• Kā kopt sniega rozes, lai tās skaisti ziedētu katru gadu?

    Dārzs
    Lote Auzāne
    Indra Ozoliņa
    19. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock
    Sniega rozes (Helleborus) jeb ziemziedes ir visagrāk ziedošās ziemcietes. Tiesa, ar rozēm gan tām ir maz kopīga, jo pieder pie gundegu (Ranunculaceae) dzimtas. Sniega rozes ir ļoti izturīgas un vienā vietā var ziedēt pat gadu desmitiem, taču, lai tās katru gadu bagātīgi ziedētu, jāzina, kā par tām parūpēties.

    Sniega rožu ziedēšanas laiks atkarīgs no klimata – kāds bijis iepriekšējais gads, cik barības vielu tās uzņēmušas, kā sagatavojušās nākamajai sezonai. Īpaši labos apstākļos sniega rozes var sākt ziedēt martā, un ziedēt līdz pat Jāņiem – veselus četrus mēnešus!

    Konsultē:

    • Raimonds Petrovskis, profesionāls puķkopis, jaunu šķirņu radītājs, dārzu centra Hedera vadītājs
    • Sanita Reinberga, profesionāla puķkope, stādaudzētavas Puķu lauki saimniece

    Padomi sniega rožu kopšanā

    • Sniega rozes ir ēnmīles – labi jutīsies pusēnā, ēnā, daļēji noēnotā vietā. Auga lapas ir mūžzaļas, tāpēc, atrodoties saulē, agri pavasarī var apdegt. Var stādīt zem kokiem un krūmiem, kur pa reizei iespīd saulīte. Taču ne zem lielām kļavām, kur pat zāle neaug!
    • Sniega rozes priecāsies par aizvēju, nevis augšanu klajā vietā, jo ziemas un agra pavasara aukstie vēji var traucēt pilnvērtīgai ziedēšanai.
    • Vajadzīgs mitrums, bet vienlaikus augsnei jābūt labi drenētai – stāvošā ūdenī ziemziede nejutīsies labi un iznīks.
    • Var panest pat ilgstoša sausuma periodus, bet labāk augs jutīsies un atalgos ar ziedēšanu, ja varēs labi padzerties.
    • Sniega rozēm patīk neitrāla vai viegli sārmaina, trūdvielām bagāta augsne. 
    • Var lietot pelnus, kas neitralizē augsni un rada sārmainību. Tie noder kā sava veida mēslojums un sargā augus no puves.
    • Lai sakņu sistēma elpotu un būtu laba drenāža, sniega rozes var stādīt substrātā, ko veido no 1/3 dārza komposta, 1/3 neitralizētas kūdras un 1/3 smilts vai rupjas grants. Tad tas ir viegls, irdens, pietiekami gaisa caurlaidīgs.
    • Var izmantot priežu mizas mulču. Kad tā pamazām satrūd, noder kā komposts. Tikai jāatceras, ka tāpēc jādod mazliet vairāk mēslojuma, jo mulčas trūdēšanas procesā iztērējas slāpeklis.
    • Sniega rozes var mēslot marta beigās vai aprīļa sākumā, kad zeme atkususi, – ar Flortis granulēto mēslojumu ziemcietēm, kas darbojas visu sezonu. Augs ar īpašu prieku uzņem ēdienu kopā ar kūstošo sniegu. Sākumā izšķīst slāpekļa savienojumi, kas veicina augšanu, bet vasaras otrajā pusē vairāk šķīst kalcija un fosfora savienojumi, kas palīdz nostiprināties nākamajai sezonai. Uz kvadrātmetru izberu pilnu ēdamkaroti vai sauju mēslojuma.
    • Sniega rozēm nebūs nekas pretī, ja tiks iestādītas podā, bet jāņem vērā, ka tam jābūt palielam, jo auga sakņu sistēma ir spēcīga, ātri augoša. Podā ziemziedes arī biežāk jāpamēslo, jo, augot traukā, augam nav, no kurienes paņemt barības vielas.
    • Sniega rozēm pārlieku nepatīk pārstādīšana, tāpēc vēlams tās uzreiz stādīt pastāvīgā vietā. 

    No žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē