• Kā kopt un tīrīt segas ar dažādiem pildījumiem?

    Atbild speciālists
    Elīna Kondrāte
    28. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Kā kopt un tīrīt segas ar dažādiem pildījumiem? Konsultē Kate Lasmane, ķīmiskās tīrītavas Nereta valdes locekle, Elīna Konošonoka, specializētā mājas tekstiliju veikala Spilvenu nams klientu konsultante, Olga Kisiļevska, dūnu izstrādājumu tīrītavas Spilvenu serviss meistare.

    Izpurini un izvēdini

    Segas tīrīšanas biežums atkarīgs no tā, cik bieži un kā segu lieto. Ja segu izmanto kā gultas vai dīvāna pārklāju, to tīra pēc nepieciešamības – kad sega kļuvusi netīra. Savukārt guļamās segas iesaka tīrīt vismaz reizi vai pāris reižu gadā. Lai sega ilgāk saglabātos tīra, nepieciešama arī ikdienas kopšana.

    Visvienkāršāk segu var atsvaidzināt, to viegli izpurinot un izvēdinot. Tā varēs samazināt arī putekļu ērcīšu daudzumu.

    Vēdināt var katru dienu vai arī mainot gultasveļu. Segu ieteicams vēdināt ārā, netiešos saules staros. Ja tomēr iznes saulītē, pietiks ar 10–15 minūtēm. Ilgstoši žūstot saulē, segas audums un pildījuma virsējais slānis var kļūt trauslāks un zaudēt savu elasticitāti.

    Segas ārā var vēdināt arī ziemā. Kad gaisa temperatūra nokrītas zem mīnus 10 grādiem, dūnu segas pat būtu ieteicams iznest ārā. Ikviens cilvēks miegā svīst. Dabiskie segu pildījumi, jo īpaši dūnas, absorbē mitrumu un var saplakt. Iznesot tās svaigā gaisā, dūnas atkal atgūst apjomu.

    No traipiem pasargā pārvalks

    Jo blīvāks būs pārvalka audums, jo labāk tas aizturēs sviedru iesūkšanos segā, pasargās no traipiem un putekļu ērcītēm. Segas pārvalks būtu jāmaina regulāri, īpaši, ja uz segas tiek ieturētas maltītes vai gultā guļ arī mājdzīvnieki.

    Ja pārvalku negribas izmantot, var izvēlēties segu ar krāsainu virsējo audumu – uz tā traipi nebūs redzami tik labi kā uz baltas segas. Taču, ja nelieto segas pārvalku, sega būs daudz biežāk jāmazgā.

    Atceries – jebkurus traipus, jo īpaši noturīgākos, piemēram, ogu, asiņu vai sviedru traipus, jācenšas iztīrīt pēc iespējas drīzāk.

    Ja sega aplipusi ar dzīvnieku spalvām, taču nav netīra, spalvu tīrīšanai var izmantot to pašu rullīti, kas paredzēts dzīvnieku spalvu notīrīšanai no apģērba un mēbelēm. Savukārt, ja uz segas kaut kas uzlijis, visu veidu segām pirmā palīdzība būs līdzīga – noņemt pārvalku, ja tāds tiek izmantots, tad segu nekavējoties nosusināt.

    Ja izlijis tikai ūdens, pietiks ar slapjās vietas nosusināšanu un izžāvēšanu. Taču, ja uzlijis jogurts vai kafija, traips ir gan jānosusina, gan jāmēģina iztīrīt. Un tas jādara atbilstoši norādēm, kā konkrētā pildījuma segu drīkst tīrīt.

    Vai segu drīkst mazgāt veļasmašīnā?

    Lai nesabojātu segu, tad, pirms ķeras pie pamatīgākas tīrīšanas, rūpīgi jāizpēta segas kopšanas norādījumi uz etiķetes – kāda veida tīrīšana ir piemērota, kāds mazgāšanas režīms un tīrīšanas līdzekļi ieteicami un vai segu drīkst gludināt. Vieglāk mājās būs mazgāt vienguļamās segas, kuru izmērs ir 1,4 × 2 m un mazākas. Savukārt, lielākas segas, piemēram, 2 × 2 m divguļamo dūnu vai vilnas segu, ietilpināt veļasmašīnā jau būs krietni grūtāk.

    Ja sega veļasmašīnā tiks iestumta ar spēku, mazgāšanas process būs nekvalitatīvs – sega var labi neizmazgāties un neizskaloties, var palikt mazgāšanas līdzekļa un ūdens nosēdumi.

    Tāpēc, ja jāmazgā liela sega, veļasmašīnas ietilpībai jābūt vismaz 7 vai 9 kg. Ja veļasmašīnai atbilstošajā režīmā var regulēt centrifūgas apgriezienu skaitu, ieteicams izvēlēties vidusceļu. Apgriezienu skaitam nevajadzētu būt maksimālajam – tā sega pēc mazgāšanas gan būs sausāka, taču var savelties vai bojāties tās pildījums.

    Savukārt, izvēloties pārāk mazu apgriezienu skaitu, sega pēc mazgāšanas būs ļoti slapja un grūtāk žāvējama. Segu mazgāšanai nav ieteicami spēcīgi mazgāšanas līdzekļi ar balinātāju. Saudzīgāki un piemērotāki ir šķidrie mazgāšanas līdzekļi.

    Kad laiks ķīmiskajai tīrīšanai?

    Ja ražotājs norādījis, ka ieteicama tikai sausā jeb ķīmiskā tīrīšana, segu mazgāt noteikti nevajadzētu. Tā jānodod ķīmiskajā tīrītavā, kur tiks veikta sausā tīrīšana ar atbilstošiem tīrīšanas līdzekļiem.

    Jebkura pildījuma un materiāla segu labāk nest uz ķīmisko tīrīšanu arī tad, ja mājās nav iespējas nodrošināt atbilstošu mazgāšanu un žāvēšanu.

    Piesardzīgam jābūt arī ar atsevišķu traipu tīrīšanu. Ja traips ir liels, ieēdies vai grūti tīrāms, piemēram, sviedru nosēdumi, kas uz segas parādās kā dzelteni plankumi, jārēķinās, ka veikalos pieejamie traipu tīrīšanas līdzekļi var pievilt. Turklāt segām, kurām paredzēta sausā vai delikātā tīrīšana, šādus līdzekļus izmantot nedrīkst vai neiesaka.

    Ja traipu mājās tomēr iztīrīt neizdosies, ķīmiskās tīrīšanas procesa laikā var rasties ķīmisko savienojumu reakcija, kas var noēst izstrādājuma krāsu, vai pat materiālu vietā, kur attraipošana mājās veikta.

    Segu veidi

    Segas ar dūnu un spalvu pildījumu

    Drīkst mazgāt veļasmašīnā 30–60 grādu karstā ūdenī. Jālieto saudzīgs vai speciāli dūnām paredzēts mazgāšanas līdzeklis, kuram nav pievienots balinātājs. Ir ražotāji, kuri rekomendē dūnu segas mazgāšanai lietot par 2/3 mazāk līdzekļa, nekā norādīts. Obligāts nosacījums – jāžāvē veļas žāvētājā. Žāvējot dabīgā veidā (izkarot), dūnas salīp, neizžūst pilnīgi un tajās var rasties pelējums.

    Ja uz segas izlijis ūdens, tā nekavējoties jānosusina ar papīra salveti vai dvieli. Ja radies nopietnāks traips, piemēram, izlijusi kafija, to var mēģināt patīrīt, piemēram, ar vieglā ziepjūdenī samērcētu mitru lupatiņu. Jāatceras, ka arī pēc traipa tīrīšanas dūnām ir pilnīgi jāizžūst.

    Ja sega ir veca, ļoti pieputējusi, sasmērēta vai dūnas ir saplakušas, to var nodot arī specializētās tīrītavās, kur dūnas tiek izņemtas no segas auduma, atsevišķi iztīrītas un pēc tam atkal iešūtas segas audumā.

    Pēc vajadzības, dūnu pildījumu var papildināt ar jaunām dūnām un nomainīt arī segas virsējo audumu.

    Ja segai ir klasiskais stepējums (stepēta kvadrātos), dūnas izņemt un atjaunot stepējumu būs vieglāk. Savukārt, ja segai ir cita veida šuvojums, piemēram, kokona, jānoskaidro, vai meistaram ir pieredze tīrīt un atjaunot šāda stepējuma segas.

    Zīda šķiedras segas

    Piemērota sausā tīrīšana. Ieteikums – lai nesabojātu segu, papēti atsauksmes un noskaidro, vai izvēlētajā ķīmiskajā tīrītavā ir bijusi pieredze zīda segu tīrīšanā.

    Ja traipu neizdodas iztīrīt sausā veidā, var mēģināt segu pamazgāt zem krāna remdenā ūdenī, izmantojot pilīti šampūna. Taču jācenšas noskalot tikai segas virsaudumu, lai izvairītos no mitruma un netīrumu nokļūšanas zīda šķiedrās vēl dziļāk. Audumu nedrīkst burzīt un berzēt.

    Sintētiskās šķiedras segas (poliesters un sintepons)

    Atšķirībā no dūnām, kurām katrā mazgāšanas reizē nomazgājas dabiskais eļļojums, sintētiskā šķiedra ir vieglāk kopjama un praktiskāka izvēle, ja sega sasmērējas bieži. Segas un pledus var mazgāt veļasmašīnā 40–60 grādu temperatūrā.

    Ieteicams izmantot saudzējošu mazgāšanas režīmu, jo nekvalitatīva sintepona pildījumam ir tendence mazgāšanas laikā savelties bumbuļos.

    Šīs segas ātrāk žūst, un tās var žāvēt arī izkarinot. Tomēr arī sintētiskais pildījums, labi neizžūstot, var sākt pelēt.

    Ar ūdeni un mazgāšanas līdzekli var tīrīt tikai pašu traipu, taču, ja sega nav liela un traips ir dziļāks, to var mazgāt veļasmašīnā.

    Vatētas segas

    Ir divu veidu vatētās segas. Veco laiku vatētajām segām ieteicams izmantot tikai sauso tīrīšanu, jo mazgājot tās var deformēties un pildījums noārdīties vai izjukt. Ja sega tomēr tiek mazgāta, svarīgi, lai tā kārtīgi izžūst, jo nepietiekami izžuvis vatētas segu pildījums var sākt pelēt.

    Mājās biezas vatētas segas labi izžāvēt būs grūti.

    Arī mūsdienu vatētajām segām ieteicams izmantot tikai sauso ķīmisko tīrīšanu. Mazgāšanas laikā šo segu pildījumam ir tendence savelties bumbuļos. Tieši tāpat ir svarīgi nodrošināt kārtīgu izžūšanu. Nav ieteicams žāvēt veļas žāvētājā.

    Kokvilnas pildījuma segas

    No dabisko materiālu segām visvienkāršāk kopjamā. Atbilstoši ražotāja norādēm šādas segas var tīrīt gan ar sauso tīrīšanu, gan mazgāt veļasmašīnā līdz pat 95 grādu karstā ūdenī. Ja sega tiks žāvēta veļas žāvētājā,

    Traipus var iztīrīt, segu paliekot zem krāna un izmazgājot sasmērēto vietu ar ūdeni vai mazgāšanas līdzekli.

    Bambusa un tencel jeb eikalipta šķiedras sega

    Tīrīšana līdzīga kā kokvilnas segām, taču šīs segas ir mazāk kaprīzas. Parasti drīkst mazgāt veļasmašīnā 40–60 grādu karstā ūdenī. Lai nebojātu pildījumu, jāmazgā saudzējošā režīmā. Piemērota arī ķīmiskā tīrīšana.

    Traipus var tīrīt gan sausā veidā, gan mazgājot ar mitru lupatiņu, zem krāna vai veļasmašīnā.

    Vilnas segas

    Ieteicama sausā tīrīšana. Nepareizi mazgājot vilnas segas, tās saraujas, deformējas un zaudē krāsu. Ja ražotājs norādījis, ka segu drīkst arī mazgāt, svarīgi lietot vilnas izstrādājumiem paredzētu šķidro mazgāšanas līdzekli. Ūdens temperatūra nedrīkst pārsniegt 30–40 grādus. Ja segu mazgā veļasmašīnā, jāizvēlas vilnas audumu mazgāšanai paredzēts režīms. Pulveri izmantot nav ieteicams.

    Lai nesarautu vilnu, nedrīkst izmantot centrifūgu.

    Pēc šādas mazgāšanas sega būs slapja, tāpēc lieko ūdeni var maigi izspiest ar rokām. Tomēr vilnas segu mājās izžāvēt būs grūti. To nedrīkst žāvēt saules staros. Segu var žāvēt arī izklātu. Vilnas segas var mazgāt arī vannā ar rokām. Taču tas būs ļoti laikietilpīgi – viens ūdens būs mazgāšanai, un pēc tam pāris reižu ūdens būs jānomaina, lai segu izskalotu.

    Ikdienā vilnas segu var kopt, ar rokām izlasot visus netīrumus un gružus, kas saķepuši. Sega noteikti jāvēdina.

    Ņem vērā!

    Pirms mazgāt segu, ļoti kritiski jāizvērtē, vai būs iespēja segu kārtīgi izžāvēt. Pēc mazgāšanas segu var izkarināt ēnainā vietā, kur tā labi izvējosies, taču šāda žāvēšana nav piemērota visām segām. Ir segas, kuras drīkst vai ir ieteicams žāvēt veļas žāvētājā. Taču, ja nav iespējas segu kārtīgi izžāvēt, labāk segas tīrīšanu uzticēt ķīmiskajai tīrītavai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē