• Kā pareizi siltināt logus ar blīvgumijām

    Māja
    Egita Galiņa
    23. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: JpegPhotographer / Shutterstock
    Ko darīt, ja logos svilpo vējš? Šoreiz par to, kā aizdarīt spraugas dubultajos koka logos, nevis pakešniekos, ja līdz šim tam vēl nav sanācis pieķerties. Konsultē Jānis Tolpežņikovs, būvgaldniecības un mēbeļu restaurators.
    1. Kad līmēt? Ja spraugas, kurās svilpo vējš, nav acīm saredzamas, lai saprastu, kuriem logiem nepieciešama blīvēšana, var sagaidīt kādu vējaināku dienu un tad lūkot – kur un cik stipri velk. Taču, ja blīvēšanu uztver profesionāli, tad skatās un virina katru logu atsevišķi, cītīgi izpētot un novērtējot katru spraugu.
    2. Kādas blīvgumijas izvēlēties? Ir pieejamas dažādu krāsu un izmēru blīvgumijas. Krāsa ir gaumes jautājums, taču izmēru svarīgi atrast īsto. Ja gumija būs, piemēram, pārāk liela, logu vairs nevarēs aizvērt. Nereti uz ruļļiem, kuros tirgo blīvgumijas, norādīts arī izmērs, kāda tā kļūst pēc saspiešanas. Piemēram, ja sākumā blīvēšanai paredzētā gumija ir 8 milimetrus bieza, tad saspiestā veidā tie var būt 1 vai 2 milimetri. 
      Jāņem vērā, ka vēsturiskos logos var būt ģeometriskas neprecizitātes, tāpat mājas mēdz nostaigāt, un logi laika gaitā var sašķiebties. Tā rezultātā vienā vietā sprauga var veidoties lielāka, citā mazāka. Visvienkāršākais veids, kā nekļūdīties izvēlē, – vispirms dabā novērtēt aptuvenos spraugu izmērus un tad blīvēšanai paredzētās gumijas nopirkt vairumā un dažādos izmēros. Pēc tam katrā loga daļā līmē atbilstoša biezuma blīvgumiju.
    3. Kur un kā stiprināt? Parasti blīvgumijas izmanto tikai iekšējiem logiem. Tās līmē loga kārbas daļā (nevis uz vērtnēm) un arī salaiduma vietā starp vērtnēm. Piemēram, ja logam ir divas veramas daļas, tajā sadures vietā, kur satiekas abas vērtnes, arī nepieciešama blīvgumija.
    4. Cik ilgi kalpo? Blīvgumijas ir salīdzinoši ilgstošs risinājums. Vidēji ielīmējamās blīvgumijas kalpo līdz pat pieciem gadiem (silikona iefrēzējamās – desmit un vairāk gadu), taču tas var mainīties atkarībā no dažādiem faktoriem, tostarp saules gaismas intensitātes. Proti, logos, kuros ikdienā iespīd visvairāk saules, blīvgumijas var sākt ātrāk lupt nost. Šādos gadījumos atsevišķās vietās blīvgumiju var arī pieskavot.

    Ņem vērā: Lai būtu jēga, vispirms vajadzētu noregulēt logus – lai tos var viegli atvērt un aizvērt. Nav nozīmes likt blīvgumijas, ja patiesā problēma ir cita un logs vienkārši slikti veras. Logi ir dažādi, tikpat atšķirīgi var būt to vēršanas mehānismi. Tas atkarīgs no logu tipa un laika perioda, kurā tie izgatavoti. Taču visus logus lielākā vai mazākā mērā iespējams pieregulēt. Piemēram, regulējot eņģes. Vai, ja logu krāsošanas rezultātā vēršanas mehānisma detaļa ir pietecējusi pilna ar krāsu, to izskrūvē ārā, notīra krāsu un ieskrūvē atpakaļ. Īsāk sakot, pirms logu blīvēšanas ir jānovērš logu fiksācijas problēmas.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē