• Dārza darbi jūlijā: ko paspēt iesēt?

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    2. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Tas nekas, ka ir jau jūlijs, vēl arvien šogad var tikt pie pašaudzētiem zaļumiem un pat dārzeņiem – mazām, smukām bietītēm, zaļiem gurķiem un smaržīgām dillēm.

    Konsultē Līga Lepse, Dārzkopības institūta pētniece.

    Ko vēl vari paspēt iesēt?

    • Kāļi. Jūlija sākums ir īstais brīdis kāļu sējai – atlikušās vasaras dienas būs pietiekams laiks kvalitatīvu kāļu sakņu ievākšanai rudenī. Tikai uzmanies – ja iesēsi sausā augsnē, nekas nesanāks. Pēc kāļu sējas īpaši rūpējies par augsnes mitrumu.
    • Ziemas rutki. Arī te nu galīgi nekas nav nokavēts – labākais melno rutku sējas laiks ir tieši ap 10. jūliju, kad dienas kļūst īsākas, bet naktis par kripatu garākas. Ja rutkus iesēj tad, kad dienas ir garas, tie mēdz izziedēt.  Pietiekamā mitrumā rutki var sadīgt jau pēc trim četrām dienām, un saimniecei tas var ļoti patikt, bet… ja būs par karstu, rutki sāks ziedēt, pat lāgā nesākuši augt. Tāpēc – ja gribi rutkus sēt šodien, atliec uz rītdienu: labāk tos iesēt vēlāk nekā ātrāk.

    Rutkus un kāļus sēj 2,5–3,5 cm dziļumā, starp rindām atstājot apmēram 20 cm atstarpes.

    To, cik tālu jāliek sēkla no sēklas, var noteikt, iedomājoties, cik vietas vajadzēs kālim vai rutkam, lai tas spētu izaugt gana liels. Ja iesēts par biezu, dīgsti laikus jāizretina, citādi tie izstiepsies, izstīdzēs, mēģinās izgriezties uz sāniem, un kvalitatīvas ražas nebūs.

    • Redīsi. Redīsiem ir īss veģetācijas periods. Ja izvēlēsies agrīnās šķirnes, raža būs jau pēc 20–30 dienām, savukārt vēlīnās šķirnes būs ēdamas 40–45 dienas pēc sadīgšanas. Redīsi ir dīgšanas rekordisti – ja augsne būs mitra un gaisa temperatūra ap divdesmit grādiem, sadīgs ja ne rīt, tad parīt noteikti. Redīsu sēšanai jūlijs der tādēļ, ka arī tiem patīk īsas dienas un garas naktis. Jūnijā sētie redīsi no gaismas pārpilnības, visticamāk, izziedēs, bet jūlijā sētie jau augs labāk, taču vari iesēt arī augustā.

    Redīsiem vajag gana daudz mitruma un ne pārāk karstu laiku.

    Ja ir par karstu, tiem veidojas irdenas, mīkstas un sīvas saknes. No tā var izvairīties, laistāmajam ūdenim pievienojot kalcija mēslojumu.

    • Dilles. Ja ir iespēja izvēlēties sēklas, labāk pirkt krūmu dilles, jo tās tik ātri neveido ziednešus.  
    • Koriandrs jeb kinza. Izaug gana ātri – septembra sākumā būs šķinams.
    • Salāti.  Sēj droši, izaugt paspēs, tikai… ja būs pārlieku karsts laiks, salāti var nesadīgt, jo to sēklām patīk 15–18 grādu siltums.
    • Spināti. Ja nebūs pārāk karsts, tie tevi priecēs ar brangām, tumšzaļām lapām, bet lielā karstumā diemžēl ātri izziedēs.
    • Rukola. Ātraudzīga, līdz ražai jāpagaida tikai 30–40 dienas pēc iesēšanas. Augs griezdamās, bet var nākties vilties garšā – ja būs karsts laiks, rukola nebūs garšīga. Tādēļ vērts pagaidīt un rukolu dārzā sēt pat vēl vēlāk – kad būs vēsāks. Rukola daudz jālaista – tai patīk mitrums.
    • Lapu sinepes. Ēdējus iepriecinās ļoti ātri, jo sēklas sadīgst jau nedēļas laikā un strauji aug. Labāk sēt daļēji noēnotā vietā, augšanas laikā nodrošinot pietiekamu mitrumu. 
    • Zirņi. Jūlijā sēt zirņus ir vēl izdevīgāk nekā agrā pavasarī, jo to rudens ražu neapdraud tumšais zirņu tinējs.  Aprīlī un maijā sētajos zirņos tinējs parasti ziedēšanas laikā sadēj oliņas, no kurām izšķiļas tārpi un smiedamies rāda nesmukus žestus cilvēkam, kas cerīgi atver pāksti un grib mest zirņus mutē. Jūlijā sētajos zirņos tinējs oliņas sadēj daudz retāk.

    Pat tad, ja neko negrasies sēt šī gada ražai, neatstāj zemi tukšu!

    Iesēj zaļmēslojumu: auzas, griķus, baltās sinepes, eļļas rutkus. Šos sējumus varēs atstāt uz lauka līdz nākamajam pavasarim un tad iestrādāt zemē – augsne par to pateiks paldies un atdarīs ar labu veselību un bagātīgu ražu.

    Jebkas, kas tiek sēts jūlijā, ir jānodrošina ar mitrumu tāpat kā pavasarī sētie augi. Ja ir sausa vasara, īpaši piedomā, kā laistīsi savu sējumu! Sausā augsnē sēklas nedīgst!

    Trīs padomi sēklu izvēlei

    1. Sēj agrīnas šķirnes. Meklējot sēklas vasaras sējai, noteikti izvēlies agrīnas šķirnes. Parasti tas ir norādīts uz sēklu paciņas, pasakot, cik dienas paies no sēklu sadīgšanas līdz ražai. Jāizvēlas tādas šķirnes, kas ražu dos ne vēlāk kā 60 dienās, jo tad jau būs klāt septembris ar salnām un rudens elpu.
    2. Nemeklē īpašas šķirnes. Sējot dobi jūlijā, nebūs īstais laiks meklēt kādas īpašas šķirnes sēklas: būs vien jāpērk tas, kas pieejams veikalā.
    3. Izvēlies hibrīdus. Tās ir īpaši audzētas sēklas, par ko liecina norāde F1 uz paciņas. Šīs sēklas gan parasti ir mazliet dārgākas, bet kvalitatīvākas – labāk dīgst un dod dāsnāku ražu.

    Ko vēl vari iestādīt?

    • Sīpoli lociņiem. Ja kādā veikalā vai kaimiņienes krājumos vēl aizķērušies sīksīpoliņi – stādi droši. Derēs arī pērnās ražas sīpoli, bet lielveikalu piedāvātie mēdz pievilt – ja tie glabāti pārāk zemā temperatūrā vai īpaši apstrādāti, lociņi var nedīgt vai arī uzreiz izziedēt. Lai gan sīpolus var arī sēt, labāk neķēpājies: augšanas sākumā tie būs sīki kā diedziņi, dārzs vienalga izskatīsies tukšs, turklāt nezāles, visticamāk, tos pāraugs un līdz smukiem lokiem būs jāgaida divi mēneši.
    • Ziedkāposti. Lai tie augtu augumā, āra temperatūrai jābūt 20–25 grādiem, bet galviņu ieriešanās laikā ziedkāpostam patīk 12–14  grādi. Ja laiks ir par karstu, galviņas veidojas ļoti strauji un nepagūst izaugt. Tieši tāpēc jūlijs ir labs laiks ziedkāpostu stādīšanai – tagad lai aug augumā, bet uz rudens pusi lai rieš stingras un baltas galviņas. Visskaistākos ziedkāpostus izdodas ievākt septembra beigās, oktobrī un pat novembrī. Lai ziedkāpostus ievāktu oktobrī, dēsti jāstāda pat augusta sākumā, ja stādīsi jūlijā, raža būs septembrī – pašā laikā.

    Interesanti, ka ziedkāposti ir vieni no retajiem augiem, kam mazdārziņa priekam vajag izvēlēties nevis hibrīdus (par to liecina norāde F1), bet parastās šķirnes.

    Tas tādēļ, ka hibrīdi ir paredzēti intensīvai ražošanai: visas galviņas ienāksies vienlaikus kā pēc pulksteņa, bet privātā dobē, gluži pretēji, vajag, lai viens ziedkāposts ir vācams šodien, otrs pēc dažām dienām, bet trešais – pēc nedēļas.

    • Gurķi, ķirbji, kabači. Sēt ir par vēlu, bet, ja redzi tirgū dēstus, pērc droši un pēc pusotra mēneša sāc vākt ražu: būs tev svaigi gurķi mācību gada sākuma brokastīm.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē