• Novāc pēdējo ražu un sēj burkānus pavasarim. Novembra darbi sakņu dārzā

    Dārzs
    Māris Narvils
    4. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: JurateBuiviene / Shutterstock
    Novembrī sakņu dārzs pamazām gatavojas ziemas miegam, taču nav tā, ka vairs nebūtu neviena darāmā darbiņa. Joprojām var darboties pie komposta veidošanas, uzrakt zemi nākamajam gadam, iesēt burkānus un sakņu pētersīļus, pierakt dārzeņus un pārskatīt pagrabā esošos ziemas krājumus. Un nedrīkst piemirst par rudens zeltu – lapām! Tās noder gan kompostam, gan siltumnīcas mēslojumam, gan vēl uz lauka palikušo dārzeņu piesegšanai.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Māris Narvils, agronoms, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā.

    • Dārzeņu vākšana uz lauka ir tikpat kā beigusies, novembra sākumā uz lauka vēl spēj izdzīvot sakņu un lapu pētersīļi, tādi austrumu lapu dārzeņi kā rukola, mizuna, pakčojs, tatsojs, arī lapu sinepes, ziemas puravi, lapu kāposti.
    • Piesegšanai uz lauka atstāj tikai pilnīgi veselus dārzeņus, kas ir pilnībā izauguši, paspējuši nobriest un nav slimību vai kaitēkļu bojāti. 
    • Labvēlīgās, no valdošajiem vējiem pasargātās vietās, kur nekrāsies lietus un sniega kušanas ūdeņi, aukstumizturīgos dārzeņus var piesegt ar agrotīklu. Piesegšanai var izmantot arī tādus organiskos materiālus kā sausas lapas, sienu vai salmus. Ideāli, ja šos materiālus izmanto kopā ar sintētiskajiem segmateriāliem. Tā attiecīgos dārzeņus varēs saglabāt ne tikai līdz jaunajam gadam, bet vēl ilgāk. 
    • Siltumnīcā var pierakt kāpostus, Ķīnas kāpostus, lapu kāpostus, puravus. Izrok 15–20 cm dziļu tranšeju, dārzeņus liek cieši citu pie cita. Tie nedrīkst būt slapji, un augsnei jābūt mitrai. Sākoties lielākiem aukstumiem (zem mīnus 5 grādiem), piesedz, kombinējot iepriekšminētos materiālus.
    • Pierakšanu pagrabā var veikt, izmantojot mitras smiltis vai neitralizētu kūdru. Var bērt uzreiz uz betona vai kastēs, ieklājot kartonu. Kastes var iepriekš izkaļķot vai izkrītot, tā dārzeņus varēs labāk pasargāt no uzglabāšanas slimībām. 
    • Dārzeņi, kas nolikti uzglabāšanai, regulāri jāpārbauda. Visās riska vietās jānovēro grauzēju darbība un, ja nepieciešams, jāierobežo.
    • Mēneša sākumā vēl var sakņu dārzā uzrakt augsni, iestrādājot kompostu, sadalījušos kūtsmēslus. To pašu var darīt arī siltumnīcā. 
    • Vēl ir laiks komposta kaudžu veidošanai. Vāc brūnās un zaļās sastāvdaļas un liek kārtās attiecībā 3:1. Var veidot trapecveida stirpu, var ierobežot ar sietu. Pie sakaršanas virs plus 65 grādiem, kaudzi pārjauc. Ja tāda iespēja nepastāv, sabaksta ar metāla cauruli, lai siltums izplūst gaisā.
    • Var dobes sagatavot vietējai kompostēšanai. Tur, kur plānosies augu rindas, izrok tranšejas lāpstas platumā un dziļumā. Tur rudenī un ziemā varēs izbērt spainīšus ar virtuves dārzeņu un augļu atliekām. Nosedz ar daļu no izraktās augsnes, pāri pārber savāktās koku lapas.
    • Kamēr vēl augsne nesasalst, var izsēt burkānus, sakņu pētersīļus. Siltumnīcās arī redīsus, salātus. Līdzko pavasarī būs piemērota temperatūra, tā sēklas sadīgs.
    • Siltumnīcās mēslojumam iekšā var vest koku lapas.
    • Krāj pelnus pavasara mēslošanai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē