• Telefona iegāde bērnam – vecāki neizvēlas lētāko, bet arī nepārtērē

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Mūsdienās bērni jau no mazotnes lieto viedtālruņus un tie dod jaunas iespējas kā sazināties, mācīties un pavadīt brīvo laiku. Tāpēc daudzi vecāki pirms telefona iegādes cenšas pārliecināties, lai viņu bērniem būtu piemērots viedtālrunis, taču tajā pašā laikā ņem vērā tā cenu. Lielākā daļa vecāku jeb 75 % mēdz tērēt līdz 300 eiro par telefonu bērnam, bet ir gatavi maksāt arī vairāk par kvalitatīvu tālruni.

    Galvenie faktori – cena un zīmols

    Izdarot izvēli par viedtālruņa pirkumu, divi svarīgākie aspekti, kas tiek ņemti vērā, ir telefona cena, ko atzīmējuši 63 % respondentu, kā arī zīmols jeb telefona ražotājs (32 %), kas garantē kvalitāti. 18 % vecāku saviem bērniem būtu gatavi iegādāties telefonu no 300 līdz 500 eiro, bet 8 % – par 500 eiro un vairāk.

    Kā norāda Aleksandrs Smirnovs, Samsung produktu treneris, vecāki apzinās viedierīču nozīmi mūsdienās, tāpēc cenšas izvēlēties savām atvasēm telefonu, ņemot vērā tā kvalitāti un bērna vajadzības.

    "Parasti vecāki izvēlas telefonu ar lielu ekrānu, kā arī izturību pret ūdeni un triecieniem, lai to nevarētu tik viegli saplēst, ja gadās nomest zemē. Vecāki nemēdz pārmaksāt, tērējot lielas summas, tikai tāpēc, lai bērniem būtu moderns viedtālrunis, savukārt par kvalitatīvu ierīci iedzīvotāji ir gatavi maksāt lielāku summu.”

    Drošība un kvalitāte pirmajā vietā

    “Tiesa, ar labu telefona izvēli bērnam nepietiek,” ir pārliecināts Aleksandrs. “Vienlīdz svarīgi ir pārliecināties, ka bērns to var droši izmantot”.

    Pirmkārt, internets un sociālie tīkli paver jaunas iespējas saziņai un pasaules izzināšanai, taču tie rada arī jaunus riskus. Īpaši bērniem jāatgādina, cik svarīgi ir aizsargāt viņu privātumu un nedalīties ar personisko informāciju tiešsaistē. Ja bērni izmanto sociālos tīklus, ieteicams kopā pārskatīt viņu konfidencialitātes iestatījumus, lai pārliecinātos, ka tie ir atbilstoši – piemēram, jūsu bērna kontus nevar redzēt nepiederīgi cilvēki.

    Otrkārt, attālināto mācību procesā, kad strādājam ar vairākiem ekrāniem un arī telefons kalpo kā mācību rīks, ir svarīgi atpūtināt acis un atpūtas brīžiem izmantot alternatīvas izklaides. Piemēram, noteikt mājās «stundas bez tālruņa» un doties svaigā gaisā, sportot vai satikt draugus.

    Treškārt, ir ieteicams interesēties, kā bērns izmanto savu viedtālruni.

    Tas nenozīmē, ka ir jāseko katram bērna solim, taču ir noderīgi zināt, kādus sociālos tīklus, spēles un citas lietotnes atvase izmanto. Ja pastāv aizdomas, ka bērna darbības tiešsaistē var viņam kaitēt, ir vērts par to runāt atklāti, atgādināt par tiešsaistes bīstamību un ieteikt, kā pasargāt sevi no tā.

    Ceturtkārt, ir svarīgi rūpēties par “vecāku kontroles” sīkrīkiem un iestatījumiem. Piemēram, Google Play platforma Android tālruņos var ierobežot piekļuvi noteiktiem sīkrīkiem un ļaut bērnam lejupielādēt tās lietotnes, kas ir piemērotas konkrētai vecuma grupai, piemēram, bērniem vai pusaudžiem. Vecāki var izmantot arī tādas lietotnes kā AppLock, kas ļauj ar paroli aizsargāt visas lietotnes, kuras nevēlaties, lai bērns izmantotu. Tāpat, ar Google Family Link iespējams apskatīt bērna atrašanās vietu, ja rodas tāda nepieciešamība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē