• Vai vērts iegādāties istabas siltumnīcu?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    5. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: dennispentek / Shutterstock
    «Tuvojoties pavasarim, veikalos šur tur redzamas tā sauktās istabas siltumnīcas ar vākiem un lampām. Vai tādās stādiņi izaugs ātrāk un labāk?» jautā lasītāja Lolita. Atbild Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības speciāliste.

    Es pati lieki naudu neizdodu. Dēstus audzēju saglabātajās plastmasas kūku kastēs ar caurspīdīgiem vākiem. Gan ietaupās nauda, gan mazinās vides piesārņojums ar plastmasu. 

    Jā, diedzēšanas periodā var izmantot speciālās kastes ar vāku. Februārī un martā, kad iesējam sēkliņas, gaiss istabā parasti ir sauss – sausāks, nekā augiem gribētos. Ja sējums ir kastītē, tur gaisa mitrums ir augstāks un dīgšana uzlabojas, taču jārēķinās, ka tomēr tā nav pietiekami caurspīdīga un augiem trūkst gaismas. Tiesa, martā un aprīlī reizēm gaismas ir par daudz, un tad nav slikti, ka kaste rada noēnojumu. Ja nav vietas uz palodzes, kasti var novietot lodžijā, kur būs siltāks. Tā tiešām ir kā maza siltumnīca, kas ļoti ātri uzkarst un tikpat ātri atdziest, tāpēc būtu labi tajā ielikt termometru un sekot līdzi, kas kastē notiek. Augi jutīsies labi, ja temperatūra nepārsniegs 25 grādus, bet, ja tā paceļas virs 27 grādiem, kaste jāatver. 

    Istabas siltumnīcas ar lampiņām vērtēju ļoti skeptiski. No malas izskatās, ka it kā viss būtu labi, taču augiem trūkst gaismas. Pēdējie pētījumi šajā jautājumā lielajās siltumnīcās liecina, ka augiem nepietiek tikai ar sarkano un zilo gaismu, ko izmanto visbiežāk. Ir vajadzīga tā sauktā baltā jeb pilna spektra gaisma. Manuprāt, labāk vienkārši uzlikt augu kasti uz palodzes, kur ir maksimāli daudz dabīgās gaismas, un virs tās novietot kaut vai pašu lētāko LED lampu, un tad augam gaismas pietiks.  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē