• VIDEO: Lidostā Rīga par 7 miljoniem atjaunots skrejceļš

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    11. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Lidostā Rīga nodots ekspluatācijā ar Kohēzijas fonda atbalstu izbūvētais otrais ātrās nobraukšanas manevrēšanas ceļš. Tāpat noslēgusies par lidostas pašas līdzekļiem īstenotā skrejceļa daļas atjaunošana.

    Vērienīgie būvdarbi tika uzsākti pagājušā gada vasarā. Kohēzijas fonda finansētā projekta “Drošas un videi draudzīgas infrastruktūras attīstība starptautiskajā lidostā Rīga” ietvaros lidlaukā tika izbūvēts otrais ātrās nobraukšanas manevrēšanas ceļš. Tādejādi tiks saīsināta gaisa kuģu pārvietošanās nobraukšanai no skrejceļa un manevrēšanas zonā, būtiski samazinot uz sauszemes veiktajos manevros patērētās degvielas daudzumu un laiku, kas savukārt mazinās CO2 emisiju apjomus lidostā Rīga. Kopējā būvdarbu summa ir 2,5 miljoni eiro.

    Savukārt lidlauka infrastruktūras asfalta seguma maiņa tika veikta 5,7 kilometru kopgarumā – 5 kilometri skrejceļa sānu drošības joslām vairāk nekā 7 metru platumā un atsevišķam 660 metru posmam visā skrejceļa platumā. Būvdarbu ietvaros ietilpa arī drenāžas sistēmas un lietus ūdens kanalizācijas izbūve, kā arī skrejceļa uguņu sistēmas atjaunošana, horizontālā marķējuma uzklāšana un teritorijas apzaļumošana. Kopējās projekta izmaksas ir 4,5 miljoni eiro.

    Lidostas Rīga valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa norāda: “Ar Kohēzijas fonda atbalstu īstenotie vērienīgie lidlauka infrastruktūras attīstības projekti ir nozīmīgs solis lidostas Rīga virzībā uz ilgtspējīgu un videi draudzīgu gaisa satiksmes centru. Tie ne tikai samazinās tiešo lidostas darbības ietekmi uz apkārtējo vidi, saīsinot manevrus uz zemes un līdz ar to mazinot CO2 izmešu apjomu, bet arī padarīs efektīvākus lidostas operacionālos procesus kopumā.”

    Darbus veica konkursa rezultātā izvēlētā ceļu būves firma SIA Binders.

    Darbi tika veikti specifiskā darbu organizācijas režīmā, jo plašo būvdarbu galvenais nosacījums bija neradīt pārtraukumus vai citus apgrūtinājumus lidlauka darbībai. Tāpēc visi būvdarbu tehnoloģiskie procesi lidlauka teritorijā notika naktīs, lidojumu starplaikā.

    SIA “Binders” valdes priekšsēdētājs Aigars Sēja norāda: “Būvniekiem projekta īstenošana bija sarežģīts, izaicinājumiem bagāts process. Būvdarbi notika naktīs lidlauka teritorijā, ko dienā reisu izpildei izmantoja lidmašīnas. Strādājām ar dzelžainu darbu izpildes grafiku, ievērojot noteikumu, ka teritorija, kur naktī veikti būvdarbi, no rīta jāatstāj lidaparātu lietošanas kārtībā. Bija jāīsteno cilvēkresursu, mehānismu un materiālu piegāžu ļoti precīza loģistika, un jāorganizē  atšķirīga tehnoloģisko procesu izpildes sistēma nekā ierasti ceļu būvdarbos.  Daudzi procesi, ko uz ceļiem īsteno ar starplaiku, lidostā nakts laikā tika paveikti vienā piegājienā, piemēram, skrejceļa vecā seguma frēzēšana un jaunā seguma ieklāšana. Pēc šāda principa tika īstenota ne vien esošās infrastruktūras rekonstrukcija, bet arī jaunā manevrēšanas ceļa būvniecība. “

    Jau vēstīts, ka vienlaikus ar šiem projektiem lidostā Rīga notika arī jaunā kravu perona un helikopteru nosēšanās laukuma būvniecība, savukārt ar Kohēzijas fonda atbalstu turpinās manevrēšanas ceļu aprīkošana ar ass līnijas ugunīm, kas ir priekšnosacījums, lai lidostā ieviestu inovatīvo “seko zaļajam” (follow the greens) gaisa kuģu vadības sistēmu.

    Savukārt projekta aktivitātē, kas paredz publiskās teritorijas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas un Muzeja ielas pārbūvi paredzēts izbūvēt vides pieejamības risinājumus, kā arī sakārtot lietus kanalizācijas sistēmu, uzlabot satiksmes drošību un samazināt piesārņojošo vielu emisiju apjomu. Projekta rezultātā tiks arī novērsta publisko teritoriju applūšana spēcīgu lietusgāžu laikā.

    Pieejamais kopējais attiecināmais KF projekta “Drošas un videi draudzīgas infrastruktūras attīstība starptautiskā lidostā “Rīga”” finansējums ir 23 049 010 eiro, tai skaitā KF finansējums – 10 774 241 eiro un lidostas “Rīga” finansējums – ne mazāk kā 11 564 245 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē