• Foto. Ciemos pie Arvja Zēmaņa – profesionāla namatēva

    Māja
    Gita Vīksne
    3. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dmitrijs Suļžics (F64)
    Daudzi Arvi iepazina kā TV šova Dejo ar zvaigzni vadītāju. Ballītes ir viņa darbs un komforta zona, un nupat viņš atklājis garšu un notikumu telpu Burzma. «Esmu ļoti izklaidējošs arī mājās,» apgalvo Arvis.

    No virtuves līdz skatuvei 

    «Nāku no Vidzemes, pirmos gadus ar ģimeni dzīvoju Rīgas centrā, pēc tam Torņakalnā. Beidzamie seši gadi pagājuši šajā mājā, kurā ir trīs dzīvokļi. Sākumā īrējām vienu no tiem, bet tad pārvācāmies uz citu – plašāku mājas daļu. Pērn mēs to iegādājāmies,» atklāj pasākuma vadītājs Arvis Zēmanis. 

    Savulaik viņš bijis gan bāra Cuba Cafe vadītājs, gan viens no restorāna Herbārijs saimniekiem. «Pabeidzu pavārus konditorus un sāku strādāt restorānu virtuvēs. Sapratu, ka man svarīga ir būšana cilvēkos, tāpēc pārkvalificējos par viesmīli un turpināju strādāt bāros. Esmu tos gan vadījis, gan veidojis,» atklāj Arvis. Nupat viņš Galerijā Centrs atklājis garšu un notikumu telpu Burzma. «Esmu šī zīmola līdzautors. Nosaukums Burzma, manuprāt, sevī ietver galveno ideju – kopā būšanu, pēc kuras visi tiecamies. Jo tikai burzmā ieraugām paši sevi,» spriež Zēmanis.

    Viņš ir viens no pieprasītākajiem pasākumu vadītājiem Latvijā. «Esmu ļoti izklaidējošs arī mājās. Ir bijis tā – atgriežos no pasākuma, un sieva jautā: «Pag, tu taču nupat astoņas stundas no vietas runāji! Kāpēc joprojām esi tik aktīvs?» Es nenogurstu no cilvēkiem. Man patīk viss, ko daru, un es tam nepretojos. Esmu tas cilvēks, kas vienmēr cenšas teikt jā,» atzīstas viņš. «Kad vajag uzlādēt baterijas, tad gan menedžēju atelpas brīžus. Man ir periodi, kad varu ieslēgt televizoru, dzert tēju un neiziet no mājas vairākas dienas,» atzīstas Zēmanis. 

    Prot uzņemt viesus 

    Arvis sevi dēvē par profesionālu namatēvu. «Namatēvs ir labs un mazliet aizmirsts vārds, kas apzīmē cilvēku, kurš māk uzņemt viesus. Tāds, kurš pārzina ēdienu pareizu pasniegšanu, prot sagaidīt un izklaidēt viesus. Prasmi komunicēt ar viesiem apguvu bārā, kas ir kā maza skatuvīte. Vēlāk šīs prasmes attīstīju Karaliskajā improvizācijas teātrī. Tā, manuprāt, ir radies profesionāls namatēvs,» pasmaida Zēmanis. «Es labprāt gatavoju. Māku uzmeistarot jebkuru ēdienu un dzērienu. Jūtu, ka dažkārt cilvēki piedomā, ko teikšu par viņu gatavoto ēdienu. Pat mamma, lai gan man garšo viss, ko viņa gatavo. Pēdējais mans gatavotais ēdiens bija krāsnī cepts lasis ar sīpoliem un garšvielām, strēmelēti kartupeļi ar krēmsieru un pienu, kā arī turku zirņi ar apceptu papriku, sīpoliem un spinātiem,» palepojas Arvis.

    Galvenais – veselīga atmosfēra mājās 

    Vaicāts, cik bieži viņa mājās tiek rīkotas ballītes, Arvis saka: «Decembris bija pilns, jo tad dzimšanas diena ir gan man, gan sievai, un tad vēl Ziemassvētku un Jaungada sanākšanas. Esam apņēmušies ballītes pie mums organizēt vēl biežāk.»

    Viņš neslēpj – ne jau vienmēr ir bijis tā, ka prāts nesas uz izklaidēm. Tas vieglums iestājies nesen. «Man šogad būs 42 gadi. Vecums, kad sāc pārdomāt dzīves vērtības. Kad pasauli pārņēma kovids, sāku iet pie kouča, kas izrādījās arī jaudīgs terapeits. Esmu izgājis cauri personiskiem pārdzīvojumiem, kas ļāvuši arī uzlabot attiecības ar sievu,» saka Zēmanis un piebilst – sarunas ar terapeitu palīdzējušas ikdienu padarīt daudz pozitīvāku. «Man ar terapeiti bija daudz diskusiju, tika analizēti un apskaidroti procesi, kas man palīdzēja saprast, kāpēc tā vai cita izjūta ir cēlusies. Dzīvoju daudz apzinātāk. Esmu piefiksējis, ka aktīvākos periodos sāku uzvilkties. Tagad ir skaidrs – tas notiek, ja uzņemos pārāk daudz un vairs nespēju to risināt. Jāapzinās metodes, kas tev palīdz. Vienam ir elpošana, otram – miegs, trešajam – skriešana. Tā vietā, lai kliegtu uz otru, jāsaprot, kāpēc gribu tā darīt. Jāpasaka otram, ka esmu noguris, ka mani besī tas, ka otra nekad nav mājās vai istabas tiek atstātas nekārtībā. Svarīgi ir tikt līdz godīgai sarunai,» par to, kā saglabāt mājās veselīgu atmosfēru, atgādina Zēmanis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē