• Baltkrievijas prezidenta amata kandidāte Tihanovska nogādāta Lietuvā

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    11. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia
    Baltkrievijas opozīcijas prezidenta vēlēšanu kandidāte Svetlana Tihanovska atrodas Lietuvā, otrdien pavēstīja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs.

    «Viņa ieradās Lietuvā un ir drošībā,» ziņu aģentūrām BNS  un AFP apliecināja ministrs.

    Lietuvas prezidenta kanceleja pavēstījusi, ka uztur pastāvīgus sakarus ar Tihanovsku.

    «Prezidenta kanceleja uztur pastāvīgus sakarus ar Svetlanu Tihanovsku, kas ieradusies Lietuvā. Pašlaik viņa atpūšas,» ziņu aģentūrai BNS teica Lietuvas prezidenta preses sekretārs Antans Bubnelis. 

    Savukārt kandidātes pārstāve Olga Kovaļkova portālam Tut.by  izteicās, ka Tihanovsku Lietuvā nogādājušas Baltkrievijas varas iestādes. «Svetlanai nebija izvēles, Baltkrievijas varas iestādes viņu izveda no valsts. Svarīgi, ka viņa ir brīvībā un dzīva,» teica Kovaļkova.

    Prezidenta amata kandidātes pārstāve arī pavēstīja, ka  Tihanovskas aizbraukšana no Baltkrievijas  pavērusi iespēju tam, ka varasiestādes atbrīvojušas Tihanovskas vēlēšanu štāba vadītāju Mariju Morozu, kas tika aizturēta sestdien.

    Svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

    Baltkrievijas drošības spēki naktī uz otrdienu Minskā izklīdinājuši pēcvēlēšanu protestu dalībniekus, kas otro vakaru un nakti pēc kārtas bija izgājuši galvaspilsētas ielās, lai protestētu pret, kā uzstāj opozīcija, falsificētajām prezidenta vēlēšanām un autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko palikšanu valsts galvas amatā, vēsta vietējie mediji un ārvalstu korespondenti.

    Protestos Minskā piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku.

    Policija pret demonstrantiem lika lietā gumijas lodes, trokšņa granātas un asaru gāzi, bet demonstranti atbildēja, raidot akmeņu un pirotehniku, no notikumu vietas vēstīja ziņu aģentūras AFP korespondenti.  Protestētāji bija saslējuši barikādes.

    Sīva konfrontācija protestētāju un drošības spēku starpā Minskā izvērsusies pie tirdzniecības centra Rīga un Puškina metro stacijas rajonā. Drošības spēki protestētājus no šiem rajoniem padzinusi.

    «Demonstranti pie tirdzniecības centra Rīga atkal tiek apmētāti ar [trokšņa] granātām, īpaša automašīna izjauc barikādes,» vēsta Radio Brīvība baltkrievu redakcija.

    Drošības spēku specvienības OMON kaujinieki «attīrījuši» Puškina metro stacijas rajonu, vēsta Baltkrievijas radio Jevroradio. «Tas notika pēc tam, kad liela daļa demonstrantu bija izklīdusi pati.»

    Protesti notikuši arī citos Minskas rajonos, vēsta Baltkrievijas laikraksts Naša ņiva, arī mikrorajonā Majak, pie metro stacijas Vostok. Arī šos protestētājus drošības spēki izklīdinājuši.

    Protesti pret Lukašenko naktī uz otrdienu notikuši arī citās Baltkrievijas pilsētās.

    Drošības spēku un protestētāju konfrontācija Minskā ilga septiņas stundas. Kā vēsta Krievijas ziņu aģentūras TASS korespondents, Baltkrievijas drošības spēki «pārtrauc ielenkumu Minskas centrā». Iekšlietu ministrijas specvienības «sākušas pamest Baltkrievijas galvaspilsētas centrālos prospektus», vēsta korespondents.

    Viens no pēdējiem pretestības punktiem bijis Kuncevščinas rajons, kur protestētāji bija saslējuši barikādes no betona pāļiem un metāla armatūras, nobloķējot Priticka prospektu.

    Šajā rajonā dzīvību zaudēja viens no protestu dalībniekiem, kas atbilstoši varasiestāžu versijai «mēģināja sviest nenoskaidrotu spridzekli likumsargu virzienā, bet tas uzsprāga viņam rokā, un vīrietis guva traumas, kas nav savienojamas ar dzīvību».

    Otrdien policija Minskā aizturējusi laikraksta Naša ņiva galveno redaktoru Jegoru Martinoviču, pavēstīja šī izdevuma redakcija.

    «No Naša ņiva galvenā redaktora Jegora Martinoviča saņemta SOS īsziņa. Tas nozīmē, ka viņš ir aizturēts,» teikts redakcijas paziņojumā.

    Redaktors savā auto bijis ceļā uz mājām pēc protestu atspoguļošanas.

    Protesti valsts lielākajās pilsētās sākās svētdienas vakarā pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

    Vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – teju 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē