• 3 lietas, kas jāņem vērā, izvēloties logus

    Māja
    Toms Timoško
    Toms Timoško
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    19. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Aptuveni 30% no mājas siltuma zudumiem rodas tieši no nepiemērotiem logiem un durvīm – zemas kvalitātes logi un nepareiza montāža ir ātrākais ceļš uz lieliem rēķiniem par apkuri. Konsultē Edijs Vegners, «Flora» direktors.

    3 padomi logu izvēlē

    1. Ņemot vērā to, kādu materiālu izvēlas logiem, lai tie neradītu siltuma zudumus, svarīgi faktori ir loga profila un stikla paketes biezums. Profilam vēlams būt 78–90 mm biezam, savukārt stiklojums būs energoefektīvāks, ja tiks izmantoti trīs stikli jeb divkameru paketes.
    2. Siltuma zudumus palīdz samazināt arī kvalitatīva furnitūra, piemēram, vācu Roto un Siegenia ražojumi. Furnitūra nosaka, cik labi vērtne pievelkas pie rāmja aizveroties un vai visā perimetrā noblīvējas pietiekami, neradot nevajadzīgas spraugas, pa kurām aizplūst siltumam. Tāpat logi, ko bieži paredzēts vērt vaļā un ciet, ar augstas kvalitātes furnitūru būs ilgmūžīgāki. Vienlaikus furnitūra kalpo arī kā drošības mehānisms, jo blīvi aizvērtus logus un durvis ir grūtāk uzlauzt.
    3. Jau ēkas plānošanas procesā vēlams izvērtēt, vai visus logus veidot atveramus, tā vietā izvēloties vitrīnas logus, kas nav atverami. Jebkurš atverams logs ir ar augstāku siltumcaurlaidību.

     

    Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācija (LLDRA) savā mājaslapā ir ievietojusi sarakstu gan ar sertificētiem logu ražotājiem, gan kvalificētām logu montāžas firmām.

    Katram logu pārdevējam vai piegādātājam ir obligāti jāuzrāda dokumentācija, kurā visi lielumi (siltumizolācija, gaisa caurlaidība utt.) ir minēti. Šajā vietnē ir arī saprotamā veidā paskaidroti visi ar logiem un ārdurvīm saistītie termini un prasības attiecībā uz to novietojumu un iebūves augstumu. 

    Vairāk par energoefektīvas ēkas būvniecību lasi šajā rakstā!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē