• Hennarika Andersone: Latvija var kļūt par Eiropas līderi 5G tīkla ieviešanā

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    «Šogad mēs izteicām desmit prognozes spēcīgiem globāliem tehnoloģiskiem risinājumiem jeb megatrendiem, kas pārņems pasauli līdz 2025.gadam. Starp tiem noteikti ir 5G tīkla pārklājums, mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas, mājas robotu pārvaldīšana un viedā asistenta izmantošana,» stāsta Hennarika Andersone, Huawei sabiedrisko attiecību nodaļas Somijā.
    Nākamais: 5G iespējas vēl sevi apliecinās

    Šīs ir tuvākās nākotnes perspektīvas, kas jau ienāk mūsu mājās un ikdienas dzīvē. Piemēram, 5G tīkls tiek veidots jau vairākās ES valstīs, Latvijā nesen tika atvērtas arī bāzes stacijas, kas ir vēl viens solis tuvāk digitālās nākotnes izaicinājumiem.

    Uz 10000 darbinieku būs 103 roboti

    Tiek prognozēts, ka dažādu mājas robotu izmantošana pasaulē šajā laika periodā palielināsies par 14%. Tikmēr 5G tīkla iespējas pavērs jaunas perspektīvas to lietotājiem, gan biznesa, gan kultūras vidē. Viedierīču sensorā meklēšana ļaus daudzas lietas atrast bezpogu režīmā izmantojot “nulles meklēšanu”, un 90% viedierīču īpašnieku izmantos viedos personīgos palīgus. Veidosies arī pielāgota ielu satiksme – intelektuālās transporta sistēmas savienos cilvēkus, transporta līdzekļus un infrastruktūru, būtiski samazinot sastrēgumus, radot ātru reaģēšanu ārkārtas situācijās un citas funkcijas, kas padarīs dzīvi krietni vieglāku, ērtāku un drošāku.

    Izklausās pēc zinātniskās fantastikas? Nebūt ne, un tā ir mūsu tuvākā nākotne, kuras prognozes izteiktas, balstoties uz tiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas jau šobrīd sabiedrībā tiek pielietoti un vēl top pasaules prestižākajos uzņēmumos.

    Pareģojam, ka, pārveidojot un pilnveidojot daudzas nozares, vieda automatizācija veiks daudz komplicētākus un augstākas precizitātes uzdevumus, kas būs drošības un produktivitātes uzlabojums.

    Uz katriem 10 000 darbiniekiem rūpniecībā būs aptuveni 103 roboti. Savukārt, 97% lielo pasaules uzņēmumu plaši sāks izmantot mākslīgā intelekta radītās iespējas – datu apstrādē, inovācijās, zinātniskos eksperimentos un komunikācijā.

    Strauji attīstoties progresīvākajām tehnoloģijām, tiek ģenerēts daudzveidīgs lietojumprogrammu klāsts un milzīgs datu apjoms, kas rada augstas prasības reāllaika datu apstrādei. Lai izpildītu visas šīs prasības, datu infrastruktūra ir jāatjauno, līdz ar to digitālā ekonomika ir kļuvusi par attīstības virzītājspēku.

    Prognozējam, ka globālo datu gada apjoms varētu sasniegt 180 ZB (1 ZB = 1 triljons GB), tāpēc digitālās pārveides jomā tas būs jauns izaicinājums datu apstrādē un uzglabāšanā.

    Mākoņdatošana un lielo datu tehnoloģijas tiek ātri piemērotas arvien lielākam skaitam mākslīgā intelekta iespējām. Tālab nākamajos piecos gados mākslīgā intelekta vadīta skaitļošana veidos vairāk nekā 80% no visas pasaulē izmantotās skaitļošanas jaudas.

    Bez tā visa varam prognozēt, ka jauno viedtehnoloģiju ieviešana vislabāk sekmēsies labi attīstītām un maksātspējīgām valstīm. Piemēram, man ir grūti paredzēt, cik ātri Latvija spēs pilnvērtīgi ieviest un izmantot 5G sniegtās iespējas, un cik ilgā laikā tās atmaksāsies. Taču līdz šim Latvija sevi IT jomā ir apliecinājusi no līderpozīciju puses.

    Raksta turpinājums:

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē