• Videonovērošana pagalmā. Kas jāzina?

    Māja
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    14. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izvēloties savām vēlmēm un vajadzībām atbilstošāko videonovērošanas kameru, ieteicams visu darīt soli pa solim. Svarīgi saprast, kāds ir novērošanas mērķis, kādas zonas vajadzēs novērot, kāda ir optimālā kvalitāte, kā arī – vai būs nepieciešama nakts redzamības funkcija. Konsultē Edgars Ezeriņš, SIA Drošībai.lv projektu vadītājs.

    Tikai pēc tam, kad zināmas atbildes uz uzdotajiem jautājumiem, var sākt izvēlēties kameru modeļus. Tāpat vajadzētu apdomāt, vai ir būtiski veidot videonovērošanas ierakstu jeb arhīvu, vai nepieciešama attālināta piekļuve caur internetu un paziņojumi uz tālruni vai apsardzes centru.

    Mērķis un iespējas

    «Videonovērošanai var būt dažādi mērķi, piemēram, vispārēja notikumu novērošana bez personas identifikācijas. Visbiežāk tomēr ir vēlme identificēt cilvēkus, kas iekļuvuši privātīpašumā, – gadījumā, ja tiem prātā nav bijis nekas labs un ir nepieciešami pierādījumi izmeklēšanai vai apdrošināšanas sniedzējiem.  Tā kā parasti ir pārāk dārgi vai sarežģīti iegūt video ar identifikācijas kvalitāti visā teritorijā, tad jānorāda atsevišķas interešu zonas, kur šāda kvalitāte ir nepieciešama, piemēram, pie ieejas durvīm vai logiem, kur zaglis var censties iekļūt. Iespējams arī formulēt uzdevumu – identifikācijas kvalitāte līdz 10 metriem no mājas. 

    Vēl viens tipisks uzdevums ir iespēja noteikt automašīnas numuru pie iebrauktuves teritorijā – attālumā, līdz kuram iespējams salasīt automašīnas numura zīmi, – vai arī atpazīt pazīstamu cilvēku. Atšķirībā no identifikācijas kvalitātes pazīstama cilvēka atpazīšana ir subjektīva un to nevar izmantot kā stingru pierādījumu,» stāsta Edgars Ezeriņš. Viņš arī skaidro – ja ir nepieciešama nakts redzamība, tad jāprecizē, kādā attālumā tā vajadzīga. Kameras izvēlē nozīme ir arī tam, vai īpašuma teritorijā ir nakts apgaismojums. 

    Izšķirtspēja un attēla kvalitāte

    Galvenais parametrs, kas nosaka attēla kvalitāti, ir attēla detalizācija. Tā savukārt atkarīga no diviem faktoriem – sensora izšķirtspējas un objektīva fokusa attāluma. Citiem vārdiem, jo vairāk megapikseļu, jo labāka izšķirtspēja, un, jo šaurāks skata leņķis, jo lielāks optiskais pietuvinājums jeb zoom. «Vispopulārākās ir kameras ar 4 MP izšķirtspēju un aptuveni 100 grādu skata leņķi (ar ~2,8 mm objektīva fokusa attālumu). Tas nozīmē, ka videokameras filmē plašu skata zonu un nodrošina identifikācijas kvalitāti aptuveni līdz sešiem metriem un automašīnas numuru salasāmību līdz 15 metriem. Cilvēkiem patīk kameras ar platiem skata leņķiem, jo tad var vairāk redzēt, taču labāka attēla detalizācija un līdz ar to kvalitāte ir ar šaurāku skata leņķi. Tāpat izmanto zoom kameras ar varifokālu objektīvu. Zoom kameras ir dārgākas, taču tās ļoti noderīgas, ja nepieciešams, piemēram, noteikt automašīnas numura zīmi 20–50 metru attālumā,» dažādu kameru īpašības skaidro Edgars Ezeriņš.

    Labāku kvalitāti var iegūt, arī izvēloties kameras ar vairāk megapikseļiem, piemēram, 8 MP, tomēr pikseļu daudzums nenodrošinās tik lielu efektu kā optiskais palielinājums. Turklāt lielāks megapikseļu daudzums palielina datu apjomu – ātrāk piepilda atmiņu, un to ir grūtāk pārraidīt, pieslēdzoties attālināti caur internetu. Tāpat arī ir nepieciešams jaudīgāks dators.

    Nakts redzamība 

    Vairumam kameru ir iebūvēts infrasarkanais jeb IR LED apgaismojums. Tipiskais IR apgaismojuma attālums ir līdz 30 metriem, taču vajadzības gadījumā var izvēlēties modeļus ar līdz pat 80 metriem tālu apgaismojumu un vairāk. «Jāņem vērā, ka iebūvētajam apgaismojumam var būt negatīva ietekme uz attēla kvalitāti. Piemēram, ja objektīva tuvumā lidinās kukaiņi, ir lietus vai sniegs, tie pārgaismojas un traucē tālāku objektu redzamību. Tāpēc ieteicams izvēlēties atsevišķus prožektorus un izvietot tos tuvāk novērošanas zonai. Un pareizi būtu rēķināties, ka labs apgaismojums būs līdz 2/3 no specifikācijā norādītā maksimālā,» stāsta eksperts. 

    Videonovērošanas arhīvs jeb ieraksts

    NVR jeb Network video recorder ir specializēts dators videonovērošanas pārvaldībai.

    Šī ierīce ir apsvēršanas vērta, jo tā piedāvā jaudu un atmiņas apjomu par relatīvi zemu cenu. Tajā var ievietot HDD atmiņas disku, piemēram, 1 TB apjomā, kas nodrošinās arhīvu 4 kamerām 3–4 nedēļas atkarībā no iestatījumiem. Otrs variants ir izmantot MicroSD kartes.

    «Videonovērošanā MicroSD kartes vēsturiski ir bijušas kā rezerves datu nesējs gadījumā, ja ieraksta serveris iziet no ierindas. Mūsdienās pieaudzis gan šo karšu apjoms, gan izturība. Ļoti ekonomiskā ieraksta režīmā ar 265 GB karti var pietikt 5–15 dienām atkarībā no notikumu biežuma skata zonā,» skaidro Edgars Ezeriņš. 

    Tāpat nereti tiek izmantots variants – ieraksts mākonī. Tas ļauj ierakstīt videopakalpojuma sniedzēja serverī caur internetu. Speciālists skaidro – šī opcija ir ērta, taču jāņem vērā, ka var būt tādi trūkumi kā, piemēram, atkarība no interneta savienojuma kvalitātes, abonēšanas maksa un, iespējams, zemāka attēla kvalitāte nekā tradicionālajam lokālajam videonovērošanas arhīvam, kuram arī var piekļūt caur internetu. Lietošanā nebūs starpības, kur dati glabājas, jo abos gadījumos saimnieks tiem varēs piekļūt caur internetu no datora vai telefona.

    Attālināta piekļuve caur internetu

    Vairums ražotāju piedāvā bezmaksas lietotnes, ar kurām var pieslēgties videonovērošanai attālināti caur internetu. Galvenais, lai pašā objektā, kur uzstādīta videonovērošana, būtu interneta pieslēgums.

    Pastāv arī kameru modeļi ar iebūvētu mobilo sakaru modemu. Tad pašā kamerā ievieto SIM karti, un tā tiek nodrošināti sakari ar kameru. Tāds risinājums var būt ekonomiski pamatots, ja objektā uzstāda tikai vienu kameru, bet, ja ir kaut vai divas un vairāk, tad racionālāk pieslēgties caur rūteri. Kamerām ar SIM karti ir ļoti ierobežota sortimenta izvēle.

    Paziņojumi uz tālruni vai apsardzes centru

    Kameras daļēji var pildīt arī signalizācijas funkcijas, sūtot paziņojumus uz tālruni, ja īpašumā ieradies nevēlams viesis – cilvēks vai auto. Turklāt trauksmes gaismas un sirēna šādus ciemiņus var atbaidīt vai brīdināt par aizliegumu uzturēties privātajā teritorijā. Eksperts skaidro, ka mūsdienās vajadzētu dot priekšroku tiem kameru modeļiem, kas piedāvā cilvēku un auto fiksēšanu, balstoties uz mākslīgā intelekta analīzi. Tādā veidā būtu lielāka drošība, ka katrs paziņojums ir būtisks. Ja kamera reaģē uz jebkuru kustību – dzīvnieku, ēnām, lapām un koku zariem –, tad paziņojumu saņemšana ir bezjēdzīga, jo to ir pārāk daudz. 

    Vadošie zīmoli Latvijas tirgū 

    • Izplatītākie zīmoli ar labu reputāciju un cenas/kvalitātes samēru: Hikvision, Dahua, Uniview, Provision.
    • Ikdienas, neprofesionālai lietošanai: Ezviz, IMOU, Reolink.
    • Vairāk piemēroti profesionālu projektu realizācijai: Axis, Mobotix, Bosch, Ubiquiti.

    Jāņem vērā, ka tirgus segmenti ne vienmēr ir strikti nodalīti un populārākie zīmoli piedāvā risinājumus dažādās kategorijās. Tāpat minētie zīmoli ir kā reprezentatīvi piemēri, bez kuriem pieejami vēl citi kvalitatīvi produkti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē