• 13 jautājumi un atbildes par kaķu dīvainākajām izdarībām

    Mājas mīluļi
    Santa Kraukle
    9. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Saimnieku prombūtnes laikā kaķi mēdz sastrādāt brīnumu lietas. Izkašāti puķu podi un nodriskāti dīvānu stūri ir ierastas lietas, ja neesi nopietni pievērsies mājas mīluļa audzināšanai. Konsultē eksperte Vija Klučniece.
    1. Kaķis atvests no laukiem un visu laiku prasās ārā. Ko darīt?
      Tā ir dabiska reakcija. Dzīvnieks ir pieradis pie brīvības un klaiņošanas apkārt, tāpēc ieteicams nelaist kaķi ārā arī vasarā, ja nav iespēju viņam šādu brīvību nodrošināt visu gadu. Ja gadījumā šis ieteikums nāk par vēlu, būs vien kādu laiciņu jāpacieš kaķa skrāpēšanās pie durvīm un ņaudēšana.
    2. Kāpēc dzīvnieks izņem ēdienu no bļodiņas un apēd citur?
      Kaķis ir dzīvnieks ar mazu kuņģi. Daudz ēdiena traukā viņam mēdz traucēt. Šā iemesla dēļ minka izvelk no trauka lielākos gabalus un apēd tos citur. Bieži nākas novērot, ka kaķis apgāž bļodiņu un izvēlas barību ēst no zemes. Iemesls šādai dzīvnieka uzvedībai ir tieši tāds pats – pārāk daudz ēdiena bļodā.
    3. Kāpēc kaķis guļ neparastās vietās, piemēram, drēbju skapī, uz plauktiem vai pat netīrās veļas kaudzē, nevis savā kastītē?
      Kaķis nav suns. Viņš pats izvēlas vietu, kur jūtas visērtāk. Kaķiem patīk gulēt tur, kur tie var ierušināties, piemēram, skapī, uz spilvena, uz segām un citur. Ir svarīgi, lai dzīvnieks tur justos droši un silti. Saimniekam ir jārespektē kaķa izvēle. Diemžēl reti izdodas dzīvnieku pieradināt gulēt kādā konkrētā, cilvēka izvēlētā vietā.
    4. Bieži vien kaķi izkašā puķu podus un pat ēd zemi. Kāpēc?
      Zemei ir sava specifiska smarža un garša, kas ļauj kaķim sajusties tuvāk dabai. Iespējams, dzīvniekam trūkst kādu minerālvielu, un viņš tās tādā veidā cenšas iegūt.
    5. Kāpēc kaķis reizēm uzvedas kā īsts vandalis, teiksim, nogrūž no galda vai plaukta dažādus priekšmetus?
      Kaķis pēc dabas ir ziņkārīgs dzīvnieks. Viņam patīk visu apskatīt un pārbaudīt. Tāpat kā cilvēkam, viņam ir vēlme ieviest savu kārtību. Sevišķi jauni un kustīgi kaķi bieži izrāda interesi par dažādiem priekšmetiem.
    6. Kā cīnīties ar ēdiena čiepšanu no galda, kaut gan bļodiņā ir barība?
      Ja kaķis tiek pieradināts pie ēdiena, kas domāts cilvēkam, tad viņš arī zog no galda. Minkam ir vēlme atkal pamieloties ar to gardumu, ko cilvēks reiz piedāvājis. Tāpēc labāk kaķim dot tikai tam speciāli paredzētu barību.
    7. Reizēm kaķis uzbrūk un kož. Kā iemācīt tā nedarīt? 
      Nevajadzētu ļaut kaķim kost kājās. Reiz sācis to darīt, minka turpinās tā uzvesties. Lai izvairītos no šāda paraduma veidošanās, nepieciešams novērst kaķa uzmanību. Ar viņu jāspēlējas, taču, ja ir sajūta, ka kaķis nejūt robežu, vajag maigi uzsist pa purniņu, tādā veidā norādot, ka kost nedrīkst.
    8. Kāpēc kaķis neiet uz savu kastīti, bet čurā uz grīdsegas? 
      Šādai uzvedībai var būt vairāki iemesli. Pirmkārt, iespējams, dzīvnieks slimo ar urīnceļu akmeņiem un viņam nokārtošanās kastītē sagādā sāpes. Šādos gadījumos dzīvnieks visbiežāk izrāda to, skaļi ņaudot.

      Otrkārt, daži paklāji pēc savas struktūras atgādina zāli, un kaķis nespēj pretoties vēlmei uz tā nokārtoties.

      Treškārt, varbūt paklājs ir piesūcies ar dažādām smakām, ko kaķis mēģina neitralizēt, jo viņš ir teritorijas dzīvniekam, kam svarīgi, lai mājās nebūtu svešu smaku.
    9. Kā atradināt kaķi no nagus asināšanas pret dīvāna stūriem?
      Lai nebūtu šādu problēmu, zooveikalos jānopērk speciāli nagu asināmie. Kaķim ir jāierāda vieta, kur viņš to var darīt. Ja dzīvnieks tik un tā turpina asināt nagus pret dīvāna malu, tad, maigi uzsitot pa purniņu vai veicot kādas citas kaķim nepatīkamas darbības, jāparāda, ka tā rīkoties nedrīkst.
    10. Kaķis pazūd uz vairākām dienām, tad atkal atgriežas. Kā ierobežot dzīvnieka klaiņošanu?
      Lai ierobežotu klaiņošanu, dzīvnieku var kastrēt vai sterilizēt. Tas ir efektīvākais veids, kā panākt kaķa uzturēšanos tuvāk mājām.
    11. Kaķim ļoti garšo tikko slaukts piens, bet tas neesot piemērots pieaugušam dzīvniekam. Vai tā ir?
      Piens kaķim var izraisīt caureju, jo pieauguši dzīvnieki nepārstrādā laktozi. Taču ir arī izņēmumi. Mēdz būt kaķi, īpaši lauku minkas, kam piens neizraisa nekādus traucējumus. Tā ka jāeksperimentē un jāskatās, kā konkrētā dzīvnieka organisms reaģē uz pienu.
    12. Kaķis labprātāk dzīvo kūtī. Vai tādam kaķim nepieciešama īpaša kopšana?
      Kūts ir kaķa paradīze. Tur var kāpelēt un ložņāt, kas dzīvniekam sagādā īpašu baudu. Arī kūtī mītošo peļu dzenāšana kaķim ir aizraujoša nodarbe. Jāatceras – kaķis ir teritorijas dzīvnieks, un šajā gadījumā kūts ir viņa īpašā vieta.
    13. Vai tiesa, ka sugas kaķus nedrīkst laist pagalmā un tie vispār nav piemēroti laukiem?
      Jebkurš kaķis var dzīvot paša izvēlētā vietā: kūtī, pažobelē vai jebkur citur. Vienīgais, par ko jāuztraucas garspalvaino kaķu saimniekiem, ir dzīvnieka kažoks. Pēc skraidīšanas pa lauku un kūti tas diez vai saglabāsies tik tīrs un skaists.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē