• Ogu krūmu un augļu koku sakopšana rudenī. Ko griezt tagad?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    8. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ne visi ogulāji un augļu koki priecāsies par dārznieka šķērēm rudenī, taču ir arī tādi, pie kuru sakopšanas darbiem var ķerties ar lielu entuziasmu. Konsultē Ilze Grāvīte, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.
    • Jāņogas, upenes un ērkšķogas jau sen noražojušas, un ir piemērots laiks izgriezt neiederīgos, piemēram, ražas stipri izliektos zarus. Citādi nākamās sezonas ogas tos izlieks vēl vairāk, un, visticamāk, tie jau gulēs pie zemes. Izgriežot liekos zarus tagad, pārējiem dzinumiem būs vairāk spēka nobriest pirms ziemas. Noteikti jāizgriežami arī stiklspārņa bojātie dzinumi, kas izskatās novītuši un apkaltuši, ja vien tas nav izdarīts jau vasarā. Tāpat rudenī var izņemt arī krūma vecos zarus, ko var atpazīt pēc niecīgā šāgada pieauguma. 
    • Krūmmellenes gan labāk likt mierā līdz pat pavasarim. Tās ir sala jutīgākas, un, ja rudenī jau pasteigsies tās apgriezt, nevar zināt, kas ziemu izturēs. 
    • Ja ogukrūmu lapas veselas, tās nav par visām varītēm jācenšas savākt. Taču, ja uz tām manītas slimību pazīmes, tad gan tās vai nu sagrāb, vai arī paātrini to sadalīšanos, apsmidzinot ar karbamīdu. 
    • Avenes – līdz ar zemi! Griešanas entuziasmu var veltīt vasara aveņu noražojošo dzinumu izgriešanai. Tie jāgriež pēc iespējas tuvāk zemei, neatstājot nekādus celmiņus. Vienalga, vai dzinums jauns vai noražojis, ja tā apakšējā daļā mani paresninājumu, kas liecina par pangodiņa (Resseliella theobaldi) bojājumu, noteikti izgriezt arī to, turklāt zem bumbuļa. Dažkārt jaunie dzinumi tiek pasaudzēti, taču ražas laiku tie tāpat nesagaidīs. Šos dzinumus nenomet turpat lauka malā – tie ir jāsadedzina. Ja jaunie dzinumi izdomā rudenī ražot, tad izbaudi vēlās ogas, bet pēc tam šo galotni nogriez. Dzinumu gan atstāj, jo tas ražos nākamajā sezonā. Savukārt, ja prāto, vai jau rudenī apgriezt jauno dzinumu galotnes, tad ņem vērā, ka vēlā griešana vājina, agrā – stiprina auga atjaunošanos. Viss atkarīgs no tava aveņu dārza – vai tas savaldāms vai, gluži pretēji, gribas, lai tas spēcīgi pieaug.
    • Līdzīgi kā avenēm, arī kazenēm rudenī jāizgriež noražojušie dzinumi. Un arī tām uzmani, vai dzinumos nav iemitinājies pangodiņš. 
    • Augļu kokiem – tikai bojātos zarus. Septembris nav laiks, kad būtu jāveido augļu koki. Kādā sausā un saulainā dienā var izņemt vienīgi ražas aizlauztos un noskrambātos zarus vai tādus, kuros bijis daudz puvušu augļu. Puve ir zarā, un, to laikus izgriežot, nākamajā sezonā var cerēt uz mazākiem bojājumiem. Par vēlu ķerties klāt arī vasarā garām palaistajiem ūdenszariem, jo septembrī tie jau ir pārkoksnējušies. Izlaušana vairs nebūs viegla, turklāt var atstāt pārāk dziļas rētas. 
    • Tik vēlu nevajadzētu veidot arī ķiršu vainagu. Tas bija jādara uzreiz pēc ražas novākšanas. Koks jau ir strādājis, barības vielas ir patērētas nākamā gada ziedpumpuriem.
    • Šogad pavasarī daudziem kauleņkokiem, piemēram, aprikozēm, tika radīti spēcīgi un neatgriezeniski bojājumi. Pērn rudenī siltuma iespaidā tie vēlu nobrieda, atnāca ziema ar visai nepastāvīgiem laika apstākļiem un iztraucēja miera periodu, taču tad februāra beigās kļuva ievērojami aukstāks, un liela daļa zaru aizgāja bojā. Šādā gadījumā atliek vien pārbaudīt, vai pie zaru pamatnēm ir jauni, dzīvotspējīgi zari, līdz kuriem tad visu lieko nogriež. Ja dzīvības pazīmju nav, tad kociņam būs jāmeklē aizstājējs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē