• Kad, kā un ar ko balsināt augļu kokus

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    4. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Augļu koku balsināšana pasargās stumbrus no plaisāšanas un atvairīs kaitēkļus, kas mizā iekārtojušies uz pārziemošanu. Iesaka Jānis Zilvers, augļkopis, zemnieku saimniecības Pīlādži saimnieks.

    Kāpēc balsināt?

    Īsā versija – lai pasargātu koku stumbrus no saules apdegumiem. Vislielākais saules apdegumu risks augļu kociņiem ir februārī un martā, kad sāk spīdēt saule, bet vēl ir sniegs, kas atstaro saules starus, tāpēc augi tos saņem dubultā. Stumbrs saulainā bezvēja dienā var uzsilt līdz pat plus 15 grādiem, bet naktī, strauji krītoties temperatūrai, atdzist līdz mīnus 15 grādiem, tāpēc var saplaisāt miza. Uzreiz temperatūras svārstību radītās plaisiņas mizā redzēt nevar, un cilvēkiem liekas, ka nekas slikts nav noticis, bet pavasarī, kad koks mostas, sāk augt un tajā cirkulē sula, miza pārplīst. Visizteiktāk tas vērojams saldajiem ķiršiem, bet straujās temperatūras svārstībās tas notiek gandrīz visiem augļu kokiem. Pieaugušu koku miza pati sev veido aizsargkārtiņu, bet īpaši svarīgi ir pasargāt jaunus kociņus. Tāpat nekaļķoti kociņi var vairāk ciest no slimībām, īpaši lapu koku vēža un dažādām iedegām, savukārt kaļķojamais materiāls iznīcinās slimību ierosinātājus un daļu ziemojošo kaitēkļu.

    Kad balsināt?

    Lai sasniegtu vēlamo efektu un no balsināšanas būtu jēga, tas jādara jau pirms jaunā gada, nevis pavasarī. Bet nedrīkst arī pārsteigties – jārīkojas atbilstoši laika prognozei… Mūsu garie lietainie rudeņi parasti kaļķojumu vairāk vai mazāk nomazgā, tāpēc labāk kokus balsināt īsi pirms sala vai dienā, kad pa nakti ir neliels saliņš, bet pa dienu spīd saule un temperatūra ir plusos, lai kaļķojamais materiāls nesasaltu. Dienai jābūt sausai, un kaļķojumam pirms lietus jāpaspēj nožūt. Mitrā laikā kaļķojamais materiāls nepielips pie koka, bet notecēs. 

    Kas vajadzīgs?

    • Esmu izmantojis un iesaku arī citiem senu un dabisku kaļķojamā materiāla recepti: sajauc 1 daļu kaļķa, 1 daļu māla pulvera, ko var nopirkt būvmateriālu veikalos, un 1 daļu svaigu govs mēslu. Sastāvdaļām pielej ūdeni un sajauc viendabīgu masu, līdz tā atgādina biezu krējumu. Tas ir ļoti efektīvs un dziedinošs bioloģiski aktīvs līdzeklis, tikai – ar ne visai patīkamu aromātu. Jārēķinās arī, ka pēc šīs receptes kaļķotie koki neizskatīsies tik skaisti balti kā bildēs, toties tas nāks par labu koku veselībai.   
    • Ja nav pieejami kūtsmēsli, tad vislabāk izmantot dārzkopības preču veikalos nopērkamos sausos balsināšanas maisījumus. Tie parasti sastāv no krīta un nedzēsta kaļķa, kam pievienotas līmvielas, kas to piesaista stumbram, lai tik ātri nenomazgājas nost, un kāds vara preparāts, parasti vara vitriols pret sēnīšu slimībām. Tad nekas vairāk nav jādara, tikai maisījums pēc instrukcijas jāatšķaida ar ūdeni. 
    • Vēl kaļķošanai nepieciešama ota. Smidzinātājs šim nolūkam nederēs, jo tad lielākā daļa kaļķojamā materiāla nokļūs zemē, kā arī tiks aizķepinātas smidzinātāja sprauslas.

    Kā balsināt?

    • Veciem kokiem pirms kaļķošanas pakasi nost sūnu, taču nevajag arī pārspīlēt un noberzēt stumbru pliku, jo miza kokam vajadzīga tāpat kā cilvēkam āda.
    • Uzklāj tik biezu balsināmā materiāla kārtu, lai stumbrs nespīd cauri, bet nepārspīlē, citādi kaļķojamais materiāls neturēsies un lups nost. Ja maisījums nav pārāk šķidrs, pietiks ar vienu uzklāšanas reizi. 
    • Svarīgi apstrādāt pēc iespējas augstāk gan pašu stumbru, gan skeletzaru sākumu, gan žākļu vietas, kur dažādām infekcijām iekļūt visvieglāk. 
    Zini!
    Ja ir daudz atkušņu un ap Ziemassvētkiem un Jaungadu līst lietus, kas Latvijā nav nekāds retums, pavēro, vai kaļķojums nav nomazgājies un to nevajag atjaunot.

    Citi varianti

    • Pēdējā laikā mēs savā saimniecībā augļu kociņus nekaļķojam, bet stādu balstīšanai dienvidrietumu pusē iedzenam sešus septiņus centimetrus resnus mietus, lai tie tos pēcpusdienas saulē noēnotu un pasargātu no valdošajiem vējiem. 
    • Vēl jaunajiem kociņiem apkārt liekam stiklšķiedras zemapmetuma sietu, kas pasargā tos gan pret sauli, gan zaķiem, gan pelēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē