• Pasaules hokeja čempionāta dalībvalsts karogu pilsētā nomaina pret baltkrievu sarkanbalto

    Politika
    Santa.lv
    Santa.lv
    Ziņu aģentūra LETA
    24. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: https://www.facebook.com/edgars.rinkevics
    Pilsētas noformējumā pie Radisson Blue Hotel Latvija, kur dzīvo pasaules hokeja čempionāta izlašu komandas, Baltkrievijas valsts karogs nomainīts pret vēsturisko sarkanbalto.

    Karogu maiņu veica Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, liacina informācija sociālajos tīklos.

    «Rīgā nedrīkst plīvot karogi, kas simbolizē režīmu, kurš nodarbojas ar valsts terorismu – tos esam noņēmuši,» paziņojis Staķis.

    Ar to politiķi pauduši atbalstu Baltkrievijas opozīcijai, kuras pārstāvis tika aizturēts Baltkrievijas sagrābtajā lidmašīnā Ryanair.

    Pasaules hokeja čempionāta pārstāvji šo notikumu nekomentē.

    Skvērā pie viesnīcas īpašā stendā plīvo to valstu karogi, kas piedalās šā gada pasaules hokeja čempionātā.

    Rinkēvičs savukārt teica, ka viena lieta ir piemērot sankcijas vai nākt klajā ar dažādiem paziņojumiem, bet šis solis, nomainot karogu, kā simbolisks akts esot spēcīgāks.

    Ārlietu ministrs pateicās Rīgas domei par iniciatīvu nomainīt Baltkrievijas oficiālo karogu pret vēsturisko. Viņš arī piebilda, ka šis solis parāda arī attieksmi pret Baltkrievijas rīcību, nosēdinot Minskā pasažieru lidmašīnu, ko «var dēvēt par teroristisku aktu».

    Rinkēvičs arī pauda cerību, ka šajās dienās Briselē notiekošajā Eiropas līderu sanāksmē jeb Eiropadomē tiks panākta vienošanās par dalībvalstu vienotu rīcību, reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, nosēdinot pasažieru lidmašīnu un aizturot vienu no tās pasažieriem – opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija «Nexta» dibinātāju un galveno redaktoru Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

    Baltkrievijas oficiālā karoga nomaiņa pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu parāda, ka Latvija nevar atbalstīt un neatbalstīs Baltkrievijā patlaban notiekošo, uzsvēra Rinkēvičs,

    Tāpat ārlietu ministrs atzīmēja, ka vakardienas Ryanair lidmašīnas nolaupīšana un Protaseviča un viņa partneres aizturēšana ir pretrunā ar jebkurām starptautiskajām tiesībām. Viņš uzsvēra, ka tāda veida specoperācijas apdraud gan civilo gaisa satiksmi, gan pasažierus, gan arī pašu Protaseviču, kurš citā valstī tiek pasargāts no represijām un vajāšanas. Viņš uzsvēra, ka notikušais ir absolūti nepieņemami.

    Ārlietu ministrs vērsa uzmanību arī uz to, ka hokeja čempionāta organizēšana tika uzticēta Rīgai pēc tiem notikumiem, kas pāršalca Baltkrieviju pagājušajā gadā, un karoga nomaiņa ir skaidrs apliecinājums, ka Latvija ir ar baltkrievu tautu, nevis ar Baltkrievijas režīmu.

    Jautāts, kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderiem būtu jāreaģē uz svētdienas notikumiem, Rinkēvičs sacīja, ka būtu jāapsver iespēja pārtraukt izmantot Baltkrievijas gaisa telpu, aizliegums lidot uz ES ar baltkrievu kompānijām, kā arī jāapsver ieviest sektorālas sankcijas.

    Kā ziņots, sākotnēji bija plānots, ka kopā ar Latviju pasaules čempionātu hokejā rīkos Baltkrievija, taču kaimiņzemē valdošās politiskās situācijas un pret miermīlīgajiem iedzīvotājiem vērsto represiju dēļ Baltkrievijai tiesības rīkot čempionātu tika atņemtas.

    Nedēļas nogalē kļuva zināms, ka Baltkrievijas varas iestādes veikušas Lukašenko režīmam nelojālā žurnālista Romāna Protaseviča aizturēšanu, liekot nosēsties Ryanair lidmašīnai, kura tobrīd šķērsoja Baltkrievijas gaisa telpu.

    Jau vēstīts, ka lidmašīnai, kas svētdien bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā netālu no Lietuvas robežas nācās mainīt kursu un doties uz Minsku, kur Baltkrievijas kriminālpolicija aizturēja vienu no tās pasažieriem – opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija Nexta dibinātāju un galveno redaktoru Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

    Triju Baltijas valstu prezidenti pirmdien videosarunā nosodījuši Baltkrievijas režīma varasiestāžu veikto pasažieru lidmašīnas sagrābšanu un pieprasījuši nekavējoties atbrīvot Minskā aizturēto opozicionāru Romānu Protaseviču.

    Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atzinuši, ka pēc šā bezprecedenta notikuma Baltkrievijas gaisa telpa pasludināma par nedrošu starptautiskajiem lidojumiem un šīs valsts lidmašīnas nedrīkstētu ielaist Eiropas Savienības (ES) lidostās.

    Viņi norādījuši, ka nekavējoties jāveic neatkarīga starptautiska izmeklēšana un ES līmenī jānosaka stingras un iedarbīgas sankcijas pret šā terora akta veicējiem un Baltkrievijas režīmu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē