• Irāna ar raķetēm apšaudījusi ASV aviobāzes, kur atradušies arī Latvijas karavīri

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    8. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay / Ilustratīvs foto
    Irāna trešdienas rītā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri, paziņoja amatpersonas šajās valstīs.

    Tas bija pirmais akts Irānas solītajā atriebībā par Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.

    Pentagons paziņoja, ka tas vēl «strādā pie sākotnējās kaujas zaudējumu novērtēšanas» pēc tam, kad «Irāna palaida vairāk nekā 10 ballistisko raķešu pret ASV armiju un koalīcijas spēkiem Irākā».

    «Ir skaidrs, ka šīs raķetes tika palaistas no Irānas un bija vērstas pret vismaz divām Irākas armijas bāzēm, kurās stacionēts ASV armijas un koalīcijas personāls – Ainasadā un Erbīlā.»

    Par iespējamiem upuriem vēl nav ziņots, bet Pentagons paziņoja, ka ir bijis gatavs iespējamiem Irānas uzbrukumiem. «Šīs bāzes ir bijušas augstas trauksmes gatavības stāvoklī saistībā ar norādēm, ka Irānas režīms plānojis uzbrukt mūsu spēkiem un interesēm reģionā,» sacīja Pentagona preses sekretārs.

    Latvijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kaspars Galkins LTV Rīta panorāmā apliecināja, ka vienā no bāzēm, pret kuru bija vērsts uzbrukums, atrodas arī Latvijas karavīri, kuri neesot cietuši un atrodas drošībā. Galkins uzsvēra, ka bāzē dienošie bijuši informēti, ka šāds uzbrukums ir gaidāms, attiecīgi karavīri bija laicīgi sagatavojušies.

    Irānas valsts televīzija ziņoja par raķešu uzbrukumu Ainasadas aviobāzei Irākas rietumos un pavēstīja, ka tā bija Teherānas atriebība par Soleimani nogalināšanu. 

    Irānas Revolucionārā gvarde pēc tam brīdināja ASV un Vašingtonas reģionālos sabiedrotos neatriebties par šīm raķešu apšaudēm, jo uz ASV pretuzbrukumu tikšot dota vēl graujošāka atbilde.

    «Mēs brīdinām visus Amerikas sabiedrotos, kas piešķīruši savas bāzes tās teroristu armijai, ka jebkura teritorija, kas ir sākumpunkts agresīviem aktiem pret Irānu, būs pakļauta uzbrukumiem,» paziņoja Revolucionārā gvarde, kas arī izteica draudus Izraēlai.

    Revolucionārā gvarde vēlāk pavēstīja, ka Ainasadas aviobāze pēc šī uzbrukuma ir pilnīgi sagrauta. Baltais nams informēja, ka ASV prezidents Donalds Tramps «uzmanīgi novēro situāciju un konsultējas ar savu nacionālās drošības komandu».

    Pēc ziņām par šo uzbrukumu pieauga naftas cenas. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pieauga par vairāk nekā 4,5% līdz 65,54 ASV dolāriem par barelu, bet pēc tam nedaudz samazinājās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē