• Ļaunais dabas joks — viltus grūsnība

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    5. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jack rabbit starring as the bitch ;-)
    Foto: Jan-Willem Reusink, flickr.com/jimmybenson
    Jack rabbit starring as the bitch ;-)
    Viltus grūsniba ir kuces galvā hormonu izraisīta ilūzija – viņa sāk gatavoties kļūt par mammu. Pusmūža kucei hroniskas viltus grūsnības var sekmēt audzēju attīstīšanos, skaidro veterinārārste DAIGA BOKVALDE.

    Tas sākās Loras trešajā dzimšanas dienā – viņai tika uzdāvināts gards kauliņš un pīkstoša suņu rotaļlieta. Kad kauliņš bija notiesāts, Lora satvēra zobos mantiņu, iekodās tajā ciešāk un… pēkšņi no rotaļlietas atskanēja maigs pīkstiens. Lora sastinga. Viņa saudzīgi nolika mantiņu zemē, iebakstīja tai ar purniņu un uzmanīgi vēlreiz paņēma zobos. Mantiņa atkal iepīkstējās. Nākamajā mirklī, smilkstot satvērusi rotaļlietu zobos, Lora to aiznesa savā vietā, kur pati nogūlās uz paklājiņa, bet mantiņu maigi, it kā saudzējot un lolojot, paripināja zem sevis. Turpmākās dienas Lora gandrīz ne mirkli nešķīrās no savas pīkstošās bumbiņas, uzmanīja un auklēja to. Viņas uzvedība bija kļuvusi dīvaina…

    Šis ir tipisks stāsts par viltus grūsnības izpausmēm – Lora auklējās ar iedomātajiem kucēniem, kas viņai ap šo laiku būtu piedzimuši, ja meklēšanās laikā kuce tiktu sapārota.

    Neļauj dabai ņirgāties!

    Māņu grūsnība kucei var sākt izpausties pēc pirmās meklēšanās, bet tikpat labi arī pusmūžā. Parasti iedomātās grūsnības dīvainības kļūst pamanāmas mēnesi pēc meklēšanās. Vienai kucei šīs pazīmes var būt izteiktākas, citai hormonu izraisītais sajukums nav tik vētrains. Taču nav īsta skaidrojuma tam, kāpēc vienai kucei ir šāda problēma, bet citai nav. Arī tam, vai kuce kādreiz ir dzemdējusi, nav nozīmes. «Es parasti saku, ka šādi daba paņirgājas par vienu vai otru nabaga dzīvnieciņu. Ir pat kuces, kurām tesmenīši piebriest tik ļoti, sariešas tik daudz piena, ka var sākties tūska piena dziedzeros. Lai novērstu mastītu, dažkārt pat nepieciešams injicēt hormonu preparātus,» norāda Daiga Bokvalde.

    Lai arī māņu grūsnību var medikamentozi apturēt ar hormonālajiem līdzekļiem, veterinārārste atzīst, ka tas nav labākais risinājums, jo šo preparātu lietošana var provocēt dzemdes gļotādas iekaisumu. Vienīgais efektīvais līdzeklis māņu grūsnības novēršanai ir kuces sterilizācija. «Viltus grūsnība nav dabisks process, ar suni tam nebūtu jānotiek. Tāpēc parasti saimniekiem iesaku – ja vēlaties kuci pārot, tad pārojiet. Ja nevēlaties – sterilizējiet, bet neļaujiet dabai ņirgāties par suni!» iesaka ārste.

    Sterilizāciju labāk veikt nevis tūliņ pēc meklēšanās, bet nogaidot, kad pāriet kārtējās viltus grūsnības izpausmes. Kuces galvā kā ar kompjūteru mēdz būt ieprogrammēts viens solis uz priekšu: pēc meklēšanās jāseko māņus grūsnībai. Pat, ja kuce īsu mirkli pirms tās sākšanās tikusi sterilizēta, nav izslēgts, ka arī pēc operācijas vēl viena – pēdējā – viltus grūsnība tomēr tiks izspēlēta.

    Māņu grūsnības izpausmes:

    • kuce sāk vairāk ēst;
    • kļūst apaļīgāka un sāk sevi vairāk saudzēt – nevēlas rotaļāties, pastaigāties un iziet sabiedrībā;
    • sāk taisīt migu – saimnieka gultā, skapī vai klusākā stūrī dārzā (visneiedomājamākās vietās);
    • apmēram divus, divarpus mēnešus pēc meklēšanās sākuma (šis ir laiks, kad, būdama apaugļota, kuce jau būtu iznēsājusi kucēnus un tuvotos dzemdību brīdis) kuce sāk elst, brīžiem trīcēt, atsakās no ēdiena, rauš migu;
    • kad savās hormonu fantāzijās kucei dzemdības jau notikušas, migā tiek sanestas pīkstošas rotaļlietas vai saimnieka čības – viss, kas var atgādināt kucēntiņus (ja mājās ir mazs kaķēns, kuce var sākt auklēt arī to);
    • ja hormonu vētras ir ļoti intensīvas, kucei var pat parādīties piens (teorētiski tad viņa ir spējīga pat izbarot svešus mazuļus).

    Līdz kuces pusmūžam viltus grūsnība smagas veselības problēmas parasti neizraisa. Taču pēc sešu septiņu gadu vecuma šīm kucēm piena dziedzeros var rasties jaunveidojumi, kas ar laiku attīstās par ļaundabīgiem audzējiem, turklāt ar māņu grūsnību sirgstošās kuces daudz biežāk slimo ar dzemdes iekaisumu.

    Ja kuce meklēšanās laikā ir pilnvērtīgi fiziski nodarbināta, viltus grūsnība piemeklē daudz retāk vai arī neizpaužas tik intensīvi. Tāpēc – ja vien apstākļi to ļauj – meklēšanās laikā labāk nemainīt fiziskās slodzes un pastaigu režīmu (kā tas visbiežāk notiek, lai pasargātu kuci no nevēlamiem kavalieriem).

    Šķirnes, kurām novērota nosliece uz māņu grūsnību:

    • Stafordšīras terjeri
    • takši
    • bokseri
    • rīzenšnauceri
    • dobermaņi

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē