• Pelnus labāk ne! Ko likt un ko nelikt kompostā?

    Dārzs
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    6. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay.com
    Lai dārza un virtuves atlieku kaudze pēc iespējas ātrāk pārvērstos vērtīgā kompostā un varētu atgriezties dobēs, jāņem vērā dažādi priekšnosacījumi. Viens no tiem – jāzina, ko kompostā var un ko nevar likt. Konsultē Zane Gailīte, kompostēšanas eksperte, vides pārvaldības inženiere, @kompostslv vadītāja un satura autore.

    Ko likt un ko nelikt kompostā?

    • Liec sausos, ar celulozi bagātos jeb brūnos atkritumus: sausus koku zarus, sausas lapas, čiekurus, salmus, sienu, neapstrādātas zāģskaidas, nelaminētu papīru, papīra olu kastītes, matus, dzīvnieku apspalvojumu.
    • Liec mitros, ar slāpekli bagātos jeb zaļos atkritumus: pļauto zāli, nezāļu lakstus bez sēklām un saknēm, dārza un istabas augu lakstus, arī virtuves atkritumus.
    • Liec maz olu čaumalas, eksotiskos augļus, citrusus, maizi, pagatavotu ēdienu, sīpolus, ķiplokus, kartupeļus, lielus augļu kauliņus, augļus ar sēklām, tūju zarus, skujeņus, slimus augus.
    • Neliec vispār piena, gaļas, zivju, jūras produktu pārpalikumus un eļļainus produktus, tējas maisiņus, autiņbiksītes, kosmētikas vati, mitrās salvetes, biomaisiņus, laminētu papīru, vienreiz lietojamos traukus, mājdzīvnieku pakaišus un ekskrementus, putekļsūcēja maisiņa saturu, pelnus, nezāļu sēklas, saknes.

    Vairāk par kompostēšanu lasi šajā rakstā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē