• Ko darīt, ja gribi iemācīties jāt – 8 svarīgas atbildes iesācējiem

    Daba un dzīvnieki
    Žurnāls Pērle
    2. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Tas bija pavasaris pirms pāris gadiem, kad izdomāju – gribu iemācīties jāt. Domāts – darīts! Jau pirmajā treniņā sapratu, ka jāt ir daudz grūtāk, nekā tas izskatās vesternos, bet emocijas, ko rada kaut divdesmit minūšu rikšojoša zirga mugurā, ir miljona vērtas.

    Aizgāju uz kādiem četriem vai pieciem treniņiem un jau sāku justies pavisam droši, bet treniņus pārtraucu. Iemācīties jāt ar zirgu nav tas pats, kas iemācīties braukt ar velo, un tagad, ja atsāktu treniņus, sāktu visu no sākuma – soli pa solim. Kamēr neesmu tam saņēmusies, parunāju ar treneri Olgu Vasiļjevu, kura trenē jātniekus jau gadus divdesmit, kā tas ir – mācīties jāt ar zirgu pieaugušā vecumā.

    Pirmais treniņš

    Atceros pirmo treniņu – šī nebija mana pirmā reize, kad stāvēju tuvu zirgam, bet tagad, kad to pašai vajadzēja apseglot, zirgs likās milzīgs! Sākumā tiek pastāstīti drošības noteikumi, tas, kā uzvesties zirga tuvumā, kā arī staļļa kārtības noteikumi. «Pirmajās jāšanas nodarbībās ietilpst arī mācības, kā apseglot un sagatavot zirgu nodarbībai. Jau pašā pirmajā reizē treneris māca, kā pareizi uzkāpt zirga mugurā, kā nokāpt un kā zirgu vadīt,» stāsta trenere Olga. Parasti pirms katra treniņa jājējam pašam jāapseglo viņam piešķirtais zirgs, ja vien tas jau nav izdarīts.

    Ja cilvēkam pirms treniņa ir bail, viss tiek darīts lēnām un trenēšanās notiek ar ļoti mierīgiem un pieredzes bagātiem zirgiem.

    Pirmajā reizē iespējams arī tikai sēdēt zirga mugurā un pierast pie dzīvnieka. «Pēc pieredzes saku, ka cilvēkiem bailes parasti pāriet otrajā aplī,» stāsta trenere.

    Sākumā jaunajam jājējam zirgs nav jāvada pašam – treneris to tur pie garas pavadas (hordas) un zirgs paklausīgi iet pa apli. Soli pa solim jātnieks tiek apmācīts, kā izjust zirgu, kā vadīt, kā pagriezt to uz vēlamo pusi. Ja jātnieks ir pietiekami drošs, treneris laiž zirgu vaļā no hordas un ļauj jātniekam izmēģināt pašam vadīt soļojošu zirgu.

    Jāiemācās dot ļoti precīzas komandas, citādi zirgs vienkārši nesapratīs, kas tiek prasīts. Vajadzīgs pietiekami ilgs un neatlaidīgs darbs, lai to apgūtu pilnībā.

    Zirga gaita

    Lai saprastu, kā iemācīties jāt ar zirgu, ir jāsaprot, ka zirgam ir dažādi ātrumi. Korektāk sakot – gaitas. Tas ir – soļi, rikši, lēkši un auļi. Pirmajā nodarbībā, iespējams, pietiks vien ar soļiem, lai jaunais jātnieks sāktu saprast, kā zirgs darbojas. Kad jūties pietiekami droši un stabili, treneris iemāca, kā zirgu palaist rikšos. Tas nav tik viegli, kā izskatās no malas, – jātniekam ir jāiemācās pareizi un ritmiski kustēties līdzi zirga ritmā, lai gan pašam atvieglotu jāšanas procesu, gan arī zirgam būtu vieglāk nest cilvēku. Šo kustību tā arī sauc – par atvieglošanos, un tā ir pati pirmā kustība, kas treniņā tiek mācīta. Ja tas nesanāk, tad kraties neritmā ar zirgu kā kartupeļu maiss.

    Pirmajos treniņos pietiek jāt uz zirga vien 20 minūtes, mēģinot iemācīties un saprast atvieglošanās kustību, lai kāju muskuļi sāpētu nākamās pāris dienas, – pārbaudīts. Regulāri jājot, kāju muskulatūra tiek pamatīgi noslogota un labi trenēta. It kā neko nedarot, vien sēžot zirga mugurā… Trenējoties arī ievērojami uzlabojas līdzsvara sajūta un koordinācija, tiek nostiprināta muguras muskulatūra, kā arī zirgs spēj pozitīvi uzlabot cilvēka psiholoģisko noskaņojumu.

    Progress

    Galvenais noteikums, lai zirga mugurā justos stabili, – jāprot noturēt līdzsvaru. Un ticiet man – kustīga zirga mugurā tas nebūt nav viegli. Pirmie treniņi paiet, izpildot dažādus līdzsvara vingrinājumus, piemēram, jājot bez roku palīdzības vai mainot roku stāvokli, liekot uz ceļgaliem vai muguras. Tas viss ļoti izaicina cilvēkā spēju saglabāt līdzsvaru.

    Kad cilvēks iemācās jāt bez roku palīdzības, viņš var sākt jāt patstāvīgi.

    Ko nozīmē jāt bez roku palīdzības? Neatbalstīties ar rokām pret zirgu un nemeklēt atbalstu zirga pavadiņā, kuru drīkst raustīt, tikai lai dotu pavēles zirgam. «Saviem audzēkņiem saku, ka jūsu rokas pieder zirgam,» stāsta trenere Olga.

    Kad jātnieks iemācās labi pārvaldīt savu ķermeni, viņš arī spēj labi pārvaldīt zirgu. «Ja jātnieks zirga mugurā šūpojas, nevar nosēdēt un noturēt sevi, arī zirgs neklausīs,» stāsta trenere.

    Kad cilvēks stabili turas zirga mugurā, ir iemācījies kustēties un vadīt zirgu soļos, var sākt to laist arī rikšos – vieglā skrējienā; tad zirgu vadīt ir grūtāk nekā tad, kad tas iet soļos. Nākamais ātrums ir lēkši, kurus var apgūt vien tad, kad ir ļoti labi apgūti rikši. Tas, ko redzam vesternos, kad zirgs skrien milzīgā ātrumā, ir auļi. Tie treniņos parasti netiek mācīti (tas gan atkarīgs no konkrētās mācību vietas) – katrs jātnieks var apgūt tos vien uz sava personiskā zirga, jo ne vienmēr jāšanas skolu zirgi ir paredzēti šādai skriešanai.

    Lai progress būtu ātrāks, vēlams sevi uzturēt labā formā arī ārpus jāšanas nodarbībām. Ieteicams skriet, trenēt izturību, veikt spēka vingrojumus un koordinācijas uzdevumus.

    Jāšana – nodarbe visiem

    Trenere uzskata, ka ar jāšanu var sākt nodarboties jebkurā vecumā, kamēr vien to ļauj fiziskais stāvoklis. Protams, ja cilvēkam ir īpašas veselības problēmas, pirms treniņu sākšanas labāk konsultēties ar ārstu.

    Zirgs katram cilvēkam tiek piemeklēts individuāli ne vien pēc topošā jātnieka psiholoģiskā komforta (piemēram, ja bail vai jūtas nedroši, tad dod mierīgāku zirgu), bet arī pēc fiziskajām spējām un parametriem. Attiecīgi smagākam, garākam cilvēkam tiek piešķirts lielāks zirgs, bet smalkākam – mazāks.

    Runājot par traumu riskiem, jāpiemin, ka zirgs ir dzīvnieks ar saviem instinktiem un domāšanu, tāpēc risks nokrist vai savainoties ir vienmēr, taču treneris, pareizi un atbildīgi mācot un atbalstot jātnieku, var izvairīties no lielākās daļas risku.

    Galvenais – kad es jāšu?

    Jau pašā sākumā treneris izveido treniņu grafiku atkarībā no mērķa un cilvēka rocības. «Lai iemācītos jāt, ar vienu nodarbību nedēļā ir par maz,» komentē trenere Olga Vasiļjeva. «Treniņos tiek apgūtas tehniskas lietas un kustības, kas nedēļas laikā viegli var aizmirsties. Kamēr nākamajā treniņā atceries, puse nodarbības jau pagājusi.»

    Trenere iesaka iet uz treniņiem vismaz divas reizes nedēļā, tad arī jātnieks pats zirga mugurā jutīsies ērtāk un drošāk, kā arī progress būs daudz straujāks.

    Regulāri apmeklējot treniņus trīs reizes nedēļā, aptuveni divu mēnešu laikā cilvēks var iemācīties patstāvīgi jāt ar zirgu rikšos. Jāpiebilst, ka treniņi ilgst aptuveni vienu stundu un tā laikā treneris liek atsvaidzināt to, kas apgūts iepriekš, kā arī iemāca kaut ko jaunu.

    Starp citu, arī jātnieki, kuri tikko sākuši mācīties jāt ar zirgu, var izvirzīt mērķi piedalīties sacensībās. Galvenais – saskaņot to ar treneri, lai treniņus pielāgotu šim mērķim. Mazāk pieredzējušiem jātniekiem notiek sacensības vadības maršrutā un mazu augstumu maršrutos.

    Dažas vietas, kur iemācīties jāt:

    •  Jauno jātnieku skola Inčukalna pagastā (Latvianhorses.lv)
    •  Zirgu stallis Zirgzandales Mārupes novadā (Zirgzandales.lv)
    •  Sporta klubs Kleisti Rīgā (Leflatvia.lv)
    •  Zirgu stallis Ekvi Carnikavas novadā (Facebook.com/zsekvi/)

    8 svarīgas atbildes

    • Ko nedrīkst darīt zirga mugurā?

    Jau drošības noteikumos ir rakstīts, ka blakus zirgam nedrīkst ātri kustēties, piemēram, māt ar rokām. Protams, nedrīkst bļaut vai spiegt, lai nesabiedētu un neuztrauktu zirgu. Izklausās pietiekami loģiski līdz brīdim, kad zirgs pirmo reizi pāriet rikšos un jājējam no bailēm gribas iespiegties, – par spīti raženajam augumam, zirgi ir diezgan tramīgi dzīvnieki.

    •  Kas ir visgrūtākais?

    Uz zirga ir jājāj pēc sajūtām – jāļaujas kustībām un zirgam. Bērniem tas sanāk ļoti dabiski, pieaugušajiem – grūti, jo viņi mēģina to darīt ar galvu, nevis ļaujas ar ķermeni. Pieaugušie uztver jāšanu daudz teorētiskāk, tāpēc iemācīties jāt ir grūtāk.

    • Kam labāk padodas jāšana?

    Jāšana vieglāk padodas tiem, kam ir laba līdzsvara izjūta un kas labi jūt savu ķermeni. «Esmu pamanījusi, ka dejotājām iemācīties jāt ar zirgu ir daudz vieglāk – viņas labāk kustas un ir ritma izjūta, kas nepieciešama arī zirga mugurā,» smej trenere. Turklāt ne mazāk svarīgi ir koncentrēties uzdevumam, klausīties zirgā un trenerī.

    •  Kā atšķirt labu treneri no slikta?

    «Manuprāt, labs treneris dod audzēknim uzdevumu un palīdz to izpildīt gan jātniekam, gan zirgam,» stāsta trenere Olga. «Ir treneri, kas dod uzdevumu, bet nepalīdz tā izpildē arī tad, ja redz – audzēknim un zirgam tas nesanāk.» Labam trenerim arī jāredz, vai konkrētais zirgs ir piemērots jātniekam, lai treniņi būtu godīgi gan pret jātnieku, gan zirgu.

    •  Ko darīt, ja zirgs sāk celties pakaļkājās?

    Apmācību zirgi tā parasti nemēdz darīt. Pakaļkājās ceļas jauni, nepieredzējuši dzīvnieki. Iespējams, zirgam ir nodarīts pāri, tāpēc viņš vairs nevēlas pakļauties. Ar šādiem zirgiem drīkst jāt tikai spēcīgi, pieredzējuši jātnieki.

    •  Cik maksā zirgs?

    Nepieredzējušam jātniekam ir vajadzīgs pieredzējis zirgs. Parasti pirmais zirgs, uz kura mācās jāt, ir aptuveni 10 gadu vecs, pieredzējis, nosvērts, ar labu raksturu. Tāds zirgs maksā, sākot no 3000 eiro.

    •  Kas jāvelk uz treniņu?

    Obligāti nepieciešama ķivere, ko jāšanas skolas lielākoties piedāvā, tomēr var ņemt arī savu. Pārējais apģērbs atkarīgs no katra paša, bet vēlams, lai ir ērti apavi un bikses. Profesionālās jāšanas bikses un apavi radīti tā, lai tie neslīdētu. Pēc šāda principa vēlams izvēlēties arī savu treniņa apģērbu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē