• Rīgā neļauj rīkot pasākumu pret Covid-19 ierobežojumiem

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    17. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Valsts policija
    Ņemot vērā dienestu rekomendācijas, Rīgas dome nav saskaņojusi pasākuma rīkošanu pret Covid-19 ierobežojumiem, kas bija paredzēts svētdien, mikroblogošanas vietnē Twitter paziņoja pilsētas mērs Mārtiņš Staķis (APP).

    Viņš skaidroja, ka Rīgas pašvaldības izpilddirektores pienākumu izpildītājas Elīnas Trautmanes lēmums par sapulces aizliegšanu ir tapis saskaņā ar dienestu rekomendācijām.

    «Mēs necīnāmies pret piketiem, mēs cīnāmies pret vīrusu. Vakar dzīvību zaudēja 25 cilvēki, 1000 jauni saslimušie. Tie ir mūsu cilvēki,» norādīja politiķis.

     

    Viņš uzskata, ka pašvaldība nedrīkst pieļaut cilvēku apdraudēšanu.

    Ceturtdien Trautmane bija sasaukusi speciālu sanāksmi, lai, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, spriestu par svētdien nodibinājuma «Tautas varas fronte» pieteikto protesta akciju.

    Iepriekš Staķis pauda, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai būtu jāaizliedz protesta akcijas. Politiķis uzsvēra, ka vārda brīvība ir būtiska, taču, vērtējot sestdien, 12.decembrī, notikušos protesta pasākumus, kļuvis skaidrs, ka pasākumu rīkotāji ne tikai nevarēja, bet arī negribēja ievērot ierobežojumus.

    Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pēc otrdien notikušās valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdes sacīja, ka netiekot plānots aizliegt ārkārtējās situācijas laikā rīkot protesta akcijas. Paužot personisko viedokli, Viņķele sacīja, ka izteikšanās brīvība ir nostiprināta Satversmē, tāpēc cilvēkiem būtu jāparedz šāda iespēja.

    «Lai arī kāda nesena pieredze mums būtu, šis būtu saglabājams. Bet, ja ir bažas, ka potenciālie protestu dalībnieki negrasās ievērot noteikumus, tad tas ir norišu atļaujas izsniegšanas un kontroles mehānisma jautājums,» sacīja ministre.

    Kā ziņots, 12.decembrī Rīgā notika divi protesta pasākumi, kuru laikā tika pārkāpti vairāki Covid-19 ierobežošanas pasākumu noteikumi, tostarp pasākumos piedalījās vairāk nekā 25 cilvēki un viņi neievēroja distancēšanos.

    Zināms, ka arī Valkas pašvaldība aizliegusi biedrībai Sabiedriskie Satversmes sargi sestdien, 19.decembrī, no plkst.12 līdz 16 Valkā rīkot piketu pret Covid-19 ierobežojumiem.

    Novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis norādīja, ka sākotnēji biedrība piketu bija pieteikusi rīkot Valkā, Rīgas ielā 7, kas ir Valkas un Valkas jaunizveidotais abu pilsētu robežcentrs, taču, ņemot vērā to, ka tas vēl nav nodots ekspluatācijā, šajā vietā piketu rīkot nav iespējams.

    Atkārtotā iesniegumā organizatori kā piketa norises vietu bija norādījuši Valku, kurā no Rīgas, apkārtējiem novadiem un Igaunijas ierastos automašīnu kolonnas ar protestētājiem pret Covid-19 ierobežojumiem, stāstīja Leitis.

    Pirms komisijas sēdes organizatori minēja, ka pasākuma dalībnieki ierastos no vairākām pašvaldībām, tai skaitā no Igaunijas. Valka kā pasākuma norises vieta izvēlēta, lai pēc iespējas vairāk veicinātu līdzīgu domājošu pārstāvju ierašanos no Igaunijas. Paši pasākuma organizatori ir no Rīgas, kas ir viens no lielākajiem Covid-19 izplatības epicentriem Latvijā, piebilda Leitis.

    Viņš norādīja, ka pasākuma organizatori Valkas novada domes Sapulču, gājienu un piketu komisijas locekļus nespēja pārliecināt, ka viņi spēs nodrošināt valdības noteiktos Covid-19 ierobežošanas pasākumus, kas paredz, ka ārkārtējā situācijā drīkst notikt organizētās sapulces, piketi un gājieni, bet uz tiem var pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēki, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības – divu metru fizisku distanci un ievērojot organizatora noteiktās prasības.

    Sapulču, gājienu un piketu komisija, atsaucoties uz likumā «Par sapulcēm, gājieniem un piketiem» noteikto, ka pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu aizliegt pasākuma norisi, ja tiek konstatēts, ka tā rīkošana apdraudēs sabiedrības drošību. Šajā gadījumā arī sabiedrības veselība ir uzskatāma par sabiedrības drošību.

    Leitis uzsvēra, ka pašvaldībai ir svarīgi rūpēties par epidemioloģisko drošību, turklāt pēdējās dienās Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits Valkas novadā sasniedzis jau 22 iedzīvotājus, kamēr pirms nedēļas tas bija uz pusi mazāks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē