• Burvju paladziņš – ģeotekstils. Kāpēc dārznieki no tā atsakās?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    14. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/6Kur kuru likt?

    Kur kuru likt?

    Ja ģeotekstilu izmanto laukumu, ceļu un celiņu ierīkošanai, to klāj uz zemes pamatnes, virs tā berot pārējos slāņus, piemēram, granti, smiltis, šķembas, oļus. Ģeotekstils neļaus šiem slāņiem miksēties, nodrošinās drenāžu un lielāku izturību, jo nesajauksies ar apakšējo zemes pamatni. Tas pasargās arī no pavasara rūgšanas, jo novadīs mitrumu. Šim nolūkam ieteicams neaustais ģeotekstils, kura svars ir vismaz 100/m2.

    Smilšainas augsnes ielabošanai ar ģeotekstilu ir atšķirīga pieeja. Pirms to klāt lielā teritorijā, ieteicams izmēģināt nelielā laukumā, jo tā kalpošanu var ietekmēt dažādi apstākļi. Ģeotekstilam visbīstamākie ir ziedputekšņi un putekļainas augsnes daļiņas, kas var aizdambēt poras. Šeit būtu labāk lietot velto ģeotekstilu, jo tam ir citāda poru struktūra nekā termiski saistītajam.

    Ģeotekstilu mulčēšanai izmanto, lai atvieglotu ravēšanu, tas pasargā stādījumus no nezālēm. Ieteicams izvēlēties tādu, kura svars ir vismaz 100 g/m2. Ar to var nosegt lielas un mazas virsmas platības, lai, piemēram, apkarotu invazīvas augu sugas un ierīkotu papuvi.

    Augu kastēs to materiāla pasargāšanai no bojāšanās var klāt 100 g/m2 ģeotekstilu, bet biezāks kalpos arī mitruma uzsūkšanai un saglabāšanai. Derēs arī veltais ģeotekstils ar svaru 250 g/m2.

    Puķu dobju norobežošanai no zāliena ieteicams izmantot biezākas (vismaz 300 g/m2) termiski saistītā ģeotekstila modifikācijas, bet vienkāršāk ir lietot speciālās dobju un zāliena apmales vai 1 mm biezu ģeomembrānu.

    Lai pasargātu dārzu no apkārtnes koku sakņu ieaugšanas, to vertikālai nodalīšanai vai ap komunikācijām atbilstošākā būs 1–2 mm bieza HDPE ģeomembrāna.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē