• 10 istabas augi, kas kaķiem ir droši

    Māja
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    22. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kaķu saimnieki zina, ka viņu mīluļi reti ir vienaldzīgi pret istabas augiem, ka tiem tik ļoti kārojas nogaršot lapas vai ziedus. Problēma ir tajā, ka daži augi var būt ļoti bīstami dzīvnieka veselībai un pat dzīvībai.

    Skaidrojam, kādus augus mājās var turēt droši, nebaidoties, ka kaķis pēc to degustācijas var nonākt veterinārajā klīnikā.

    • Kaktusi

    Pārsteidzoši, bet kaktusi, neskatoties uz to bargo izskatu, pieder pie tiem istabas augiem, kuri kaķiem ir absolūti droši. Tiesa, uzmanīgi jāseko līdzi tam, lai mīlulis nejauši nesavainotos ar adatām savas pārlieku lielās ziņkārības dēļ.

    • Rozes

    Nelielas istabas rozītes podiņā vai rožu krūms vasarnīcā – brīnišķīgs un aromātisks rotājums, kurš priecēs acis. Visi rožu paveidi ir absolūti droši dzīvniekiem, tiesa, sadurties ar rožu dzeloņiem var katrs, arī kaķis nav izņēmums. Tāpēc jāskatās, lai dzelonis neiedurtos pārāk dziļi ķepā un neradītu iekaisumu.

    • Skaistnātre un maranta

    Spilgtās dažādu krāsu skaistnātres lapas var izrotāt jebkuru māju vai dārzu un nenodarīt kaķim kaitējumu. Pat ja viņš to nograuzīs vai norīs lapiņu, seku nebūs. Maranta arī ir skaists un drošs augs, kas piedos zaļumu mājai.

    • Vijolītes

    Parastās un pieticīgās vijolītes mājdzīvniekiem ir absolūti drošas. Vijolītēm ir tik daudz dažādu šķirņu un krāsu, ka ar tām uz lodžijas vai palodzes var izveidot krāšņu dobi.

    • Paparde

    Istabas papardes ir viens no populārākajiem telpaugiem. Tās var redzēt ļoti daudzās mājās, jo papardes ir skaistas, turklāt tām tiek piedēvētas arī dziednieciskas īpašības. Diemžēl istabas papardes ir ļoti prasīgi un grūti kopjami telpaugi, kas ne vienmēr var pieņemt jaunu vidi. Šiem augiem nepieciešams noteikts mitruma līmenis, gaismas daudzums un citi specifiski apstākļi.

    • Bambuss

    Tas pieder pie eksotiskajiem augiem. Pēc fenšui mācības bambusi ir ļoti vēlami augi mājās, jo tie nes veiksmi. Ziedu salonos var iegādāties ne vienu vien bambusveidīgo augu. Tas ir ļoti viegli audzējams, tam pat nevajag augsni, to var ielikt stikla traukā ar ūdeni, un viss. Tiesa, tad jāraugās, lai kaķis to nevar apgāzt.

    • Fenelopsis (orhideja)

    Orhidejas ir viens no mīļākajiem istabas augiem, īpaši sievietēm. Turklāt šis augs nav toksisks nedz kaķiem, nedz suņiem.

    • Sukulenti

    Sukulenti pēdējos gados kļuvuši ļoti populāri. Un sukulento akmeņdārza augu suga saulrieteņi kaķim ir absolūti droši. Ņem vērā, ka ne visas sukulentu sugas kaķim ir drošas, piemēram, naudas koks un alveja mincim ir kaitīgi augi.

    • Pušķu hlorofīts

    Ļoti viegli audzējams telpaugs, kas kuplos kā saulainā, tā ēnainā vietā, jo ātri pielāgojas augšanas apstākļiem. Viens no hlorofīta plusiem – augi attīra telpās gaisu, tāpēc tos var turēt istabās, kurās bieži uzturas cilvēki. Otrs pluss – dzīvniekiem tas nav indīgs.

    • Arekas palma

    Šīs palmas lapas kaķim nav toksiskas. Augs piedos istabai zaļumu un tropisku noskaņu. Galvenais, kas jāievēro, – augs jāiestāda smagā un stabilā podā, lai mājdzīvnieks to nevar apgāzt. Arī šis augs spēj attīrīt gaisu no dažādiem toksīniem.

    • Vaska puķe

    Vaska puķe jeb hoija ir daudzgadīgs augs, kas nekad nenomet lapas. Savu tautā populāro nosaukumu puķe ieguvusi, pateicoties ziediņiem, kas izskatās kā noklāti ar vasku. Tieši smaržīgie, skaistie ziedu čemuri, kas dažādām šķirnēm var atšķirties pēc formas un krāsas, ir galvenais vaska puķes krāšņums. Hoija zied no maija līdz septembrim, taču var uzziedēt arī citā laikā. Novietojot šo augu guļamistabā, ziedu aromāts palīdzēs cilvēkam labāk iemigt.

    Kaķim draudzīgi garšaugi

    Daudzi kulināri audzē dažādus garšaugus uz palodzes. Turklāt vairums no tiem mūsu kaķu veselībai nenodarīs nekādu kaitējumu, ja viņi nolems tos nogaršot. To vidū:

    • baziliks;
    • dilles;
    • koriandrs;
    • timiāns;
    • salvija.

    Kāpēc kaķi ēd augus?

    Uzskata, ka kaķis pats zina, kas viņam vajadzīgs, un lieliski saprot, kas viņa veselībai ir drošs, bet kas – indīgs. Patiesībā kaķis var pagaršot mājas auga lapu vai ziedu tīri ziņkāres dēļ, kā arī tad, ja viņam, piemēram, trūkst kaut kādu vitamīnu. Vai arī viņš grib atbrīvot kuņģi no norītās spalvas. Tāpēc, lai pasargātu mīluli no saindēšanās, jāievēro vairāki noteikumi:

    1. Ierobežo piekļuvi veselībai bīstamiem augiem.
      Ja mājās ir augi, kuri kaķim ir kaitīgi, bet tu neesi gatavs no tiem šķirties, novieto tos dzīvniekam nesasniedzamā vietā. Cits variants – apsmidzini tos ar apelsīnu eļļu vai ievieto zemē apelsīna miziņas. Tiesa, pēdējais variants var arī nenostrādāt, jo ne visus kaķus citrusaugļu smarža aizbiedē.
    2. Audzē kaķu zāli.
      Tās sēklas nopērkamas teju katrā zooveikalā. Kaķi to labprāt ēd, tādējādi uzņemot dabīgos vitamīnus, kas minčiem ļoti nepieciešami, īpaši ziemā.
    3. Dod vitamīnus.
      Ja kaķis izrāda neremdināmu interesi par istabas augiem, iespējams, tas saistīts ar to, ka viņam trūkst vitamīnu. Pakonsultējies ar veterinārārstu; ja iemesls tik tiešām slēpjas tajā, viņš nozīmēs vitamīnu piedevas.
    4. Laikus no organisma jāizvada salaizītā spalva.
      Ja tev ir garspalvains kaķis, periodiski dod viņam speciālu pastu vai tabletes spalvu kamolu profilaksei un izvadīšanai. Īpaši tas svarīgi kažoka maiņas periodā – rudenī un pavasarī.

    Pievērs uzmanību!

    Ja kaķis ir apēdis kāda auga lapu un viņam parādās pastiprināta siekalu izdalīšanās, nekavējoties sazinies ar veterinārārstu.

    Atceries!

    Kad mājās parādās kaķēns, apzinīgiem saimniekiem noteikti jāpārbauda, kādi augi dzīvoklī vai mājā atrodas. Var izrādīties, ka tik ierastie telpaugi ir bīstami dzīvnieka veselībai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē