• Viss par skābenēm – audzēšana, modernās šķirnes, kopšana

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    18. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skābenēm ir atvēlēta vieta teju katrā dārzā – nu kā gan bez skābeņu zupas pavasarī? Turklāt daudzas krāsainās skābenes ar dažādu formu lapām ir ļoti dekoratīvas un nebūt nav skābas, tāpēc der arī salātiem. Arī dzelzs un C vitamīna tajās ir tikpat daudz kā klasiskajās skābenēs. Konsultē Rūta Beirote, zemnieku saimniecības «Zutiņi» saimniece.

    Kā audzēt skābenes? 

    • Skābenēm (Rumex acetosa) patīk trūdvielām bagāta, labi drenēta augsne. Ar kūtsmēsliem un kompostu daudzgadīgo stādījumu gan nevajadzētu ielabot, jo līdz ar to sasēsim arī nezāles, kuras nebūs iespējams izravēt. Jāizvēlas laba augsne veikalā vai arī jālieto kompleksais minerālmēslojums vai bioloģiskais mēslojums, piemēram, slieku humuss. 
    • Skābenes ir ērtāk uzreiz iesēt dobē, nevis audzēt stādiņus. Ja to paveic jūnijā, tad augustā un septembrī var ēst skābenes pilnām mutēm.
    • Skābenes vislabāk augs saulītē vai pusēnā, ja vien tās laistīsi, nodrošinot pastāvīgu mitrumu. Sausumā lapiņas pārkoksnēsies un iegūs rūgtenu piegaršu. 
    • Stādījumu laistot, skābenes uzdīgs pēc pāris nedēļām. Kamēr augi mazi, tiem ļauj kārtīgi iesakņoties un uzņemt spēkus. Kad kārtīgi iesakņojušās, skābenes pabaro ar kādu no kompleksajiem minerālmēsliem un ik pa laikam lielākās lapas noplūc, lai tās neizaugtu pārāk lielas un nepārkoksnētos. Aptuveni pēc mēneša pabaro vēlreiz.
    • Ja vien skābenes nav plānots pavairot ar sēklām, ziedneši laikus jānogriež. Ziedi skābenēm gan noņem spēku, gan maina garšu. Vienīgi dobes stūrī var ļaut kādai izziedēt, lai izsētos sēklas un iegūtu lielāku ražu.
    • Ja ir vēlēšanās, skābenes var audzēt arī podos. Tam jābūt vismaz 25 centimetru diametrā un pietiekami dziļam, jo skābenēm ir gara mietsakne.

    Skābeņu dažādība

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē