• FOTO: Smelies iedvesmu un nošpiko idejas Francijas dārzos! 2.sērija – dārzs kā izrāde!

    Dārzs
    Lote Auzāne
    23. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir labs brīdis, lai izplānotu ceļojumu uz dārziem, kas ne tikai ļauj nošpikot ko praktisku savējam, bet arī pabaro dvēseli!
    Nākamais: Emociju skulptūras

    Stāsta Ansis Birznieks

    • Dārznieks, dārzu ierīkošanas uzņēmuma Galantus īpašnieks.
    • Dalās dārzu un ceļojumu iespaidos savā Instagram kontā @ansisbirznieks.

    Ar kolēģiem un ģimeni pagājušajā vasarā apceļoju trīs interesantus Francijas dārzus, kas atrodas Normandijas reģionā – aptuveni 200 kilometros starp Parīzi un Lamanšu. Tie visi ir diezgan tuvu cits citam, un, ja ceļojuma mērķis ir tikai dārzu apskate, izīrējot automašīnu, tie izbraucami pat vienas dienas laikā. Protams, lēnākai apskatei braucienu var sadalīt divās dienās ar nakšņošanu. Mani iedvesmoja! Ceru, ka iedvesmos arī tevi!

    Le Jardin d’Etretatdārzs kā izrāde

    Adrese: Avenue Damilaville, 76790 Etretat

    Atvērts apskatei: no pirmdienas līdz svētdienai no pulksten 10 līdz 17.

    Ieejas maksa: pieaugušajiem – 10 eiro, bērniem no 2 līdz 14 gadiem – 7,20 eiro, jaunākiem – bez maksas. Grupām, sākot no 20 cilvēkiem, – 7 eiro no personas.

    Vairāk informācijas: etretatgarden.fr

    Kas te īpašs? Lūkošanās uz šo dārzu paplašina cilvēka emocionālās atbrīvotības robežas, un vislabāk uz to raudzīties kā uz izstādi vai izrādi, kas rada mirklīgu baudu, bet ko nevajag censties atdarināt.

    Dārzs, kuram var veltīt apzīmējumus – spilgts, pārsteidzošs, saviļņojošs un šokējošs. Un tā šķiet pat man, kas dārzu jomai un tendencēm visā pasaulē seko diezgan apsēsti un pietiekami ilgi. Šeit biju pirmoreiz un varu bez domāšanas apgalvot, ka šis dārzs mani pozitīvi satrieca.

    Vēsturiski vieta Etretā, ciematā Lamanša piekrastē, kurā pašlaik izveidots dārzs, slavena ar to, ka turp braukuši gleznot dižgari, piemēram, Monē. Kopš tā laika teritorijā saglabājušies lielie koki, kas papildina no jauna izveidoto ainavu.

    Teritorija ir fenomenāla, jo no tās paveras skats uz leģendāru klinti, kas atgādina ziloņa snuķi okeānā. Dārzam ir vien aptuveni seši gadi, un tas tapis pārsteidzošā ātrumā – divu gadu laikā. Tā radītājs un īpašnieks ir krievu izcelsmes ainavu arhitekts Aleksandrs Grivko, kas jau ilgu laiku dzīvo un strādā Francijā.

    Izveidotā ainava un ceļš, kā tā tapusi, atspoguļo jautājumus, kas mūsdienās par dārzu interesē teju katru, ko šī joma aizrāvusi, – kā radīt dārzu ātri; kā panākt, lai tas būtu baudāms uzreiz; kā to veidot, lai kopšanā jāiegulda maz darba? Un – kā atrisināt piņķerīgas nestandarta situācijas? Grivko dārzu mākslā ir simboliski ielicis jaunu ceļa stabiņu, kas apzīmē bezrobežu fantāzijas lidojumu un risinājumus.

    Jārēķinās, ka, lai nokļūtu dārzā, vajadzēs kāpt milzīgā kalnā. Pats dārzs veidots uz nogāzes – augstuma atšķirība starp zemāko un augstāko punktu ir ap 30 metriem, kas ir ārkārtīgi liels stāvums, tāpēc šis nepavisam nav klasisks dārzs ar mīkstu zālienu un puķu dobēm. Ainavu galvenokārt veido mākslinieciskās formās cirpti krūmi, dzīvžogi, kas piešķir apjomu un struktūru, un oļu taciņas starp tiem.

    Dārza ainavā organiski iekļauti mākslas darbi no daudzu pasaules valstu māksliniekiem, kas paver vēl vienu vizuālā baudījuma dimensiju. Iedvesmojoties no Normandijas līča, kur populāras austeres, dārzā starp zaļajām dzīvžogu formām iegūlušas emociju skulptūras, kas simbolizē melnās pērles.

    Raksta turpinājumā skatiet «Le Jardin d’Etretat» dārza fotogrāfijas no Anša Birznieka ceļojuma!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē