• Kā izveidot digitālo dārzu

    Dārzs
    Lauma Lūse-Kreicberga
    24. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No uzņēmuma Vulpes arhīva
    Pārvietot augus virtuālā vidē, protams, ir daudz vieglāk nekā pārstādīt dārzā, ja, izvēloties tiem piemērotāko vietu, gadījies kļūdīties. Digitālais dārzs – tā ir iespēja paskriet laikam pa priekšu un vizualizēt, kā dārzs izskatīsies nākotnē. Konsultē Aleksandrs Beļikovs, uzņēmuma «Vulpes» vadītājs, ainavu arhitekts. 

    Paplašinoties digitālajām iespējām, patlaban ir pieejamas vairākas ainavu veidošanas programmas, kurās var uzmodelēt dārzu – izveidot grafisko plānu un vizualizāciju trijās dimensijās. Daudzas no tām izmanto profesionāļi, kas plāno ainavas un ierīko dārzus, taču uzmodelēt dārzu digitāli šodien var arī jebkurš, kas to vēlas. Katrai programmai ir savas stiprās un vājās puses, bet par visvairāk piemēroto iesācējiem uzskata SketchUp, ar kuru var radīt digitālu ārtelpu ap māju. Ainavu arhitekts Aleksandrs Beļikovs norāda, ka, precīzi saliekot virtuālas augu kompozīcijas, ilgtermiņā tiek ietaupīti līdzekļi, turklāt tas ir lielisks veids, kā ielūkoties nākotnes dārzā, pamainīt augus, paspēlēties ar to izvietojumu, paraudzīties, kā tā pati dobe izskatītos ar citiem augiem. «Digitālajai videi ir arī citas priekšrocības, piemēram, ieslēgt ēnas un aplūkot noēnojumu, ko rada augi, un varbūt kaut ko pamainīt kompozīcijā,» norāda ainavu arhitekts. 

    Populārākās programmas digitālā dārza izveidei 

    • AutoCAD un AutoCAD LT – absolūts veiksmes stāsts, šīs programmas ir izteikti tirgus līderi gan ģenerālplānu, gan plānu izstrādei. Īsumā – tā ir rasēšanas programma, balstīta uz koordinātu asu sistēmas. Programmas ir funkcionāli piesātinātas – jā, arī ar nevajadzīgām lietām, taču profesionālajai auditorijai nepieciešama šāda funkciju dažādība. Diemžēl AutoCad ir dārga un diezgan sarežģīta programmatūra, tāpēc bez kursiem to būs grūti saprast. Starp citu, tās apguve ir iekļauta augstākās izglītības programmās, un šo programmu savā darbā izmanto arhitekti, inženieri, ainavu arhitekti un citi speciālisti. AutoCAD iespējams izveidot arī 3D modeļus – laika patēriņš liels, taču rezultāts ir labs. 
    • SketchUp – vēl viens veiksmes stāsts. Divi draugi Amerikā 2004. gadā radīja vienkāršu modelēšanas rīku, kas strauji iemantoja popularitāti un šodien ir viens no vispopulārākajiem pasaulē. Nodrošina baudāmu 3D rezultātu, turklāt, izmantojot spraudni V-Ray, kas atbildīgs par pēcapstrādes procesu, modelim iespējams piešķirt vēl reālistiskāku izskatu. SketchUp izmanto ainavu arhitekti, arhitekti, interjera dizaineri, inženierkomunikāciju, ceļu būves speciālisti, taču tas ir viegli lietojams, tāpēc piemērots plašam cilvēku lokam, arī iesācējiem dārza dizaina pasaulē. 
    • Lumion – ļoti laba pro­grammatūra lielu urbānu telpu radīšanai, ērta animācijās, pārsteidz ar reālistiskumu, taču, izmantojot ainavu dizainā, pietrūkst detalizācijas un augu bibliotēkas. 
    • Revit ir ražotāja Autodesk produkts – ļoti noderīgs arhitektūrā, bieži tiek izmantots arī ārtelpas veidošanā. Ar to var radīt precīzus 3D modelēšanas, projektēšanas un dokumentācijas projektus. Galarezultāts ir iespaidīgs – attēlu būs grūti atšķirt no reālās bildes, taču programmatūra ir sarežģīta.
    • 3ds max un tā tiešais konkurents Blender. 3ds max ir dārga programmatūra, bet Blender – bezmaksas, taču bez priekšzināšanām ne vienā, ne otrā nav ko darīt. Programmatūras ir sarežģītas, pārbagātas ar dažādām funkcijām. No modelēšanas viedokļa ļoti labi rezultāti, animācijas. 
    • Spline programmatūra īpašu popularitāti ieguvusi pēdējā laikā. Vienkārša modelēšana, ļoti labs iznākums. Latvijas ainavu arhitekti un dārznieki gan to nav sevišķi iecienījuši, un speciālisti prognozē, ka Spline nav nākotnes ainavu dizainā. 
    • Figma – lietotne ar plašām funkcijām, ar to var veidot plānus un pārslēgt dārzu uz dažādiem gadalaikiem, aplūkojot, kā tas izskatīsies vasarā un kā – ziemā. Iespējama arī grafiskā detalizācija un noformēšana. Šī ir viena no ātrākajām programmām, taču kopumā tai vēl ir iespējas attīstīties.
    • Photoshop – daudziem pazīstama grafiskās rediģēšanas un attēlu apstrādes programma, kas ļoti labi izmantojama arī dārza dizaina noformēšanai.

    Latvijā ainavu veidošana digitālajā vidē pārsvarā balstās uz trijiem vaļiem: AutoCAD programmatūrā tiek izveidots rasējums, SketchUp – radīts 3D dārzs, savukārt Photoshop palīdz modeli papildināt ar specefektiem.  

    Citas programmas

    Ir pieejamas vēl daudzas citas ainavu plānošanas programmas – gan maksas, gan bezmaksas versijas, piemēram, GardenPlanner, 3Ddārznieks, Showoff Virtual Designer, MyGarden, Plan-a-garden un citas. Ainavu arhitekts Aleksandrs Beļikovs uzskata – ja ir vēlme, tās var izmēģināt, taču, viņaprāt, šīs programmas ir visai ierobežotas un daudzas lietas ar tām nevar izdarīt. «Šajās programmās, piemēram, var izveidot dārzu plakanā vidē, bet, ja nepieciešams reljefs un jāveido nogāzes, tas nebūs iespējams. Es iesācējiem iesaku izmantot SketchUp, kas no modelēšanas viedokļa vienkāršības ziņā ir nepārspējams, turklāt turpina attīstīties. Piemēram, ar SketchUp iespējams izveidot precīzu esošā dārza simulāciju – uzmodelēt dobi un uzreiz ievietot to dārzā, aktivizējot kameru.» 

    Kur var iegūt zināšanas? 

    Latvijā var apgūt gandrīz visas programmas, izņemot Spline, jo tā vēl ir pavisam jauna, taču drīzumā, visticamāk, kursi būs pieejami arī Spline. Zināšanas var apgūt, piemēram, udemy.com, vulpes.lv, startdesignecourse.com, kā arī citur. Var mācīties arī saviem spēkiem, izmantojot YouTube.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē