, kur tieši ir bojātā vieta, turklāt, uzsākot labošanu, nereti izrādās, ka vajadzēs mainīt vairāk, nekā sākuma šķitis. 
    • Ja siltumnīca ir pietiekami labā stāvoklī un tās galvenās konstrukcijas ir izturīgas, visticamāk, to būs vērts remontēt, noņemot laika zoba skarto plēvi vai stiklu un uzliekot jaunu, energoefektīvu un izturīgu materiālu. Tāds var būt gan polikarbonāts, gan kvalitatīva siltumnīcu plēve.
    • Pirms ķeras pie atjaunošanas, vajadzētu izstrādāt tāmi ar visu materiālu izmaksām, ieplānojot arī dažus procentus neparedzētajiem izdevumiem. Aprēķins parādīs, vai atjaunošana tiešām ir izdevīga. Jāņem vērā, ka ilgtermiņā ekonomiski izdevīgāka var izrādīties jauna siltumnīca, jo vairākus nākamos gadus tai būs mazi uzturēšanas izdevumi un arī labāka energoefektivitāte.
    • Svarīgi saprast, kurš paveiks atjaunošanu. Tā ir pa spēkam pašiem? Lieliski! Taču, ja jāpieaicina meistari (to nenāk par ļaunu darīt, jau apskatot siltumnīcu), tāmē noteikti jāiekļauj arī darba izmaksas. 

    Par to, kā izvēlēties jaunu siltumnīcu, un cik tāda maksā, lasi šajā rakstā! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē