• Ar medu pret putekšņu alerģiju?!

    Gribu dzīvot zaļāk
    Indra Ozoliņa
    26. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ja gribi ēst medu, sargā bites!
    Foto: Pixabay
    Ja gribi ēst medu, sargā bites!
    Izklausās vilinoši, vai ne? Un nekādu puņķu, asaru un tablešu.

    Konsultē

    Dr. MARUTA SOLVITA NAUDIŅA

    *Neiroloģe Latvijas Jūras medicīnas centrā, apiterapeite un biteniece jau 28 gadus.

    *Pašreiz aprūpē 17 bišu saimes.

    Teikšu uzreiz, nebūs jau tik vienkārši – ēdīsi medu un viegli pārdzīvosi augu ziedēšanas laiku! Vispirms jāsaprot, ka alerģija nozīmē imūnsistēmas reakciju, kad organismā veidojas antivielas pret konkrētu alergēnu, pret svešo. Proti, imūnsistēma kļūdaini uzskata, ka putekšņi ir bīstami, un atbrīvo antivielas, kas uzbrūk alergēniem. Rezultātā organismā veidojas ķīmiska viela histamīns, kas savukārt rada alerģisku reakciju, piemēram, aizliktu degunu, šķaudīšanu un asarojošas acis, smagākos gadījumos parādās elpas trūkums, bronhiālās astmas lēkmes, nātrene jeb ādas izsitumi. Kāpēc alerģija pret putekšņiem kļūst tik populāra tieši mūsdienās? Te laikam vainojama apstākļu summa. Mūsu dzīvesveids tik tiešām ir citāds. Gaisa piesārņojums tomēr pieaug – izplūdes gāzu daļiņas piesaista putekšņu alergēnus, un šāda kombinācija jau izraisa tā dēvēto pastiprināto sensibilizāciju jeb, vienkārši sakot, organisms krietni jutīgāk reaģē uz alergēnu. Alerģija tagad mēdz rasties arī no pārāk sterilas vides. Tiem, kas dzīvo laukos, ņem rokā malkas pagales, dārzā norauj dilles, alerģija rodas daudz retāk nekā tiem, kas dzīvo pilsētā. Mūsu senči knupīša vietā deva bērniņiem rupjmaizi – samaisītu ar medu, lai mazie būtu mierīgi, un viņam alerģijas nebija.

    Dabas aizsargi satraucas par bišu straujo izmiršanu lauksaimniecībā lietoto pesticīdu dēļ! Ja gribi ēst medu, sargā bites!

    Pieradini ar medu

    Varbūt zini kādu gadījumu, kad cilvēkam, kuram ir alerģija pret kaķa spalvām, sākot dzīvnieku turēt mājās, slimība pamazām ir pārgājusi. Līdzīgi ir ar medu. Tas labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu, un, lietojot medu nelielās devās, daudzumu pamazām kāpinot, ar laiku šāda taktika var palīdzēt organismam atpazīt putekšņus un novērst alerģisku reakciju. Cits efektu jūt ātrāk, cits – vēlāk, taču vienmēr tas rodas ļoti, ļoti lēni un pakāpeniski. Šādu ārstēšanu varētu salīdzināt ar imūnterapiju, kad noteiktas alergēna devas ievada organismā, lai tas pie šī alergēna pamazām pierod un izveidojas panesība. Kā stāsta mani kolēģi alergologi, kursa ilgums parasti ilgst no trim līdz pieciem gadiem, efekts saglabājas 8–10 gadus. Ja tā ir putekšņu imūnterapija, pieejami dažādi varianti, bet ātrākais ir sešu injekciju kurss pirms putekšņu sezonas. Tātad sešas potes augšdelmā zemādā, sākumā starplaiki ir no vienas līdz divām nedēļām, kad ir devas kāpināšanas fāze, un pēc tam atlikušās trīs potes ievada ar divu vai četru nedēļu starplaiku… Alergēnu imūnterapija patiesībā ir tas, ar ko mums, ārstiem, būtu jānodarbojas – ar slimības cēloņa likvidēšanu, lai cilvēkam vairs nebūtu alerģijas simptomu.

    Līdzīgi var rīkoties ar dabisku, neapstrādātu medu, tas satur vietējo ziedputekšņu daļiņas, tāpēc ļauj ķermenim pakāpeniski pierast pie tām un vairs neuzskatīt par kaut ko svešu.

    Kādu medu un kā lietot?

    Alerģija mēdz būt pret dažādu augu putekšņiem, tāpēc, ja esi gatava mēģināt zaļi ārstēties no putekšņu alerģijas, šim nolūkam silti iesaku lietot Latvijas vietējo dažādu ziedu medu, kas satur to augu putekšņus, kuri mums ir visapkārt.

    Kā medu lietot?

    1. Sāc rītu ar medus ūdeni! Izšķīdini pusglāzē remdena ūdens nažagalu medus un izdzer tukšā dūšā. No tā radīsies arī enerģija. Šādi medu lieto CIK ILGI??????? Ja tev ir ļoti jutīgs un kairināts kuņģis, izmanto siltu ūdeni, lai to nomierinātu. Savukārt, ja ir kūtra kuņģa darbība un gremošanas problēmas, labāk medu šķīdini vēsā ūdenī, lai stimulētu kuņģa gļotādu.

    2. Pakāpeniski palielini medus daudzumu līdz 2–3 ēdamkarotēm dienas laikā. Vairāk ne! Lai gan medus pārsvarā satur fruktozi, ko organisms izmanto daudz ātrāk nekā saharozi (balto cukuru), ar saldumu pārāk nevajag aizrauties.

    3. Dienas medus devu vari arī sadalīt. Piemēram, pēcpusdienā uzsmērēt uz maizes.

    Ārstēšanās ar medu prasīs daudz vairāk laika nekā tabletes. Šādu sevis pieradināšanas kursu vajadzētu veikt vismaz gadu. Tikai jāuzmanās, lai alerģiska reakcija neparādās no paša medus, kurā ir kaitīgas vielas, ja bites nektāru vākušas laukā, kas apstrādāts ar ķimikālijām. Tajā var būt arī ķīmisko līdzekļu paliekas, ko lieto, lai iznīcinātu varras – ērcītes, kuras dzīvo uz bitēm. Tāpēc silti iesaku medu pirkt no biškopja, kuram uzticies, vai arī no pārdevēja, kam ir Pārtikas un veterinārā dienesta atļauja medus tirdzniecībai, kas nozīmē, ka tas ir pārbaudīts.

    Alerģija pret PUTEKŠŅIEM vai MEDU?

    Kā atšķirt? Lūk, ļoti vienkāršs veids!

    *Ja alerģija ir no medus, tad tā izpaudīsies jebkurā gadalaikā, – kad to ēdīsi, būs aizlikts deguns vai izsitumi.

    Ja alerģija ir no putekšņiem, tad šņaukāsies un šķaudīsi tieši ziedēšanas laikā.

    Kas VĒL palīdzēs?

    *Augļi un dārzeņi. Tajos ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas stimulē imūnsistēmu un liek organismam pareizi darboties.

    *Baltās panātres. Dabīgs antihistamīns. Baltajās panātrēs esošais kvercetīns spēcina imūnsistēmu, palīdz pret alerģijām un darbojas kā pretiekaisuma līdzeklis. Tēja ļoti labi samazina alerģiju simptomus arī bērniem: 1–2 ēdamkarotes svaigas vai žāvētas baltās nātres aplej ar verdošu ūdeni un ļauj ievilkties 5–10 minūtes, tad nokāš un dzer 1 krūzi tējas 3 reizes dienā. Kvercetīnu satur arī, piemēram, kāpostveidīgie dārzeņi, āboli, sarkanās vīnogas, ķirši, bet koncentrētā veidā to var iegādāties tabletēs.

    * Spirulīnu saturoši preparāti. Arī tiem ir ļoti bagātīgs sastāvs – olbaltumvielas, aminoskābes, mikroelementi, antioksidanti. Palieto kādus 3–4 mēnešus kursa veidā. Tiem, kas cieš no putekšņu alerģijas, spirulīna var palīdzēt dabiskā veidā tikt galā ar iekaisumu.

    Vēl viens veids, kā alerģiju ārstē bites

    Ieelpojot stropa gaisu, kas satur bišu indes, propolisa un medus izgarojumu kokteili. Arī bronhiālā astma ir alerģiska slimība, un tad koncentrēto stropa gaisu iesaka elpot 20 minūtes. Man arī pašai kādreiz bija astma, taču, vairākus gadus strādājot ar bitēm, tā ir gandrīz pārgājusi.

    Protams, ne katrs var tā vienkārši pieiet pie stropa un sākt elpot dziedējošo aromātu! To dara pēc speciālas metodikas. Lai bites nesadzeltu, uzvelk īpašu apģērbu un stropā ievieto caurulīti ar filtru. No tālienes izskatās, ka cilvēks ir uzvilcis gāzmasku. Reizēm pietiek vien ar desmit šādām procedūrām, lai slimība atkāptos, bet dažkārt nepieciešami atkārtoti kursi.

      SVARĪGI! Ar dzīvām bitēm un to produktiem drīkst ārstēt tikai ārsts apiterapeits, nevis bitenieks.

    Ko par to saka alergoloģe?

    Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe IEVA CĪRULE:

    – Jau kopš seniem laikiem novērots, ka organismu pie ziedputekšņiem ir iespējams pieradināt. Agrāk, kad vēl nebija putekšņu koncentrātu – injicējamu vai zem mēles pilināmu –, izmantoja vienkāršāku metodi: visu cauru gadu katru vakaru apēda pa 1 tējkarotei medus un uzdzēra glāzi auksta ūdens. Tas var palīdzēt arī mūsdienās. Tikai piebildīšu, ka termiski apstrādāts medus šim nolūkam nederēs. Efekts nekādā gadījumā nebūs ātrs, tāpēc jāapbruņojas ar pacietību. Turklāt iesaku rēķināties, ka alerģija nav mūžīga un ar laiku izzūd tāpat.

    Ikvienam, kuram ir alerģija, vispirms iesaku vērsties pie alergologa un pārbaudīt, kuri putekšņi izraisa alerģiju. Speciālists izvērtēs, vai pietiks ar dabīgo metodi kā vecos laikos, vai arī labāk izvēlēties modernāku un efektīvāku ārstēšanu. Tiesa, arī imūnterapija, izmantojot speciāli sagatavotus putekšņu koncentrātus, var ilgt 3–5 gadus. Ar saviem pacientiem esmu apspriedusi arī medus lietošanu. Tiesa, lielākā daļa baidās to darīt. Un daudziem arī medus izraisa alerģisku reakciju, piemēram, sliktu dūšu, mēles niezi, vēdera sāpes vai citus simptomus.

    Raksts sagatavots ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē