• Uztaisīju pats! Šūpuļkrēsls, kurā var sasēsties četras dāmas

    Dari pats
    Liene Millere
    4. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Kā saka projekta autors – lai uztaisītu šādu dārza krēslu, nepieciešama tikai prasme zāģēt un skrūvēt! Turpinām rakstu sēriju, kurā apskatām žurnāla «Lauku Māja» lasītāju konkursam «Uztaisīju pats!» Iesūtītās idejas. Šī tapusi Cēsu pusē.

    Projekta dosjē

    • Idejas autors un izpildītājs – Dzintars Bujāns.
    • Dzintars ikdienā ir cilvēks orķestris, kurš dara visu, sākot no apzaļumošanas un beidzot ar meža darbiem, bet brīvajā laikā labprāt rosās ģimenes dārzā.
    • Ideja realizēta Cēsīs, mazdārziņa teritorijā.

    Šūpuļkrēslā, kas ir šī dārza centrālais objekts, var vienlaikus sasēdināt četras dāmas – tā mums smaidot saka Dzintars. Šūpuļkrēsla karkass veidots no mežā pāri palikušiem papīrkokiem – no koka brusām izveidoti trīs A formas balsti.

    Lai koks kalpotu ilgi, tam noņemta miza un veikta apstrāde jeb impregnēšana ar laku.

    Kad karkass saskrūvēts kopā, tas novietots uz betona flīzēm. Lai pasargātu koku no mitruma, kas tajā varētu sūkties no zemes, starp flīzēm un koka karkasa daļām novietoti ruberoīda gabaliņi, bet, lai veidotos brīvkustība, uz izveidotajiem balstiem to augšpusē novietota metāla caurule, kas balstu konstrukcijā iestiprināta starp nedaudz platākām caurulēm. Pie garās metāla caurules piemetināti divi pārlocīti plakandzelža gabali, kuros ar brusām iestiprināts šūpuļkrēsls. Te var izmantot arī āķus vai kādu citu vienkāršu risinājumu. Dzintars izlīdzējās ar saimniecībā jau esošām lietām, tāpēc šajā gadījumā brīvkustības konstrukcija ir no metāla, nevis koka.

    Fot: Matīss Markovskis

    Šūpuļkrēsla pamatam izmantots vecas atsperu gultas karkass. Uz tā piestiprinātas divas latas, pie tām ar nelielām atstarpēm pieskrūvēti dēlīši. Atzveltnei apzināti taisīts augstāks rāmis, lai var atbalstīt galvu. Nelielās atstarpes starp dēlīšiem domātas, lai lietus gadījumā ūdens ātrāk notecētu no krēsla. Lai laikapstākļu ietekmē dēļi neplaisātu, starp tiem jābūt vismaz nelielām spraugām.

    Īpašas noskaņas radīšanai šūpuļkrēsla projektā tika iekļautas arī blakus esošās kāpnītes – dēļi, kas pieskrūvēti pie A formas balstiem. Romantisku vieglumu piedod pievienotās puķu kastes, bet viens no pakāpieniem pārveidots par galdiņu, uz kura ērti novietot atspirdzinošus dzērienus.

    Nobeigumā virs gatavā šūpuļkrēsla pieskrūvēti divi dēļi, kuru pārsedzei izmantota pārlocīta metāla plāksne. Metāla plāksne koku sargā no laikapstākļu iedarbības, un nelielais jumtiņš sniedz pabeigtības iespaidu.

    Izmantotie instrumenti: urbjmašīna, rokas zāģis.

    Tā kā visa konstrukcija kopumā nav diez ko viegla, drošības apsvērumu dēļ Dzintars to nostiprināja pie zemes ar ķēdēm.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē